Multivitamine of Vitamine D? Wat is het Beste?

Er zijn super veel vitamines die we binnen moeten krijgen, maar de belangrijkste is misschien wel vitamine D, waar veel mensen in de winter een tekort aan hebben. 

Je kan dan een supplement kopen die enkel vitamine D bevat, of multivitamine waar niet alleen vitamine D in zit, maar gelijk ook de rest zodat je meerdere vliegen in één klap slaat.

Maar wat is het beste, multivitamine of vitamine D?

KORT ANTWOORD

Maar weinig multivitamineproducten bevatten de aanbevolen hoeveelheid vitamine D (400 IE/dag). De keuze kan dus afhangen van jouw specifieke situatie. Als je niet gezond en evenwichtig eet heb je meer baat bij een multivitamine, maar als je gezond eet en weinig buiten komt heb je mogelijk meer baat bij vitamine D. Het is beter om alleen de vitaminen te nemen die jij, op basis van je dieet, leeftijd en levensstijl persoonlijk nodig hebt. Er is dus eigenlijk helemaal geen reden om zomaar multivitaminen te gebruiken. Beschouw een multivitamine of vitamine echt als een supplement, oftewel als aanvulling op je huidige dieet. Je kan immers de meeste vitamines en mineralen met een gezond en evenwichtig dieet binnenkrijgen.

Dit artikel vertelt je de voor- en nadelen van multivitamine en vitamine D.

vitaminepillen op lepel

Multivitamine, voordelen en bijwerkingen

Gezondheidsvoordelen multivitamine: 

 1. versterkt de afweer
 2. productie van enzymen en hormonen
 3. ondersteunen de zenuwfunctie
 4. essentieel voor de voortplanting
 5. het optimaal laten functioneren van organen
 6. ondersteunt meerdere lichaamsprocessen

Multivitaminen kunnen bijwerkingen veroorzaken waaronder:

 1. donkere ontlasting
 2. buikpijn
 3. hoofdpijn
 4. constipatie
 5. misselijkheid
 6. overgeven

Als je de multivitaminen volgense de voorschriften inneemt is de kans op ernstige bijwerkingen erg klein.

Er wordt nog wel eens gezegd dat de meeste multivitamine 100% van je aanbevolen dagelijks hoeveelheid vitamine D bevat. Uit onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn.

Hoewel multivitamine soms 100% van vitamine D-behoefte bevat, zit er vaak maar weinig kalium en calcium in. Bovendien bevat het helemaal geen vezels. Je zult dus echt een gezond dieet moeten volgen.

Het is beter om alleen de vitaminen te nemen die jij, op basis van je dieet, leeftijd en levensstijl persoonlijk nodig hebt. Er is dus eigenlijk helemaal geen reden om zomaar multivitaminen te gebruiken.

Vitamine D, voordelen en bijwerkingen

Vitamine D reguleert de hoeveelheid fosfaat en calcium in het lichaam. Voldoende vitamine D zorgt dus voor sterke botten en tanden en beschermt je tegen bepaalde ziekten. 

Een tekort kan tot botaandoeningen leiden zoals rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen.

Gezondheidsvoordelen vitamine D:

 1. sterke botten en tanden
 2. versterkt het immuunsysteem
 3. ondersteunt de longfunctie
 4. ondersteunt het zenuwstelsel en de hersenen 
 5. betrokken bij de regulering van insuline 
 6. gezondheid van je hart en bloedvaten 

Bijwerkingen teveel vitamine D:

 1. constipatie
 2. hoofdpijn
 3. droge mond
 4. zwakte
 5. lethargie
 6. misselijkheid
 7. braken
 8. verwarring
 9. te hoog calciumgehalte in het bloed
 10. hartritmestoornissen.

Welke vitamines je nodig hebt

Als je gezond, gevarieerd en evenwichtig eet heb je dus helemaal geen vitamines nodig. Maar hoe weet je of je alle essentiële vitamines binnenkrijgt?

Pak de ADH van de essentiële vitamines en mineralen bij de hand en bekijk de voedingswaarde van je voedingsmiddelen. Dit zal je een goed idee geven.

Take home message

Om het lichaam optimaal te laten functioneren zal je alle vitaminen en mineralen moeten binnenkrijgen. Veel mensen denken daarom dat ze vitaminesupplementen moeten aanschaffen, omdat het er zoveel zijn.

Echter, als je gezond eet en genoeg buiten komt heb je helemaal geen multivitamine of vitamine D nodig.

Het beste is als je de vitamine via de voeding binnenkrijgt en eventuele vitaminetekorten waar nodig aanvult.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Moon, R. J., Curtis, E. M., Cooper, C., Davies, J. H., & Harvey, N. C. (2020). Vitamin D supplementation: are multivitamins sufficient?. Archives of disease in childhood, 105(8), 791-793.