Ga je Meer Eten Door Antidepressiva?

Depressiviteit kan de eetlust verminderen terwijl antidepressiva juist de eetlust kan verhogen. Gewichtstoename is één van de bekende bijwerkingen van antidepressiva.

Maar waarom ga je meer eten door antidepressiva?

KORT ANTWOORD

Antidepressiva beïnvloeden het hersenstofje serotonine dat naast angst en stemming ook je eetlust reguleren. Door antidepressiva kan het verlangen naar koolhydraatrijk voedsel toenemen. Gewichtstoename wordt echter niet altijd door antidepressiva veroorzaakt. Je kunt ook aankomen door inactiviteit of overeten ten gevolge van de depressie. Bovendien zijn er enkele antidepressiva die de eetlust juist kunnen verminderen en tot misselijkheid, braken en juist gewichtsverlies kunnen leiden.

Dit artikel vertelt je waarom je door antidepressiva meer eet, hoeveel je aankomt en de andere bijwerkingen.

apotheker pakt medicijn

Gewichtstoename antidepressiva

Je gaat soms dus meer eten door antidepressiva, dit is nou eenmaal een mogelijke bijwerking die bij de meeste antidepressiva op kan treden.

Maar hoeveel kom je dan aan?

weegschaal afvallenVan alle mensen die antidepressiva slikken zal ongeveer 25% van de mensen gemiddeld 4,5 kilo aankomen.

De meeste gewichtstoename wordt in verband gebracht met tricyclische antidepressiva en tetracyclische antidepressiva. Voorbeelden hiervan zijn amitryptiline en mirtazapine.

Weet wel dat iedereen anders op de antidepressiva zal reageren. Er zijn ook antidepressiva waar je juist door kan afvallen.

Hoe antidepressiva werkt

Je hersencellen communiceren door middel van hersenstofjes (neurotransmitters). Als de chemie van bepaalde hersenstofjes is verstoord, kunnen er problemen ontstaan.

In dat geval kunnen antidepressiva de oplossing zijn. Antidepressiva kunnen voorgeschreven worden bij depressie, angst en slaapproblemen.

Zo brengen antidepressiva de chemische stoffen in je hersenen (neurotransmitters) weer in evenwicht die je stemming en emoties beïnvloeden. 

Depressie kan bijvoorbeeld ontstaan als er in je hersenen te weinig serotonine en dopamine beschikbaar is. Deze neurotransmitters kunnen met antidepressiva weer verhoogd worden.

Antidepressiva kunnen namelijk de heropname van serotonine en dopamine blokkeren waardoor de niveaus van die stofjes in je hersenen omhoog gaan. 

Er zijn verschillende soorten antidepressiva waaronder:

 1. selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s)
 2. tricyclische antidepressiva
 3. serotonine- en noradrenaline heropnameremmers (SNRI’s)
 4. MAO-remmers
 5. atypische antidepressiva

Bijwerkingen antidepressiva

Naast gewichtstoename zijn er nog meer bijwerkingen waar je je bewust van moet zijn. Er zijn verschillende soorten antidepressiva en dus ook verschillende bijwerkingen.

Veelvoorkomende bijwerkingen van tricyclische antidepressiva:

 1. aankomen in gewicht
 2. droge mond
 3. licht wazig zicht 
 4. duizeligheid
 5. constipatie
 6. plasproblemen
 7. slaperigheid
 8. overmatig zweten
 9. hartritmestoornissen

Na een paar weken zouden de bijwerkingen door gewenning af moeten nemen.

De veelvoorkomende bijwerkingen van SSRI’s en SNRI’s:

 1. agitatie
 2. beven
 3. angst
 4. indigestie
 5. hoofdpijn
 6. slapeloosheid, slaperigheid
 7. ziekig gevoel, ziek zijn
 8. maagpijn
 9. minder zin in seks
 10. constipatie, diarree
 11. eetlust verlies
 12. moeilijker orgasmes kunnen krijgen
 13. duizeligheid
 14. erectiestoornis

Ook hier zouden de bijwerkingen binnen een paar weken moeten verbeteren, maar sommige kunnen aanhouden.

Take home message

5% van de bevolking kampt met depressie en gebruiken medicijnen om hen daarbij te helpen.

Omdat we de chemie van depressie begrijpen, kunnen mensen in sommige gevallen effectief geholpen worden. 

Antidepressiva blokkeren de heropname van bepaalde hersenstofjes waardoor de concentraties ervan omhoog gaan en ze weer in evenwicht komen. 

Hiermee kan depressie omgekeerd worden.

Zo kunnen antidepressiva de stemming verbeteren, concentratie verhogen, de nachtrust bevorderen en de eetlust verhogen.

Er kunnen echter ook bijwerkingen optreden zoals gewichtstoename. 

Het verlangen naar koolhydraatrijk voedsel kan door antidepressiva toenemen. Dit is te wijten aan het hogere serotonine dat naast angst en stemming ook je eetlust beïnvloedt.

De gewichtstoename kan ook aan de depressie zelf te wijten zijn. Zo zijn inactiviteit en overeten ook gevolgen van depressie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. Journal of Clinical Psychiatry, 61(11), 37-41.

Serretti, A., Mandelli, L., & Laura, M. (2010). Antidepressants and body weight: a comprehensive review and meta-analysis. The Journal of clinical psychiatry, 71(10), 979.

Harmer, C. J., Duman, R. S., & Cowen, P. J. (2017). How do antidepressants work? New perspectives for refining future treatment approaches. The Lancet Psychiatry, 4(5), 409-418.