Mag je Zwemmen met Waterpokken?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Eén besmet persoon kan in zijn omgeving tot wel 90% van de mensen besmetten die niet immuun zijn. Dus mag je zwemmen met waterpokken?

KORT ANTWOORD

Ga niet zwemmen met waterpokken. Zeven dagen na de eerste tekenen van waterpokken (uitslag) moet je niet gaan zwemmen. Alleen al door een besmet voorwerp aan te raken kan je de waterpokken oplopen. Bijvoorbeeld via besmette handdoeken, besmette huid, terrasmeubilair, zwembadoppervlakken en speelgoed. Kinderen zijn ook nog eens speels, het gevaar zit dus in een klein hoekje. Bovendien zal het chloor in zwembaden waterpokken niet doden. Als de huid eenmaal is genezen kan je weer gaan zwemmen. Dit geldt ook voor krentenbaard (impetigo), cellulitis en exanthemata. Ga uiteraard ook niet naar waterparken of bubbelbaden.

Dit artikel vertelt je waarom je het zwembad met waterpokken moet vermijden, hoe het zich precies verspreidt inclusief hoe je waterpokken kan voorkomen.

kleine jonge zwemt

Vermijd het zwembad met waterpokken

Overal waar het vocht van de blaasjes op zit verandert in een besmettingsbron. Vanuit het blaasje druipt en sijpelt er namelijk vocht uit.

In een zwembad zal al snel de huid, zwembroek, zwempak en oppervlakken in het zwembad besmet zijn.

Het chloor in zwembaden kan bacterien doden. Echter, het zal virussen zoals de waterpokken niet doden. Bovendien kan je het ook nog eens via de lucht in het binnen- en buitenbad oplopen. 

Zelfs op school waar kinderen gevaccineerd zijn kan er een uitbraak plaatsvinden. Kortom, waterpokken zijn zeer besmettelijk.

Openbare ruimtes zoals het zwembad kunnen daarom het beste vermeden worden. Zo kan je waterpokken effectief helpen indammen.

De verspreiding van waterpokken

De waterpokken worden veroorzaakt door het varicellavirus. De symptomen van waterpokken zijn jeukende huiduitslag met blaasjes, hoofdpijn en koorts.

Een tot twee dagen voordat de uitslag verschijnt zijn waterpokken al besmettelijk. 

kinderen in zwembadHoewel waterpokken zich eigenlijk niet via het water verspreiden kan je het op verschillende manieren in het zwembad oplopen.

Op verschillende manieren kan je met waterpokken besmet raken:

  1. direct contact met de de blaasjes
  2. via de lucht door niezen of hoesten 
  3. via speeksel of het slijm van een persoon met waterpokken

Alle waterpokken laesies moeten eerst genezen zijn (korstjes). Als je gevaccineerd bent kan je laesies ontwikkelen zonder korsten. Houd hier rekening mee.

Waterpokken voorkomen

Om waterpokken te voorkomen kun je je het beste laten vaccineren. Hierbij krijg je twee doses waterpokkenvaccin.

Het wordt als zeer effectief en veilig beschouwd. Er kan echter nog steeds een uitbraak plaatsvinden op scholen waar kinderen gevaccineerd zijn.

Als het varicellavaccin niet genomen kan worden bestaat er nog het varicella immuunglobuline/VariZIG. Dit is een andere injectie dat tijdelijke bescherming biedt. 

Take home message

Zwemmen met ‘water’ pokken klinkt al niet zo verstandig

Waterpokken komen meestal voor bij kinderen onder de 15 jaar. In deze levensfase zijn kinderen erg speels en kan het virus zich sneller verspreiden. Activiteiten in het zwembad zijn daarom onverstandig.

Het is dus een zeer besmettelijke ziekte. Ga dus niet naar openbare zwemgelegenheden totdat alle blaasjes genezen zijn. Er is nog iets waar je rekening mee moet houden.

Soms krijgt het kind na het zwemmen een uitslag dat op waterpokken lijkt. DIt is mogelijk een bacteriële infectie (Pseudomonas aeruginosa). Dit staat ook wel bekend als de “hot tub-uitslag” 

Aan de hand van de symptomen en lichamelijk onderzoek kan de arts kijken of het om zwembaduitslag of de waterpokken gaat.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Taylor-Robinson, D., & Caunt, A. E. (2013). Varicella virus.

Shaw, J., & Gershon, A. A. (2018). Varicella virus vaccination in the United States. Viral immunology, 31(2), 96-103.