Mijn Nek Zit op Slot: Torticollis en 3 Andere Oorzaken

Mijn nek zit op slot, hoe komt dat en wat kan ik ertegen doen?

KORT ANTWOORD

Als je plotseling wakker bent geworden met een nek die in één positie vast zit, dan heb je mogelijk een acute torticollis t.g.v. letsel aan de spieren in je nek. Oorzaken van torticollis zijn langdurige ongebruikelijke nek posities en langdurige blootstelling aan koude tocht. Om ernstige onderliggende oorzaken uit te sluiten moet je langs de dokter gaan. Meestal zal een acute torticollis 24-48 uur duren maar het kan ook tot een week duren.

Dit artikel vertelt je waarom je op slot zit, oorzaken van een stijve nek en hoe je het kunt verlichten.

vrouw grijpt naar keel

Heb je last van een stijve nek?

Een verrekking of verstuiking is de meest voorkomende oorzaak van een stijve nek, maar het is vaak ook aan overbelasting te wijten.

Andere mogelijke oorzaken zijn stress, blessures, ontstoken gewrichten en onderliggende aandoeningen.

Vaak bedoelen mensen een vastzittende nek of stijve nek. Het kan ook gepaard gaan met pijn. Meestal houd een stijve nek 1-2 dagen tot een paar weken aan.

Om er wat aan te doen en om het in het vervolg te voorkomen is het belangrijk om te weten waar het door veroorzaakt is.

Oorzaken van een stijve nek

Mijn nek zit op slot is een veelvoorkomende klacht en vaak bedoelen mensen er een stijve nek mee. Een simpele nek of hoofdbeweging kan dan al pijnlijk zijn.

In je nek lopen spieren, pezen, botten en ligamenten die overbelast of geblesseerd kunnen raken. Het is dus niet zo gek dat je nek stijf en pijnlijk kan worden. We zullen een aantal mogelijke oorzaken doornemen.

1. Verrekking of verstuiking

Een verrekking of verstuiking van de nekspieren is veruit de meest voorkomende oorzaak van een stijve nek. 

Een van de gevoelige spieren die snel letsel oploopt is de zogeheten levator scapulae spier die schouderbladen omhoog kan trekken.

2. Overbelasting

Vaak wordt een stijve nek door overbelasting veroorzaakt. Je nek moet namelijk de hele dag je hoofd ondersteunen waardoor er sneller overbelasting optreedt. 

En door overbelasting of letsel kan het vervolgens stijf gaan worden. Dit kan gepaard gaan met lichte tot ernstige pijn dat je hoofd en nekbewegingen moeilijker kan maken. 

Overbelasting kan veroorzaakt worden door:

 1. onhandig slapen
 2. vaak naar je smartphone kijken
 3. langdurig achteroverleunen of zitten.

3. Psychische stress

Je kunt ook gespannen spieren door stress krijgen, want psychische stress kan de nekspieren onbedoeld laten aanspannen en overbelasten. 

Met behulp van stressverlichting en stressmanagement kun je dit probleem helpen tegengaan. In dit artikel vertellen hoe je stress kunt verlichten en hoe je het in het vervolg eerder kunt herkennen.

4. Blessures

Je nek kan door bijvoorbeeld een sportblessure, val of ongeluk geblesseerd of beschadigd raken. Een whiplash is een voorbeeld van een ernstige blessure.

Bij een whiplash klapt je nek net zoals bij een zweep naar voren en vervolgens naar achteren.

5. Ontstoken gewrichten

Mogelijk zijn je gewrichten ontstoken (artritis). Zo kunnen ontstoken gewrichten ook voor nekpijn en nekstijfheid zorgen.

Houd hier rekening mee, met name als pijnklachten verergeren als je langdurig in dezelfde houding zit en de pijnklachten juist verbeteren als je gaat liggen.

Een aantal symptomen van nek artritis:

 1. hoofdpijn
 2. gevoelloosheid in de armen of handen
 3. zwakte in de armen of benen
 4. evenwichtsproblemen
 5. loopproblemen

Overige oorzaken

Gewonde wervels. Naast verrekkingen en verstuikingen van je nekspieren kan stijfheid in je nek ook door letsel aan de wervels veroorzaakt worden.

Onderliggende ziekte. Een stijve nek kan ook door een ernstige ziekte veroorzaakt worden, bijvoorbeeld door hersenvliesontsteking (meningitis).

Aan de hand van aanvullende vragen en verschillende onderzoeken kan de oorzaak achterhaald worden zoals:

 1. lichamelijk onderzoek
 2. aanvullend onderzoek zoals röntgenfoto, MRI-scan en bloedonderzoek

Een vastzittende nek herkennen

Aan een aantal symptomen kun je een vastzittende nek helpen herkennen:

 1. als je je hoofd niet meer goed kan bewegen
 2. als je nekspieren niet meer zo goed kan gebruiken
 3. een pijnlijke nek hebt

Nek losmaken

Als je nek op slot zit, kunnen alledaagse activiteiten opeens moeilijk worden. Mensen bedoelen er vaak vastzittende of een stijve nek mee. Gelukkig kunnen er meerdere dingen tegen gedaan worden.

Mijn nek zit op slot, wat kan ik ertegen doen?

Milde klachten kunnen met thuisbehandeling verminderd worden zoals met koude temperaturen, warme temperaturen en eventueel geneesmiddelen.

De onderliggende oorzaak heeft invloed op de precieze behandeling. Overleg daarom dus altijd eerst met je dokter.

We zullen nu wat meer over de verschillende thuisbehandelingen vertellen.

Warme temperaturen. Warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, dus met bijvoorbeeld een warm bad of verwarmingskussen kun je de spierspanning helpen verlichten. In het geval van een spierverrekking kun je bijvoorbeeld ijs en warmte afwisselen.

IJskoude temperaturen. Een lichte verrekking kan met een icepack behandeld worden. Dankzij de ijskoude temperatuur zullen de bloedvaten vernauwen en zal de ontsteking en zwelling afnemen. Ook zorgt de ijskoude temperatuur voor verdoving waardoor de pijn af kan nemen. Breng een ijspack maximaal 20 minuten aan.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Als ijs en/of warmte geen verlichting geeft, kun je eventueel vrij verkrijgbare geneesmiddelen nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Doe dit in overleg met je dokter.

Andere tips:

 1. massage
 2. houdingscorrectie
 3. een goed kussen dat jou in de beste slaappositie houdt
 4. zachte stretches [blog]
 5. weken in zout water
 6. yoga
 7. meditatie

Take home message

Mijn nek zit op slot, wat kan er aan de hand zijn?

Mogelijk heb je een acute torticollis waarbij je nek in een bepaalde positie vast zit. Dit zou het geval kunnen zijn als je plotseling met een nek op slot wakker bent geworden.

Je zou ook gewoon last kunnen hebben van een stijve nek. Veelvoorkomende oorzaken zijn verrekking, overbelasting en blessures. Er kan echter ook een of een onderliggend gezondheidsprobleem aan ten grondslag liggen.

Zo kan het ook veroorzaakt worden door wervelletsel en ernstige ziekten zoals meningitis.

Een stijve nek en nekpijn kan op verschillende manieren verlicht worden zoals met een icepack, warm bad, verwarmingskussen en eventueel vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Andere dingen die kunnen helpen zijn massage, houdingscorrectie, zachte stretches, en een goed kussen helpen. De behandeling is wel afhankelijk van de precieze oorzaak.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Binder, A. I. (2007). Cervical spondylosis and neck pain. Bmj, 334(7592), 527-531.