De 9 Mirena-Spiraal Bijwerkingen

De Mirena-spiraal is een veelgebruikt anticonceptiemiddel. Het is een zogeheten intra-uteriene device (IUD) dat zorgt voor langdurige anticonceptie en kan ook helpen bij het verminderen van hevige menstruatiebloedingen. 

Hoewel veel vrouwen tevreden zijn met de Mirena-spiraal, kunnen er mirena spiraal bijwerkingen optreden.

In dit artikel gaan we je uitgebreid informeren over de mogelijke bijwerkingen van de Mirena-spiraal.

spiraal

De meest voorkomende bijwerkingen van de Mirena-spiraal

hoofdpijnDe meest voorkomende bijwerkingen van de Mirena-spiraal zijn onregelmatige bloedingen, pijn en irritatie in de baarmoeder, hoofdpijn, acne, gewichtstoename, stemmingswisselingen en vermoeidheid. 

Sommige vrouwen ervaren ook een toename van het libido of vermindering van het libido. 

Bijwerkingen als hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen worden veroorzaakt door veranderingen in hormonen, terwijl onregelmatige bloedingen een bijwerking kunnen zijn van het veranderen van de hormonale balans in het lichaam.

Zijn de bijwerkingen ernstig en hoe lang kunnen ze aanhouden?

De meeste bijwerkingen van de Mirena-spiraal zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd. 

Onregelmatige bloedingen kunnen echter soms enkele maanden aanhouden. Als de bijwerkingen ernstiger worden of aanhouden, raadpleeg dan je arts. 

Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is en dat de bijwerkingen bij elke vrouw anders kunnen zijn. 

Je arts kan je helpen om te bepalen of de bijwerkingen normaal zijn en hoe je deze kunt verminderen of oplossen.

Kunnen bijwerkingen jaren later blijven bestaan?

Hoewel het onwaarschijnlijk is, is het mogelijk dat de Mirena-spiraal bijwerkingen veroorzaakt die nog jaren later aanhouden. 

Dit is echter zeldzaam en het is belangrijk om te weten dat de meeste bijwerkingen tijdelijk zijn en verdwijnen na verloop van tijd. 

Als je zorgen hebt over de bijwerkingen die je ervaart, raadpleeg dan je arts. Je arts kan je helpen om te bepalen of de bijwerkingen normaal zijn en hoe je deze kunt verminderen of oplossen.

De kans dat de Mirena-spiraal loslaat is klein

De kans dat de Mirena-spiraal loslaat of uit de baarmoeder komt is zeer klein. 

Volgens de fabrikant is de kans op loslaten of verplaatsen van de Mirena-spiraal minder dan 1%. 

Dit gebeurt meestal binnen de eerste paar maanden na het plaatsen van de spiraal. 

Als je pijn of ongemak voelt na het plaatsen van de Mirena-spiraal, of als je bloeden of infectie ontwikkelt, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je arts om te controleren of de spiraal nog op de juiste plaats zit.

Wat moet je doen als je bijwerkingen ervaart?

Als je bijwerkingen ervaart na het plaatsen van de Mirena-spiraal, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je arts. 

Je arts kan je helpen om te bepalen of de bijwerkingen normaal zijn en hoe je deze kunt verminderen of oplossen. 

Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is en dat de bijwerkingen bij elke vrouw anders kunnen zijn. 

Je arts kan je ook informeren over alternatieve anticonceptiemiddelen die beter bij je lichaam passen.

Wat je moet weten over de Mirena-spiraal

Er zijn nog enkele belangrijke dingen die mensen moeten weten over de Mirena-spiraal en de bijwerkingen ervan:

  1. Overweeg de alternatieven: Als je bezorgd bent over de bijwerkingen van de Mirena-spiraal, overweeg dan andere anticonceptiemiddelen zoals de pil, een condoom of een andere spiraal. Overleg wel altijd met je arts voordat je een anticonceptiemethode kiest, om te bepalen wat het beste bij je past.
  2. Verminderde seksuele drive: Sommige vrouwen rapporteren een verminderde seksuele drive na het plaatsen van de Mirena-spiraal. Als dit voor jou het geval is, bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan je informeren over alternatieve anticonceptiemiddelen die beter bij je lichaam passen.
  3. Pijn bij het plaatsen: Sommige vrouwen rapporteren pijn tijdens het plaatsen van de Mirena-spiraal. Dit is echter meestal van korte duur en verdwijnt binnen een paar dagen. Als je pijn blijft voelen, bespreek dit dan met je arts.

Ondanks de mogelijke bijwerkingen, is de Mirena-spiraal voor veel vrouwen een veilige en effectieve anticonceptiemethode. 

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en regelmatig contact te hebben met je arts om te bepalen of de Mirena-spiraal de juiste keuze is voor jou.

Take home message

De Mirena-spiraal kan een aantal bijwerkingen veroorzaken, hoewel deze niet bij iedereen optreden. Dus wat zijn de Mirena-spiraal bijwerkingen?

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende bijwerkingen:

  1. Menstruatie-gerelateerde klachten: Veel vrouwen ervaren veranderingen in de hoeveelheid en de duur van hun menstruatie na het plaatsen van de Mirena-spiraal. Dit omvat onregelmatige of zeer lichte menstruatie, of zelfs geen menstruatie.
  2. Pijn en ongemak: Na het plaatsen van de Mirena-spiraal kunnen sommige vrouwen pijn of ongemak in de onderbuik ervaren. Dit kan enkele dagen duren, maar moet overgaan. Als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.
  3. Acne en huiduitslag: Sommige vrouwen rapporteren dat ze last krijgen van acne of huiduitslag na het plaatsen van de Mirena-spiraal. Dit is een ongewenste bijwerking, maar is meestal niet ernstig en verdwijnt meestal vanzelf.
  4. Gewichtstoename: Sommige vrouwen ervaren gewichtstoename na het plaatsen van de Mirena-spiraal. Het is belangrijk om te realiseren dat dit een bijwerking is en niet noodzakelijkerwijs te wijten is aan de Mirena-spiraal.

Al deze bijwerkingen kunnen variëren in ernst en duur. Sommige klachten verdwijnen binnen enkele weken of maanden, terwijl andere klachten jaren kunnen aanhouden.

Het is belangrijk om te weten dat iedereen anders reageert op de Mirena-spiraal en dat niet alle bijwerkingen zullen optreden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen