Met Lenzen Slapen: De 5 Gevaren

De meeste mensen doen hun lenzen uit voordat ze naar bed gaan, maar we zijn allemaal wel eens met lenzen in slaap gevallen. 

Sommige mensen komen echter vaker in de verleiding om hun lenzen ’s nachts in te laten. Dit brengt een aantal mogelijke risico’s met zich mee. Dus wat zijn de gevolgen van met lenzen slapen?

Dit artikel vertelt je de mogelijke risico’s van slapen met lenzen, of het uitmaakt of je met zachte of harde lenzen slaapt en wat je precies moet doen.

vrouw die slaapt

Wat er kan gebeuren als je met lenzen slaapt

Slapen met lenzen in kan tot verschillende problemen leiden, waaronder:

  1. Droge ogen. Als je met lenzen slaapt krijgen je ogen niet de kans om te “ademen” en kunnen ze niet goed gehydrateerd blijven. Dit kan leiden tot droogheid en ongemak, dat vooral ernstig kan zijn als je al last hebt van droge ogen.
  2. Ooginfecties. Als je je lenzen ’s nachts in laat, loopt je meer kans op een ooginfectie. Bacteriën en andere micro-organismen kunnen zich namelijk ophopen op het lensoppervlak, die vervolgens in je oog terecht kunnen komen wanneer je je lens weer indoet.
  3. Zwelling van het hoornvlies. Als je met lenzen in slaapt, kan je hoornvlies (het heldere, koepelvormige oppervlak dat de voorkant van je oog bedekt) opzwellen. Dat komt doordat de lens verhindert dat zuurstof het hoornvlies bereikt, waardoor het beschadigd en ontstoken kan raken.
  4. Hoornvlieszweren. In ernstige gevallen kan slapen met lenzen in een hoornvlieszweer leiden. Dit is een open zweer op het oppervlak van het hoornvlies die uiterst pijnlijk kan zijn en tot gezichtsverlies kan leiden als het niet onmiddellijk wordt behandeld.
  5. Roodheid en irritatie. Zelfs als je geen ernstigere aandoening ontwikkelt, kan slapen met lenzen toch roodheid, irritatie en andere ongemakkelijke symptomen veroorzaken. Deze symptomen kunnen je slaap belemmeren en je algemene levenskwaliteit aantasten.

In het algemeen is het beter om niet met lenzen in te slapen om deze mogelijke complicaties te voorkomen.

Als je er toch voor kiest om met je lenzen in te slapen, is het belangrijk om de instructies van je arts op te volgen en de gezondheid van uw ogen goed in de gaten te houden, zodat eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld.

Maakt het uit of je met zachte of harde lenzen in slaap valt?

Het maakt wel degelijk uit of je in slaap valt met zachte of harde lenzen. Hier zijn enkele mogelijke verschillen tussen de twee:

  1. Comfort. Zachte lenzen zijn doorgaans comfortabeler om te dragen, vooral voor langere tijd. Dit betekent dat ze minder snel ongemak veroorzaken als je ermee slaapt.
  2. Verwijderen van de lens. Het verwijderen van een zachte lens is meestal gemakkelijker dan het verwijderen van een harde lens. Dit betekent dat als je in slaap valt met een zachte lens in, het makkelijker kan zijn om hem eruit te halen als je wakker wordt. Harde lenzen daarentegen kunnen moeilijker te verwijderen zijn, vooral als ze al langere tijd in uw oog zitten.

Wat moet je doen als je met lenzen in hebt geslapen?

Als je met je lenzen het geslapen zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Verwijder de lenzen. De eerste en belangrijkste stap is om de lenzen uit je ogen te halen. Zo voorkom je verdere irritatie en kunnen je ogen zich herstellen.
  2. Maak je lenzen schoon. Zorg ervoor dat je je lenzen grondig reinigt voordat je ze opnieuw in doet. Gebruik een desinfecterende oplossing om bacteriën of andere micro-organismen te doden die zich op het oppervlak van de lens hebben opgehoopt. Dit vermindert het risico op infectie en zorgt ervoor dat je lenzen veilig gedragen kunnen worden.
  3. Controleer op schade. Inspecteer je lenzen zorgvuldig op tekenen van schade, zoals scheuren, barsten of andere onvolkomenheden. Als je schade opmerkt, gebruik de lens dan niet en gooi ze veilig weg.
  4. Plaats de lenzen opnieuw. Zodra je lenzen schoon en vrij van schade zijn, kun je ze opnieuw in je ogen plaatsen.
  5. Houd de gezondheid van je ogen in de gaten. Na het slapen met lenzen is het belangrijk om de gezondheid van je ogen goed in de gaten te houden. Let op tekenen van roodheid, zwelling, pijn of andere afwijkingen en zoek medische hulp als je problemen opmerkt.

Hoeveel mensen vallen in slaap met lenzen in?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies in slaap vallen met lenzen , omdat er geen definitieve gegevens over dit onderwerp bestaan.

Het is echter waarschijnlijk dat een aanzienlijk aantal mensen die contactlenzen dragen wel eens in slaap is gevallen met lenzen in. 

Dat komt omdat veel mensen die contactlenzen dragen in de verleiding komen om ze ’s nachts in te laten, hetzij omdat ze te moe zijn om ze uit te doen, hetzij omdat ze ’s morgens tijd willen besparen.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat bijna een derde van de contactlensdragers ten minste één keer in slaap was gevallen met hun lenzen in. 

Uit een andere studie bleek dat bijna 40% van de contactlensdragers minstens één keer met hun lenzen in had geslapen.

Deze studies suggereren dat een aanzienlijk aantal mensen die contactlenzen dragen het risico lopen op de complicaties die gepaard gaan met het slapen met lenzen in.

Take home message

Hoewel sommige mensen geneigd zijn hun lenzen ’s nachts in te laten, kan deze praktijk leiden tot een reeks potentiële problemen, waaronder droge ogen, ooginfecties, hoornvlieszwelling, hoornvlieszweren en roodheid en irritatie. 

Deze complicaties kunnen oncomfortabel zijn en kunnen je vermogen om te slapen en je dagelijkse activiteiten te ondernemen belemmeren.

Als je echter per ongeluk in slaap valt met je lenzen in, zijn er stappen die je kunt nemen om de potentiële risico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ogen gezond en comfortabel blijven. 

Deze stappen omvatten het verwijderen van de lenzen, ze grondig reinigen, controleren op schade, ze voorzichtig weer inzetten en de gezondheid van je ogen goed in de gaten houden. 

Door deze stappen te volgen, kun je je ogen gezond houden en de mogelijke complicaties van het slapen met lenzen vermijden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen