Moet je de Oren van je Baby Schoonmaken?

De hygiëne van je baby is erg belangrijk, je wilt natuurlijk geen nare infecties oplopen. Aangezien je als volwassenen het oorsmeer regelmatig aanpakt luidt al snel de vraag, moet je de oren van je baby wel eens schoonmaken of kan je dit beter laten?

Je hoeft de oren van je baby niet schoon te maken omdat het oorsmeer er in de meeste gevallen vanzelf uit zal gaan. Je baby heeft ook oorsmeer nodig, het zorgt niet alleen voor smering, het oorsmeer beschikt zelfs over belangrijke antibacteriële eigenschappen. Bovendien kan oren schoonmaken schadelijk zijn, met name bij baby’s omdat de trommelvliezen heel kort zijn. Zo is het gebruik van wattenstaafjes niet veilig omdat ze in het oor van je baby kunnen blijven steken. 

Dit artikel vertelt je of je de oren van je baby schoon moet maken, de veiligheid inclusief hoe je het op een verantwoorde en effectieve manier kan doen.

vader maakt oren baby schoon

Waarom je de oren van je baby niet hoeft schoon te maken

Als je als ouder oorsmeer bij de baby opmerkt hoef je het niet te verwijderen. Het oorsmeer zal er in de meeste gevallen namelijk vanzelf uitgaan. 

Antibacteriële eigenschappen. Bovendien gaat het oorsmeer juist infecties tegen omdat het over antibacteriële eigenschappen beschikt. 

Kans op beschadiging. Door dingen in de oren van een kind te stoppen kunnen er infecties ontstaan of kan je de gehoorgang of trommelvlies beschadigen.

Trommelvlies baby. De meeste mensen weten niet dat het trommelvlies van een baby heel erg kort is waardoor je het makkelijker kan beschadigen. Het is dus erg gevoelig waardoor je het gemakkelijk kan doorboren. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Als je baby ongemak of pijn ervaart is het verstandig om een afspraak bij de dokter te maken.

Je moet de oren van je baby wel schoonmaken, het is alleen niet de manier waarop je in eerste instantie zou denken.

Hoe maak je de oren van een baby veilig schoon 

Je moet de oren van de baby dus niet per se schoon maken. Als het toch nodig lijkt, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. 

Oordruppels. Wanneer het oorsmeer ophoopt en moeilijk is te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer het te diep is gelegen kunnen er eventueel oorsmeer verzachtende druppels gebruikt worden.

Curette. In het ziekenhuis kan een kinderarts met een curette het oorsmeer wegschrapen.

Voor bad. Als je de oren van je baby wilt schoonmaken kan je dat het beste doen voordat de baby in bad gaat. Twee tot drie keer per week in bad is voldoende. 

Na bad. Als je baby in bad is geweest laat je het water uit de oren naar buiten weglopen, maak eventuele oorsmeer dat uit de gehoorgang loopt met een tissue of handdoek schoon. Ga hierbij niet het oor in.

Geen wattenstaafje. Het eerste waar je aan denkt bij het schoonmaken van het oor zijn waarschijnlijk wattenstaafjes. Je moet deze drang echter weerstaan. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes omdat ze in het oor van de baby kunnen blijven steken en schade kunnen veroorzaken. 

Kinderarts. De kinderarts kan het oorsmeer na een week verwijderen of het met waterstofperoxide en warm water uitspoelen. 

Warm washandje:

  1. pak een nat warm washandje (niet te heet)
  2. wring het washandje goed uit zodat er geen water in het oor druppelt
  3. wrijf het voorzichtig en zachtjes rondom de buitenkant van het oor zodat je het oorsmeer kan opnemen
  4. ga nooit met het washandje direct in het oor 

Kortom, hoewel je de oren van je baby niet per se schoon hoeft te maken zijn er meerdere veilige manieren.

Oorontsteking herkennen bij de baby 

Middenoorontstekingen komen nog wel eens voor. Het wordt door bijvoorbeeld een griep of verkoudheid veroorzaakt. Deze ontsteking bevindt zich achter het trommelvlies.

Symptomen van een oorontsteking bij baby’s zijn onder andere:

  1. plotselinge gehoorproblemen
  2. het naar de oren grijpen van de pijn 
  3. vloeistof vanuit de oren
  4. koorts
  5. slaapproblemen
  6. woedeaanvallen

Take home message 

Aangezien je alles schoon moet houden ga je er bijna blind van uit dat ook de oren regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Moet je de oren van je baby schoonmaken? Je hoeft de oren van je baby niet schoon te maken omdat het oorsmeer er over het algemeen vanzelf uitgaat. Bovendien heeft oorsmeer een belangrijke functie, namelijk het voorkomen van infecties.

Als je de oren van je baby alsnog schoon wilt maken moet je rekening houden met de hierboven beschreven aspecten.

Houd altijd rekening met de symptomen van een oorontsteking zoals een vieze geur, het pijnlijker worden bij het liggen of moeite met slapen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Khan, N. B., Thaver, S., & Govender, S. M. (2017). Self-ear cleaning practices and the associated risk of ear injuries and ear-related symptoms in a group of university students. Journal of public health in Africa, 8(2).

Reiss, M., Reiss, G., & Pausch, N. C. (2000). Some viewpoints on ear cleaning. Praxis, 89(27-28), 1154-1156.

Johnson, C. E., Danhauer, J. L., Rice, E. N., & Fisher, S. K. (2013). Survey of audiologists and cerumen management.

Wilson, P. L., & Roeser, R. J. (1997). Cerumen management: professional issues and techniques. Journal of the American Academy of Audiology, 8(6).