4 Medicijnen voor een Hoog Cholesterol

Als je hoge cholesterol hebt, is het belangrijk om dit aan te pakken. Medicijnen kunnen daarbij helpen. 

Medicijnen voor hoge cholesterol werken door het cholesterolgehalte in je bloed te verlagen, waardoor je risico op hart- en vaatziekten vermindert. 

Dit artikel vertelt je de verschillende soorten medicijnen die je kunt gebruiken om je cholesterol te verlagen inclusief hoe deze medicijnen hoge cholesterol verlagen.

cholesterol

1. Statines

Statines zijn de meest voorgeschreven medicijnen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. 

Ze werken door de productie van cholesterol in de lever te verminderen. 

Cholesterol is een vetachtige stof die door het lichaam zelf wordt geproduceerd en ook via voeding wordt opgenomen. 

Als er te veel cholesterol in het bloed is, kan dit leiden tot verstopping van de bloedvaten en uiteindelijk tot hart- en vaatziekten.

leverStatines verminderen de productie van cholesterol door de werking van een enzym te remmen dat betrokken is bij de productie van cholesterol in de lever. 

Hierdoor daalt het totale cholesterolgehalte in het bloed, met name het “slechte” LDL-cholesterol. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Het is belangrijk om te weten dat statines niet alleen het cholesterolgehalte verlagen, maar ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. 

Hierdoor zijn ze een belangrijk onderdeel van de behandeling van hoge cholesterol en kunnen ze helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Let wel: sommige mensen krijgen bijwerkingen van statines, zoals spierpijn of -zwakte. 

Overleg daarom altijd met je arts voordat je begint met het gebruik van statines of als je last hebt van bijwerkingen. 

2. Cholesterolverlagers

Cholesterolverlagers zijn een derde groep medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. 

Ze werken door de hoeveelheid cholesterol die de lever produceert te verminderen of door het lichaam te helpen meer cholesterol op te nemen uit het bloed.

Er zijn verschillende soorten cholesterolverlagers, waaronder PCSK9-remmers en ezetimibe. 

PCSK9-remmers blokkeren een bepaalde stof in het lichaam die bijdraagt aan de opbouw van cholesterol in de bloedvaten. 

Ezetimibe vermindert de opname van cholesterol in het darmkanaal.

Cholesterolverlagers kunnen effectief zijn voor mensen die niet op andere manieren hun cholesterolgehalte kunnen verlagen, zoals met statines of lifestyle-veranderingen. 

Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met statines of andere medicijnen om het cholesterolgehalte nog verder te verlagen.

Houd er rekening mee dat cholesterolverlagers ook bijwerkingen kunnen hebben, dus het is belangrijk om ze altijd onder supervisie van een arts te gebruiken.

Overleg altijd met je arts over de mogelijke bijwerkingen en de juiste dosering.

3. Niacine

Een vierde type medicijn voor hoge cholesterol is niacine. Niacine is een B-vitamine die wordt gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. 

Het werkt door de hoeveelheid “slechte” LDL-cholesterol in het bloed te verlagen en de hoeveelheid “goede” HDL-cholesterol te verhogen.

Niacine is verkrijgbaar als voedingssupplement, maar sommige mensen hebben een voorschrift nodig om een hogere dosis niacine te krijgen die nodig is om het cholesterolgehalte te verlagen.

Net als bij andere medicijnen, is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je begint met het gebruiken van niacine. 

Het kan bijwerkingen hebben, zoals een rode of geïrriteerde huid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid. 

4. Resins

Resins zijn een categorie van medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen.

Deze medicijnen werken door het binden van galzouten en cholesterol in de darm, waardoor de hoeveelheid cholesterol die in het bloed wordt opgenomen vermindert.

Deze medicijnen worden meestal voorgeschreven aan mensen die niet goed reageren op andere cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines.

Het is belangrijk om te weten dat resins enkele bijwerkingen kunnen hebben, zoals constipatie, diarree, buikpijn en winderigheid. 

Bovendien kunnen deze medicijnen interacties hebben met andere medicijnen, zoals bloedverdunners, waardoor het belangrijk is om dit te bespreken met je arts voordat je begint met het gebruik van deze medicijnen.

In sommige gevallen kan de arts besluiten om resins te combineren met andere cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines, om het cholesterolgehalte nog verder te verlagen. 

Aandachtspunten

  1. Fibraten. Fibraten zijn een andere categorie medicijnen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen. Ze werken door de afbraak van vetten in de lever te bevorderen en de hoeveelheid triglyceriden (een type vet in het bloed) te verlagen. Fibraten kunnen ook het HDL-cholesterol verhogen, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart. Ze worden vaak voorgeschreven aan mensen met een hoog triglyceridengehalte in combinatie met een hoog LDL-cholesterolgehalte.
  2. Omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn natuurlijke stoffen die voorkomen in vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel, evenals in bepaalde plantaardige oliën en noten. Ze kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, vooral het triglyceridengehalte. Omega-3-supplementen kunnen worden voorgeschreven aan mensen die geen vis eten of die extra ondersteuning nodig hebben bij het verlagen van hun cholesterol.
  3. Combinatietherapie. Soms kan een combinatie van verschillende medicijnen nodig zijn om het cholesterolgehalte effectief te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer statines alleen niet voldoende zijn. Combinatietherapie kan bestaan uit het gelijktijdig gebruik van statines met fibraten, cholesterolverlagers of andere medicijnen. Het is belangrijk om deze medicijnen onder toezicht van een arts te gebruiken, omdat er interacties en mogelijke bijwerkingen kunnen optreden.
  4. Leefstijlveranderingen. Naast medicatie is het belangrijk om ook leefstijlveranderingen door te voeren om het cholesterolgehalte te verlagen. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken en het verminderen van stress kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de cholesterolwaarden. Deze veranderingen kunnen ook de effectiviteit van medicatie versterken en de algehele gezondheid bevorderen.

Take home message

Er zijn verschillende soorten medicijnen die helpen bij het verlagen van hoog cholesterol. 

Statines zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen en werken door het verminderen van de productie van cholesterol in de lever. 

Het is belangrijk om te overleggen met een arts over welke behandeling het beste bij jouw specifieke situatie past.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Feingold, K. R. (2021). Cholesterol lowering drugs. Endotext [Internet].

Hebert, P. R., Gaziano, J. M., Chan, K. S., & Hennekens, C. H. (1997). Cholesterol lowering with statin drugs, risk of stroke, and total mortality: an overview of randomized trials. Jama, 278(4), 313-321.