Kun je Met Lenzen Douchen?

In plaats van je lenzen constant uit en in te doen zou het natuurlijk gemakkelijk zijn als je ermee kunt douchen.

Zo kun je helder zien zonder dat je naar je bril of contactlenzenhouder hoeft te zoeken. Maar kun je wel met lenzen douchen?

KORT ANTWOORD

Er bestaat een kans dat je contactlenzen verliest tijdens het douchen. Dit is vooral het geval als je je ogen wrijft of aanraakt terwijl er water op je gezicht stroomt. De kans op het verliezen van je contactlenzen hangt echter af van verschillende factoren, waaronder de pasvorm van de lenzen, de kwaliteit van de lenzen en de manier waarop je je gezicht wast.

Als je goed passende lenzen hebt en je je gezicht voorzichtig wast zonder in je ogen te wrijven, is de kans op het verliezen van je lenzen relatief klein. Lenzen die goed op je ogen passen, zouden op hun plaats moeten blijven, zelfs als er wat water op je gezicht spat.

Er zijn echter een paar dingen waar je goed rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat douchen met je lenzen veilig en effectief is.

vrouw glimlacht onder douche

Verlies van lenzen in de douche voorkomen

Het is mogelijk dat je je lenzen verliest onder de douche, maar met de volgende voorzorgsmaatregelen kun je de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

Om het risico op het verliezen van je contactlenzen in de douche te verminderen, kun je overwegen om je ogen gesloten te houden of een beschermende douchebril te dragen. Als je merkt dat je lenzen losraken of verschuiven tijdens het douchen, is het verstandig om ze uit te doen voordat je gaat douchen en ze na het douchen weer in te doen.

Het is altijd een goed idee om de aanbevelingen van je oogzorgspecialist op te volgen met betrekking tot het dragen en onderhouden van je contactlenzen. Ze kunnen je specifieke adviezen geven op basis van je persoonlijke situatie en de soort contactlenzen die je draagt.

    1. Verwijder uw lenzen voordat je gaat douchen. Dit voorkomt dat ze in contact komen met water, waardoor ze kunnen losraken of uitvallen.
  • Niet wrijven of krabben aan je lenzen
  • Gebruik een veilig opbergdoosje
  • Controleer uw lenzen regelmatig

Hoe je je lenzen verliest tijdens het douchen

Het mechanisme waardoor je je lenzen kunt verliezen tijdens het douchen is als volgt:

  1. Water komt in contact met je lenzen. Tijdens het douchen kan water direct of indirect in contact komen met je lenzen waardoor je ze verliest.
  2. De lenzen gaan verloren. Als je lenzen loskomen of uitvallen tijdens het douchen, kunnen ze verloren gaan. Dit kan gebeuren als je je lenzen tijdens het douchen draagt en ze uitvallen, of als ze in een niet goed gesloten opbergdoosje zitten en ze uit het doosje vallen.

Voorkom verlies van lenzen tijdens het zwemmen

Het is mogelijk om je lenzen te verliezen tijdens het zwemmen, maar met de volgende voorzorgsmaatregelen kun je de kans daarop aanzienlijk verkleinen:

  1. Kies een zwembril die goed past. Een goed passende zwembril blijft tijdens het zwemmen goed zitten en voorkomt dat je lenzen eruit vallen. Voor een goede pasvorm moet je ervoor zorgen dat de zwembril de juiste maat heeft voor je gezicht en goed maar comfortabel zit.
  2. Vermijd wrijven of krassen op je lenzen. Raak je lenzen niet aan met je vingers en wrijf ze niet tegen voorwerpen in het water.
  3. Gebruik een stevig bandje voor je bril. Een stevig bandje kan helpen voorkomen dat je bril afzakt of losraakt tijdens het zwemmen. Zorg ervoor dat de band strak en in goede staat is voordat je gaat zwemmen.

Take home message

Kortom, het verlies van je lenzen in het water is een zorg voor veel mensen die corrigerende lenzen dragen. 

Als je echter de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, kun je de kans hierop aanzienlijk verkleinen. 

Deze voorzorgsmaatregelen omvatten het gebruik van een goed passende zwembril, voorkomen dat je lenzen beschadigd raken en ze regelmatig controleren. 

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je lenzen op hun plaats blijven zitten tijdens wateractiviteiten en kun je genieten van helder, onbelemmerd zicht in het water.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen