Minoxidil: Werkzaamheid, Bijwerkingen En Gevaren.

Steeds meer mannen wenden zich tot minoxidil om kaalheid te vertragen en de haargroei te stimuleren.

Minoxidil wordt geprezen als een illegaal middel dat haargroei extreem bevordert, maar werkt het wel zo goed als dat iedereen beweert?

Dit artikel vertelt je hoe het precies werkt, of het veilig is, en natuurlijk of het middel zijn beloftes kan waarmaken.

before en after minoxidil

Wat is minoxidil?

Om de kaalheid bij mannen te verminderen gebruiken steeds meer mensen minoxidil (Rogaine). Het kan gebruikt worden door zowel mannen als vrouwen. 

Het is een oraal actieve vasodilatator, oftewel het kan de bloedvaten verwijden. Om deze reden wordt het ook gebruikt voor de behandeling van ernstige hypertensie.

Hoe werkt minoxidil?

Het precieze werkingsmechanisme is nog niet helemaal bekend, maar zoals hiervoor beschreven is minoxidil een vaatverwijdend middel. Wanneer de bloedvaten verwijden zal er meer zuurstofrijk bloed gaan stromen. 

Daarom wordt er gedacht dat dit zuurstofrijke bloed de haarzakjes kan vergroten waardoor de haar zowel sterker als dikker wordt. Zo zou het de groeifase van de haarfollikels kunnen verlengen.

Het is verkrijgbaar als oplossing of schuim dat je vervolgens op de hoofdhuid wrijft. 

Verschillende concentraties

Het is op de markt verkrijgbaar als 2% en 5% topische oplossingen. Met deze concentraties moet je goed rekening houden.

Zo worden mannen aangeraden om de 5%-formule te gebruiken terwijl vrouwen de 2% formule wordt aangeraden.

Bovendien is de krachtige 5% formule door de FDA alleen voor het gebruik van mannen goedgekeurd.

Minoxidilproducten zoals Rogaine dienen niet gebruikt te worden voor mensen jonger dan 18 jaar.

Zo gebruik je minoxidil:

  1. leg het dunner wordende gebied op de hoofdhuid bloot 
  2. brengt het product op de vingers aan en verdeel het over het haaruitvalgebied
  3. masseer het zachtjes op de hoofdhuid

Werkt minoxidil?

Minoxidil tegen haaruitval is door de Amerikaans FDA goedgekeurd. Minoxidil is dus goed onderzocht. Op de lange termijn kan je het normaal gesproken veilig gebruiken.

Minoxidil kan dus haaruitval stoppen en de hergroei initiëren. Maar hoe vaak precies?

Minoxidil kan bij 40% van de mannen de hergroei van het haar stimuleren. Het zou ongeveer bij een kwart van de vrouwen de groei van nieuw haar kunnen stimuleren.

Minoxidil is het meest effectief als je recent haar hebt verloren en onder de 40 jaar bent. Normaal gesproken duurt het twee maanden voordat je resultaten ziet.

Na ongeveer vier maanden zou de haaruitval moeten stoppen en zal de haargroei moeten beginnen. Het is het meest effectief in combinatie met finasteride.

Wees je ervan bewust dat je het voortdurend moet gebruiken om aantoonbare resultaten te zien. 

Zodra je minoxidil niet meer op de hoofdhuid aanbrengt zul je het bijgegroeide haar geleidelijk weer verliezen. Kortom, het gebruik is mogelijk voor altijd.

Vreemde bijwerkingen minoxidil

minoxidil met ernaast een wekkerOp één van de bekendste bijwerkingen zit je zeker niet te wachten, namelijk een toename van haaruitval. Gek genoeg wordt dit juist veroorzaakt door het snel groeien. Maar hoe kan dat precies?

De haarfollikels doorlopen de haargroeicyclus dat in een bepaald tempo doorlopen moet worden. 

Wanneer dit te snel gebeurt vallen de haarfollikels voor de anagene fase uit. Dit verklaart waarom je door minoxidil juist een toename van haaruitval kan krijgen.

Er is nog een ongewenste bijwerking, namelijk gewichtstoename. Je kan meerdere kilo’s aankomen. Dit komt omdat het lichaam door minoxidil veel vocht kan gaan vasthouden.

Maar dat is nog niet alles. Ouderen kunnen door minoxidil gevoeliger worden voor koude temperaturen. Om op de hoogte te zijn van alle bijwerkingen kan je met je arts overleggen. 

Om deze bijwerkingen te vermijden kan je overstappen op natuurlijke methoden zoals pompoenpitolie, reishi paddenstoel en zaagpalm.

Gevaren van minoxidil

Je moet wel goed oppassen met minoxidil. Het middel wordt ook gebruikt bij ernstige hoge bloeddruk. Het kan namelijk voor ophoping van water en zout zorgen wat tot congestief hartfalen kan leiden.

Om dit te helpen voorkomen zal de arts een diureticum (plaspil) moeten voorschrijven. Overleg dus altijd met een arts.

Minoxidil vs finasteride. Hoewel finasteride effectiever is dan minoxidil kan het wel seksuele bijwerkingen met zich meebrengen zoals een verlaagd seksueel verlangen en een lagere spermaproductie.

Take home message

Omdat minoxidil kaalheid zou kunnen tegengaan en de hergroei van haar zou kunnen bevorderen wenden steeds meer mannen zich tot minoxidil.

Een van de meest voorkomende vormen van haaruitval is Alopecia androgenetica, oftewel kaalheid met een mannelijk M-patroon waarbij de haarlijn zich terugtrekt. 

Hier willen zowel mannen als vrouwen vaak wat aan doen. 

Minoxidil is effectief bij ongeveer 40% van de mannen en 25% van de vrouwen. Het is het meest effectief bij recent haarverlies en als je jonger bent dan 40 jaar. 

Na ongeveer 4 maanden zal je haargroei moeten zien. Hoewel het als veilig wordt beschouwd dient het wel met voorzichtigheid gebruikt te worden. 

Kalende mannen en vrouwen met dunner wordend haar zullen minoxidil voor altijd moeten gebruiken. Dit geldt in principe voor alle alopecia androgenetica behandelingen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Messenger, A. G., & Rundegren, J. (2004). Minoxidil: mechanisms of action on hair growth. British journal of dermatology, 150(2), 186-194.

Olsen, E. A., Weiner, M. S., Delong, E. R., & Pinnell, S. R. (1985). Topical minoxidil in early male pattern baldness. Journal of the American Academy of Dermatology, 13(2), 185-192.

Suchonwanit, P., Thammarucha, S., & Leerunyakul, K. (2019). Minoxidil and its use in hair disorders: a review. Drug design, development and therapy, 13, 2777.