Minoxidil Baard: Werkzaamheid en Bijwerkingen

Bij een vlekkerige of dunner wordende baard ga je al snel op zoek naar effectieve manieren om een volle baard te krijgen.

De baardgroei wordt bepaald door genetische aanleg, maar er verschijnen ook producten op de markt die beloven de haargroei te bevorderen. Eén daarvan is minoxidil, maar kan minoxidil baardgroei stimuleren?

KORT ANTWOORD

Minoxidil 3% lotion kan de baardgroei effectief en veilig stimuleren. 3 procent minoxidil lotion werkt net iets beter dan placebo. Dit blijkt uit een onderzoek in The Journal of Dermatology. Minoxidil richt zich op de actieve groeifase (anagene fase) van het haar. De haargroei is echter niet permanent, je zult het product dus moeten blijven gebruiken. Het wetenschappelijk bewijs naar minoxidil en baardgroei is wel beperkt.

Dit artikel vertelt je hoe minoxidil werkt, hoe het gebruikt moet worden, hoe lang, inclusief de bijwerkingen.

man met baard

Hoe minoxidil werkt

Minoxidil kan de haargroei op verschillende manieren stimuleren:

 1. verhoogde bloedtoevoer rondom de haarzakjes
 2. brengt de haarzakjes naar de groeifase en verlengt de groeifase van het haarzakje
 3. keert de follikel miniaturisatie om

Het precieze mechanisme is echter nog onbekend.

De haargroeicyclus bestaat uit verschillende fases waarin het haar groeit, verhaart en zichzelf weer vervangt.

Minoxidil kan de rustfase (telogene fase) verkorten en brengt je juist in de actieve groeifase (anagene fase).

Je haarzakjes bevinden zich op je hoofdhuid, maar natuurlijk ook op je gezichtshuid, waar het de baardgroei kan bevorderen.

Werkingsmechanisme minoxidil

Door slapende haarzakjes die tussen je actieve haarzakjes zitten ontstaat er een ruimte waardoor je een vlekkerige baard of dunner wordende baard kan krijgen. 

Minoxidil kan deze haarzakjes stimuleren waardoor de haargroei gestimuleerd wordt, de dikte van het gezichtshaar toeneemt en de vlekkerige baard verdwijnt.

Je moet de gebruiksaanwijzing wel goed opvolgen.

Hoe je minoxidil gebruikt voor baardgroei

Zorg ervoor dat je gezicht schoon en droog is. Je kunt eventuele huidirritatie met een PH gebalanceerde reiniger verminderen.

Houd je aan de voorgeschreven hoeveelheid en breng het op de plaats aan waar je je baard wil laten groeien. Masseer het vervolgens zachtjes in.

Breng pas andere producten aan als minoxidil is ingetrokken.

Het is het beste als je minoxidil gedurende 4 uur laat zitten. Op deze manier zal de absorptiesnelheid gemaximaliseerd worden.

Na 4 uur kun je het eraf wassen maar je kunt het ook gewoon laten zitten. Het droogt op en trekt in de huid.

Minoxidil zorgt helaas niet voor permanente hergroei. Om de hergroei te behouden zul je minoxidil moeten blijven gebruiken. 

Terwijl je minoxidil gebruikt kun je je nog steeds scheren. Scheren zal de werking van minoxidil namelijk niet beïnvloeden.

Hoe lang minoxidil gebruiken? 

Je zal geduldig moeten zijn als je minoxidil voor een dikkere baard gebruikt. Het kan namelijk maanden duren voordat je de nieuwe baardgroei opmerkt. Beoordeel de resultaten daarom pas na 4-6 maanden.

Het gebruik moet mogelijk eerder gestopt worden als er bijwerking optreden.

Bijwerkingen minoxidil

Hoewel minoxidil de baardgroei kan stimuleren kunnen er ook een aantal mogelijk bijwerkingen optreden:

 1. huidirritatie, rode huid
 2. haarkleur veranderingen
 3. haargroei in de nek of rug
 4. acne
 5. textuur veranderingen
 6. snelle gewichtstoename
 7. duizeligheid
 8. wazig zicht
 9. hoofdpijn
 10. pijn op de borst

De FDA heeft minoxidil goedgekeurd voor gebruik op de hoofdhuid maar niet voor het gebruik voor baardgroei.

Voordat je het gebruikt moet je met een arts overleggen, bijvoorbeeld als je allergieën hebt of hartaandoeningen.

Take home message

Veel middelen beloven een dikkere en vollere baard, maar slechts weinig kunnen echte resultaten leveren en de beloftes waarmaken.

Veel mannen gebruiken minoxidil om haaruitval tegen te gaan, een terugwijkende haarlijn te onderdrukken en de hergroei van haar te bevorderen. Dan vraag je je al snel af of minoxidil baardhaar kan bevorderen.

Uit beperkt onderzoek lijkt minoxidil iets effectiever te zijn dan placebo. Het blijkt dat minoxidil 3% lotion de baardgroei effectief en veilig kan stimuleren.

Minoxidil stimuleert zowel de haargroei als de dichtheid en dikte van het haar. Kortom, meer en voller haar. Daar zijn een aantal verklaringen voor.

Minoxidil (rogaine) stimuleert namelijk de haarzakjes. Het brengt de haarzakjes in de groeifase en kan deze groeifase ook verlengen. Bovendien stimuleert minoxidil de bloedtoevoer rondom de haarzakjes.

Wees je er wel van bewust dat je het product moet blijven gebruiken om de hergroei van haar te behouden. De resultaten zijn dus niet permanent. Wees je ook bewust van de bijwerkingen die op kunnen treden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Messenger, A. G., & Rundegren, J. (2004). Minoxidil: mechanisms of action on hair growth. British journal of dermatology, 150(2), 186-194.