Ga je Meer Eten Door Wormen?

Miljoenen mensen hebben last van darmwormen en het percentage worminfecties neemt tijdens het regenseizoen toe. 

Er zijn verschillende soorten wormen zoals de draadworm, spoelworm, lintworm, haakworm en zweepworm.

De parasieten kunnen via hun huid het verteerde voedsel opnemen. Als darmwormen je voedsel opeten zou je zeggen dat je daarvoor gaat compenseren. Maar klopt dat wel, ga je meer eten door wormen?

KORT ANTWOORD

De parasieten eten te weinig om invloed uit te oefenen op je honger. Bovendien is een veelvoorkomend symptoom juist een verminderde eetlust. In tegenstelling tot andere bronnen blijkt dat sommige mensen een hongerig gevoel in hun maag kunnen hebben. Zo kan de lintworm de eetlust verhogen, waardoor mensen aan kunnen komen. Weet wel dat de meeste wormen helemaal geen symptomen veroorzaken, dus misschien is er wat anders aan de hand.

Dit artikel vertelt je of je door wormen meer gaat eten en de andere symptomen van wormen.

intestinale wormen

Het lintwormdieet

Er bestaat zelfs een heus lintwormdieet waarbij je een pil inslikt dat een lintwormeitje bevat dat later uit zal komen.

Eenmaal uitgekomen zal het eten wat jij eet. De gedachte achter dit dieet is dus dat je extra calorieën zou kunnen eten en dat je alsnog gewicht verliest.

Meer eten door wormen is dus het idee van dit dieet. Echter, een verminderde eetlust is juist een veelvoorkomend symptoom.

Om te weten of je wormen hebt is het goed als je je ook bewust bent van de andere symptomen en specifieke symptomen per worm. Daarover later meer.

3 Aandachtspunten

Wormen kunnen dus verschillende effecten hebben op je eetlust en voeding. Hier zijn nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

 1. Verhoogde eetlust: Hoewel de meeste worminfecties de eetlust verminderen, zijn er enkele uitzonderingen. Sommige wormen, zoals de lintworm, kunnen daadwerkelijk de eetlust vergroten. Dit kan leiden tot gewichtstoename bij geïnfecteerde personen.
 2. Gewichtsverlies: Aan de andere kant kunnen bepaalde worminfecties leiden tot onbedoeld gewichtsverlies. Dit komt doordat de wormen zich voeden met de voedingsstoffen in je lichaam, waardoor je lichaam niet voldoende energie krijgt.
 3. Voeding en wormen: Wormen kunnen zich voeden met voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet, waardoor je lichaam mogelijk niet alle voedingsstoffen opneemt die het nodig heeft. Dit kan leiden tot voedingstekorten, zelfs als je voldoende eet.

De tekenen van darmwormen

Veelvoorkomende symptomen van darmwormen zijn gewichtsverlies, buikpijn, bloed in de ontlasting, prikkelbaarheid en bedplassen. Echter, er kunnen verschillende symptomen bij elke worminfectie optreden. 

Lintworminfectie

 1. misselijkheid, overgeven
 2. te vaak eten
 3. verlies van eetlust
 4. geelzucht
 5. soms ondervoeding

Spoelworminfectie:

 1. pijn bij het plassen
 2. rond de anus jeuk
 3. slaapproblemen door alle jeukklachten

Rondworminfectie 

 1. wormen bij de ontlasting
 2. diarree
 3. droge hoest
 4. koorts

Haakworminfectie

 1. hoesten
 2. bloedarmoede
 3. vermoeidheid
 4. piepende ademhaling

Weet wel dat de meerderheid helemaal geen symptomen zal ervaren. Maar hoe loop je zo’n worm eigenlijk op?

Hoe wormen zich verspreiden

Wanneer je hun eitjes slikt, bijvoorbeeld door besmet vlees, kun je een worminfectie oplopen

Het kan ook gebeuren als een besmet insect je bijt. Bovendien kunnen jonge en kleine wormen zelfs door je huid heen gaan.

Omdat kinderen zo actief zijn, komen ze op verschillende manieren in aanraking met wormen:

 1. eitjes in de aarde
 2. eten van besmet voedsel
 3. huisdieren aanraken
 4. onhygiënisch gedrag

De verschillende soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen die een een infectie kunnen veroorzaken:

 1. spoelwormen
 2. haakwormen
 3. lintwormen
 4. fluimworm
 5. trichinella

De spoelworminfectie is een van de meest voorkomende intestinale worminfecties. Dat wordt ook wel een draadworminfectie genoemd.

De spoelworm is de meestvoorkomende worm onder mensen.

Take home message

In maar liefst 80% van de kinderen en volwassenen herbergen zich parasieten in de darmen.

Als darmwormen zich vol eten met jouw voedsel verwacht je al snel dat je daarvoor moet gaan compenseren en meer zult gaan eten, maar is dat wel zo?

De parasieten eten dan wel je verteerd voedsel, het is onvoldoende om je een hongerig gevoel te geven.

Houd er wel rekening mee dat de meeste mensen geen symptomen ervaren, dus misschien ga je meer eten door een andere oorzaak.

Raadpleeg een arts als je last hebt van wormpjes, want er kunnen gezondheidscomplicaties optreden, met name bij kinderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chan, M. S. (1997). The global burden of intestinal nematode infections—fifty years on. Parasitology today, 13(11), 438-443.