Na elke maaltijd poepen kan nogal vervelend en ongemakkelijk zijn. Misschien denk je dat het voedsel de poep als het ware omlaag drukt, maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn.
Aan de hand van een aantal symptomen en kenmerken kun je ze van elkaar helpen onderscheiden. Dus waarom moet je na elke maaltijd poepen?
KORT ANTWOORD
Direct na het eten poepen wordt het meest waarschijnlijk veroorzaakt door de gastrocolische reflex. Dit is een normale reactie van je lichaam waarbij de dikke darm gaat samentrekken. Andere mogelijke oorzaken zijn een voedselintolerantie, voedselallergie, te veel eten, gastritis of inflammatoire darmziekten.
Dit artikel vertelt je de 6 mogelijke oorzaken en hoe je ze van elkaar kunt helpen onderscheiden.

1. De Gastrocolische reflex
Poepen na elke maaltijd kan een normale reactie van het lichaam zijn. Er komen namelijk hormonen vrij wanneer er voedsel in je maag komt. Door deze hormonen gaat je dikke darm samentrekken om het voedsel naar buiten te bewegen.
Per persoon kan de intensiteit van de gastrocolische reflex verschillen. Zo kan de aandrang om direct na het eten te poepen bij sommige mensen erg intens zijn.
Als je onmiddellijk na het eten moet poepen denk je al snel dat het voedsel helemaal omlaag gaat, maar het duurt 1-2 dagen voordat het eten het spijsverteringskanaal heeft gepasseerd.
Deze gastrocolische reflex kan door een aantal gezondheidstoestanden beïnvloed worden zoals door het prikkelbaredarmsyndroom. Het voedsel kan zich dan veel sneller door het spijsverteringskanaal verplaatsen.
De volgende aandoeningen kunnen de intensiteit van de gastrocolische reflex verhogen waardoor de ontlasting sneller zal passeren en je dus kort na het eten een drang kan hebben om te poepen:
- voedselallergieën, voedselintoleranties
- angst
- coeliakie
- gastritis
- inflammatoire darmziekte
Een aantal van deze oorzaken zullen we straks nog bespreken zodat je ze beter van elkaar kunt onderscheiden.
2. Voedselintolerantie allergie
Mogelijk zitten er bepaalde stoffen in het eten waar je op reageert en heb je een voedselintolerantie of voedselallergie.
Symptomen van een voedselintolerantie of een voedselallergie zijn onder andere:
- misselijkheid, braken
- krampen
- diarree
Bij een voedselallergie overreageert je immuunsysteem onterecht op een voedingsmiddel of bestanddeel. Het is een beschermende reactie tegen een niet schadelijke stof.
Bij een voedselintolerantie verschijnen de symptomen meestal binnen 2 uur na de maaltijd, het kan ook 4-6 uur later optreden.
Bij een voedselallergie treden de symptomen meestal na enkele minuten op, tot 2 uur na het eten. Wees je ervan bewust dat er soms 1-4 uur later nog een tweede golf van symptomen kan optreden, een zogeheten bifasische reactie.
3. Te veel eten
Na een eetbui kun je ook last krijgen van buikpijn en diarree. Het lichaam heeft namelijk moeite om de grote hoeveelheid voedsel te verteren.
De spijsvertering kan ook beïnvloed worden door aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmziekten.
4. Gastritis
Bij gastritis is het maagslijmvlies beschadigd geraakt en ontstoken. Het komt vaak voor en kent een breed scala aan oorzaken.
Oorzaken van gastritis zijn onder andere irritatie door:
- overmatig alcoholgebruik
- stress
- chronisch braken
- Helicobacter pylori infectie
- bepaalde medicijnen, waaronder aspirine of andere ontstekingsremmers
Gelukkig zal het bij de meeste mensen niet ernstig zijn en met behandeling snel verbeteren. Zo niet kan het wel jarenlang aanhouden.
5. Inflammatoire darmziekten
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn inflammatoire darmziekten. Veel voorkomende symptomen van inflammatoire darmziekten:
- frequente of dringende stoelgang
- buikpijn, buikkramp
- bloederige ontlasting
- diarree
Van persoon tot persoon kunnen de symptomen verschillen. Het hangt er ook vanaf welk gedeelte van je darmen is aangetast, wat in de loop van de tijd ook nog eens kan veranderen.
Als je dunne darm bij de ziekte van Crohn is aangetast, is de kans op pijn na het eten groter.
6. Fecale incontinentie
Een aandrang om te poepen kan ook veroorzaakt worden door ontlastingsincontinentie (fecale incontinentie).
Dit treedt niet alleen na het eten op en kan dus op elk moment optreden. Hiermee kan het van een intense reactie op voedsel onderscheiden worden.
Ontlastingsincontinentie kan ontstaan door:
- beschadigde zenuw in de endeldarm
- diarree
- beschadigde rectumwanden
- spierbeschadiging in het rectum
- verzakking van het rectum
- rectocele
Take home message
Poepen na elke maaltijd is geen fijn vooruitzicht, al helemaal niet in bepaalde situaties. Maar waarom moet je na elke maaltijd poepen?
Van een gezonde reflex tot inflammatoire darmaandoeningen, poepen na elke maaltijd kent meerdere oorzaken.
De gastrocolische reflex kan door onder andere het prikkelbaredarmsyndroom beïnvloed worden.
Een dokter kan het beste tussen de verschillende oorzaken differentiëren. Ga voor een correcte diagnose dus naar de arts.
Over Diederik
Bronnen
Malone, J. C., & Thavamani, A. (2019). Physiology, Gastrocolic Reflex.