Mag Kaas in de Diepvries?

Meestal doe je kaas in de koelkast, maar voor extra houdbaarheid willen mensen het soms invriezen, bijvoorbeeld als blijkt dat je meer hebt ingekocht dan nodig was.

Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de vorming van ijskristallen en de kwaliteit van de kaas.

Dus, mag kaas in de diepvries?

KORT ANTWOORD

Zachte kazen zoals roomkaas, ricotta of brie kunnen maximaal 2 tot 3 weken ingevroren worden voordat kwaliteitsverlies optreedt. Jonge kaas, die iets harder is dan roomkaas, kan ook slechts een paar maanden worden ingevroren. De textuur zal na verloop van tijd echter brokkelig worden. Hardere kazen kunnen tot wel 8 maanden worden ingevroren zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies. 

Houd er rekening mee dat niet alle soorten kaas even goed reageren op invriezen. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, gouda en mozzarella zijn over het algemeen geschikt voor invriezen, terwijl zachte kazen zoals brie en camembert vaak een verandering in textuur ondergaan na het invriezen en ontdooien.

Dit artikel vertelt je bij welke temperatuur je het moet invriezen, de houdbaarheid van kaas in zowel diepvries als koelkast en hoe je het moet ontdooien.

blauwe kaas op een plankje

Op welke temperatuur kaas invriezen?

Bij het invriezen van kaas is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur en het bevriezingsproces om de kwaliteit van de kaas te behouden.

De aanbevolen temperatuur voor het invriezen van kaas is ten minste -23 °C, ofwel de temperatuur van een standaard diepvriezer. 

Het invriezen op deze lage temperatuur zorgt ervoor dat de kaas snel en gelijkmatig bevriest, waardoor de vorming van grote ijskristallen wordt geminimaliseerd.

Het vermijden van grote ijskristallen is belangrijk omdat deze de textuur en smaak van de kaas kunnen beïnvloeden wanneer deze wordt ontdooid. 

Grote ijskristallen kunnen namelijk de celstructuur van de kaas beschadigen, waardoor de kaas korrelig of waterig kan worden. 

Door de kaas snel in te vriezen, worden de ijskristallen kleiner en hebben ze minder invloed op de kwaliteit van de kaas.

Om de kaas goed in te vriezen, is het raadzaam om de kaas in luchtdichte verpakkingen of plastic zakken te doen om vriesbrand en het opnemen van geuren uit de vriezer te voorkomen. 

Zorg ervoor dat de verpakking goed is afgesloten om blootstelling aan lucht en vocht te minimaliseren.

Bij het ontdooien van bevroren kaas is het ook belangrijk om dit langzaam en gecontroleerd te doen, bij voorkeur in de koelkast. 

Dit zorgt ervoor dat de kaas gelijkmatig ontdooit en helpt de kwaliteit te behouden.

Houdbaarheid kaas in de diepvries

Bij de meeste voedingsmiddelen is dit niet het geval, maar in principe kan ingevroren kaas onbeperkt bewaard worden.

Als je de kazen heel goed inpakt kan vriesbrand voorkomen worden en kan de kaas ongeveer 3 maanden ingevroren worden. 

Een onaangeroerd pakje kaas kan ongeveer twee maanden in de vriezer bewaard worden. 

Zo’n lange houdbaarheid betekent natuurlijk niet dat de kwaliteit hetzelfde blijft. Daarom kun je de kaas het beste binnen 6-9 maanden consumeren.

Hoe ontdooi je kaas

Zet de kaas in je koelkast en laat het 24-48 uur ontdooien. Hoe lang het precies duurt voordat de kaas volledig ontdooit is zal afhangen van de dikte van de kaas:

  • plakjes kaas: 24 uur
  • grote stukken kaas: 48 uur

En wat is de houdbaarheid in de koelkast?

Houdbaarheid kaas koelkast

De houdbaarheid is onder andere afhankelijk van de zachtheid/hardheid van de kaas.

Zachte kazen. De meeste zachte kazen zullen na het openen ongeveer een week veilig in je koelkast bewaard kunnen worden. 

Harde kazen. De meeste harde kazen kunnen 3-4 weken in de koelkast bewaard worden. Geopende harde kazen zijn normaal gesproken ongeveer 6 weken veilig eetbaar.

Harde/Zachte kazen. Echter, de kazen die niet helemaal zacht/hard zijn na opening 2-3 weken eetbaar mits ze in de koelkast bewaard worden. 

Let natuurlijk altijd goed op eventuele schimmelvlekken. 

Minder degradatie

Bevroren voedingsmiddelen zijn over het algemeen even voedzaam als verse voedingsmiddelen. 

Wanneer voedingsmiddelen worden ingevroren zal de rijpheid als het ware behouden blijven terwijl bijvoorbeeld vitamines in verse voedingsmiddelen na verloop van tijd zullen afnemen.

Dit is een groot nadeel van verse voedingsmiddelen omdat je ze dus snel moet opeten terwijl de klok van bevroren voedingsmiddelen als het ware stilstaat.

Er zijn dus een aantal praktische voordelen zoals:

  1. ongeveer even voedzaam en gezond als verse voedingsmiddelen
  2. mogelijk zelfs meer voedingsstoffen omdat degradatie wordt tegengegaan
  3. over het algemeen een maandenlange houdbaarheid
  4. altijd eten in huis

En je hebt er ook nog eens minder omkijken naar. Het is erg vervelend dat bepaalde voedingsmiddelen zo snel bederven zoals bijvoorbeeld bedorven brood in de zomer.

Take home message

Er zit een groot verschil in smaak tussen goedkope en dure kaas en je wilt natuurlijk niet dat de kaas na het invriezen de kwaliteit en smaak verliest. Dan vraag je je al snel af of kaas in de diepvries mag.

Kaas kan in de vriezer bewaard worden, maar eet harde kazen binnen 6-9 maanden en zachte kazen binnen 2 weken voor de beste kwaliteit.

Dankzij het invriezen gaan bacteriën langzamer groeien en vertraagt het bedervingsproces. Onder bepaalde temperaturen lijkt er helemaal geen derving plaats te vinden. 

Hoe lang het precies houdbaar is in de koelkast is afhankelijk van onder andere de zachtheid en hardheid van de kaas.

Er zijn dus nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden wat betreft het invriezen van kaas.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bertola, N. C., Califano, A. N., Bevilacqua, A. E., & Zaritzky, N. E. (1996). Effect of freezing conditions on functional properties of low moisture Mozzarella cheese. Journal of Dairy Science, 79(2), 185-190.