Nagelpsoriasis: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Bij psoriasis is de huid het primaire doelwit, maar ook andere weefsels kunnen dus aangetast worden waaronder de nagels. Het duurt meestal jaren voordat nagelpsoriasis zich na de diagnose psoriasis ontwikkelt.

78% van de psoriasispatiënten krijgt uiteindelijk last van nagelproblemen. Dit kan erg ongemakkelijk zijn en gevoelens van schaamte met zich meebrengen. Bovendien kan nagelpsoriasis een teken zijn gewrichtsproblemen.

Het is daarom belangrijk om zowel je vinger als teennagels te controleren op nagelpsoriasis. Hiervoor moet je wel de symptomen kunnen herkennen.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van gescheurde nagels, de symptomen, behandelingsmogelijkheden inclusief hoe je het kan helpen voorkomen.

psoriasis voeten man

Oorzaken nagelpsoriasis

Psoriasis is een autoimmuunziekte waarbij niet alleen de huid maar ook de nagels door het eigen immuunsysteem aangevallen worden. 

Hierbij is het nagelbed of de nagelmatrix aangedaan waardoor de nagel verandert. Ook de nagelplooien en het hyponychium kunnnen getroffen worden.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het immuunsysteem de huid en nagels als schadelijk beschouwt en een immuunaanval inzet.

78% van de mensen met psoriasis krijgt op een gegeven moment nagelproblemen. Mensen met chronische plaque psoriasis worden nog vaker getroffen, maar liefst 90% krijgt er ooit last van.

Symptomen psoriasis van de nagel

Nagelpsoriasis kan zich op verschillende manieren uiten. Symptomen nagelpsoriasis: 

 1. kleurveranderingen: gele, witte of bruine teennagels 
 2. oppervlakte verandering: ribbels, groeven of pitting (speldenprik gaatjes)
 3. afbrokkelende nagels
 4. kleine putjes (“nail pits”)
 5. witte vlekken (leukonychia)
 6. loslatende nagels
 7. verdikking
 8. geelrode puntjes onder de nagel (zalm vlekken / olievlekken)
 9. bloed onder de nagel
 10. afval opstapeling / ophoping onder de nagel

Beau’s lijnen. Bij psoriasis kunnen er lijnen op de nagels komen die ook wel Beau’s lijnen worden genoemd.

Afbrokkeling. De ondersteunende structuren van de nagels verzwakken waardoor de nagels kunnen gaan afbrokkelen. 

Dikkere nagels. Door de schimmelinfectie onychomycosis kunnen de nagels dikker worden. Deze schimmelinfectie komt onder psoriasispatiënten vaak voor.

Gewrichten. Artritis psoriatica wordt in verband gebracht met psoriasis van de nagel. Er wordt gedacht dat het om een natuurlijke progressie van beide ziekten gaat. Als het niet behandelt wordd kan het gewricht beschadigt raken. 

In het dagelijks leven kan het belemmerend zijn. Het knopen van de schoenveters kan lastiger worden, de fijne tastzin kan veranderen, je kan last krijgen van pijn en gevoeligheid en het manipuleren of oppakken van voorwerpen kan moeilijker worden.

Diagnose nagelpsoriasis

Als je een van de hierboven beschreven symptomen ervaart is het verstandig om naar de dermatoloog te gaan. Zo kunnen nagelveranderingen ook op psoriatische artritis duiden.

Maar er moet met nog meer rekening gehouden worden. Met nagelpsoriasis kan ook nog eens een nagelontsteking ontstaan. Aangezien ze veel op elkaar kunnen lijken is het belangrijk om uit te zoeken wat je precies hebt.

Nagelpsoriasis wordt meestal gediagnosticeerd aan de hand de huidletsels met psoriatische nagel kenmerken.

Er kan eventueel een biopsie worden uitgevoerd om nagelpsoriasis van andere huidaandoeningen te onderscheiden zoals de schimmelinfectie onychomycose.

Een onbehandelde psoriasisnagel kan verergeren en zelfs tot “verdwijnende” nagels leiden. Als gevolg kan je mogelijk je handen of voeten niet meer goed gebruiken. Dit kan je voorkomen met een behandeling.

Behandeling nagelpsoriasis

Met een behandeling kunnen psoriasisnagels genezen en kan de pijn verminderd worden. 

Onder de nagel kan er dus puin opstapelen. Psoriasisnagels kunnen hardnekkig zijn, de behandeling kan daarom maandenlang duren. Dit is niet zo gek.

Aangezien het maar liefst 6 maanden duurt voordat een nagel volledig is gegroeid kan het erg lang duren voordat dit puin is verwijderd.

Kortom, de behandeling kan langzaam verlopen. 

Psoriasis van de nagel kan door een combinatie van behandelingen verminderd worden.

Er kunnen verschillende middelen op de psoriasisnagels aangebracht worden:

 1. corticosteroïd: een tot tweemaal daags gedurende een maximum van 9 maanden
 2. tazarotene: bij verkleuring, loslatende nagel en pitting
 3. calcipotriol: opbouw onder de nagel
 4. corticosteroïdeninjecties (dermatoloog): bij loskomende nagels, verdikte nagels en puinophoping onder de nagelranden en nagel 
 5. UVA-stralen na onderdompeling in psoralenen: voor loslatende nagels, verkleurde nagels 
 6. laserbehandeling

Sommige psoriasismedicijnen kunnen de nagels schoon maken zoals retinoïde, methotrexaat, apremilast en cyclosporine.

Als alleen de nagels zijn aangetast zullen systemische geneesmiddelen meestal niet gebruikt worden.

Met nagellak en polijsten kan je eventuele putjes in de nagels verbergen.

Preventie nagelpsoriasis

Gelukkig kun je nagelpsoriasis helpen voorkomen:

 1. nagelranden met een nagelvijl glad houden
 2. nagels regelmatig knippen en kort houden 
 3. de nagels en nagelriemen dagelijks bevochtigen
 4. tijdens handarbeid handschoenen dragen 
 5. geef je tenen voldoende ruimte door comfortabele schoenen te dragen

Take home message

Nagelpsoriasis wordt ook wel psoriatische nageldystrofie of psoriasis unguium genoemd. 

80% van de volwassenen krijgt op een bepaald moment last van nagelpsoriasis, terwijl kinderen er in 7-13% van de gevallen last van krijgt.

Je wilt natuurlijk niet dat de klachten verergeren. Een psoriasisnagel lijkt ook veel op een nagelinfectie. Bovendien kan het een teken zijn van psoriatische artritis.

Als je denkt dat je een psoriasisnagel hebt is het daarom belangrijk om naar de dermatoloog te gaan. De psoriasisnagel kan effectief behandeld worden.

Hoewel psoriasis niet voorkomen kan worden kan je met een goede huidverzorging nagelpsoriasis helpen voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Haneke, E. (2017). Nail psoriasis: clinical features, pathogenesis, differential diagnoses, and management. Psoriasis (Auckland, NZ), 7, 51.

Tan, E. S., Chong, W. S., & Tey, H. L. (2012). Nail psoriasis. American journal of clinical dermatology, 13(6), 375-388.

Schons, K. R. R., Knob, C. F., Murussi, N., Beber, A. A. C., Neumaier, W., & Monticielo, O. A. (2014). Nail psoriasis: a review of the literature. Anais brasileiros de dermatologia, 89, 312-317.