Nare Gevoelens in de Avonduren? 8 Oorzaken

Veel mensen vinden het niet fijn als het avond is. Het kan ongemakkelijke gevoelens met zich meebrengen. 

Maar hoe kan dat?

KORT ANTWOORD

Een vervelend gevoel in de avond kan veroorzaakt worden door overmatig cafeïnegebruik, piekeren, angststoornissen, negatieve associaties, opkijken tegen de volgende dag, paniekaanvallen of een onderliggend gezondheidsproblemen. Bij sommige mensen wordt de angst dus juist tijdens de avonduren het meest overweldigend. Nachtangst kan veroorzaakt worden door zorgen, ernstige stress overdag of zonder enkele reden.

Dit artikel vertelt je meer over nachtelijke onaangename gevoelens, nachtelijke angst en tips die de klachten kunnen helpen verlichten.

vrouw heeft nare gevoelens in de avond

8 oorzaken van nare gevoelens in de avond

In de avond kan angst verergeren. Hier zijn een aantal mogelijk oorzaken voor.

1. Angststoornissen

Sommigen worden met angst wakker terwijl bij andere de angst juist in de avonduren het meest overweldigend is. 

In de avond kunnen reeds bestaande angststoornissen erger worden. Als het avond is, zijn er vaak minder afleidingen waardoor je oog in oog komt te staan met je angst. 

Tijdens de slaap schakelen je hersenen niet uit. Hierdoor kunnen opgekropte angsten en zorgen zich in de hersenen manifesteren. Dit kan tot nachtelijke paniekaanvallen leiden.

Alleen al gedachtes over het niet kunnen slapen kunnen angst verergeren.

2. Werkgerelateerde stress

Als je veel stress hebt ervaren op het werk kan je de blijvende ervaring meenemen naar huis. Hierdoor kan je ‘s avonds piekeren en angstgevoeligens hebben.

3. Associaties

Er kunnen eindeloze associaties ten grondslag liggen aan hoe je de avond ervaart.

Zo kunnen gebeurtenissen en ruzies geassocieerd worden met bepaalde tijdstippen. Als je rond het etenstijd regelmatig ruzie hebt met je echtgenoot kan het naderen van dit tijdstip vervelende gevoelens opwekken. 

Ook wordt in Nederland de zon als zeer positief ervaren. In de avond, wanneer de zon niet schijnt, kan het mogelijk een tegengestelde werking hebben.

Een laatste voorbeeld is bijvoorbeeld dat de dag ten einde komt. De winkels zijn dan gesloten zijn, er is niet veel meer te doen en je moet straks alwéér naar bed.

4. Slaap

Tijdens de slaap kan angst verdwijnen, dit is dus een soort van natuurlijke therapie. Echter, het kan zich dan in de loop van de dag tot het moment van slapen weer opbouwen. 

Mogelijk kan je het daarom niet hebben als het avond is, het moment voordat je gaat slapen en de angst het heftigst is. 

5. Cafeïne

Als je overdag teveel cafeïne hebt gedronken, kan de angst ‘s nachts toenemen. Kortom, vermijd overmatig cafeïnegebruik.

6. Kijkt op tegen de volgende dag

Misschien ben je er zelf nog niet helemaal bewust van maar geeft je lichaam aan dat je opkijkt tegen de volgende dag. De avond betekent dat de volgende dag snel zal naderen. 

7. Paniekaanvallen

Zonder duidelijke aanleiding kunnen er nachtelijke paniekaanvallen optreden. Dit worden ook wel nocturnale paniekaanvallen genoemd. Hierbij kunnen de volgende symptomen optreden: 

  1. een snelle hartslag
  2. zweten
  3. gevoel van een naderend onheil
  4. rillingen 
  5. kortademigheid
  6. beven
  7. hyperventilatie (zwaar ademen)
  8. blozen

8. Overige oorzaken:

  1. Als je bang bent dat je niet in slaap kan vallen of ongestoord kan doorslapen, is er mogelijk sprake van slaapangst. 
  2. bedtijd-stressassociatie 
  3. uitputting van de dag

Opkijken tegen de volgende dag

Gedurende de dag ben je waarschijnlijk druk bezig. Door alle activiteiten, afleidingen en drukte ben je in een uitvoermodus en kan je niet over alles nadenken.

In de avond wanneer je eindelijk rust hebt en niets meer hoeft uit te voeren kan je je ongemakkelijk gaan voelen. 

Dit zijn mogelijk de gedachtes waar je overdag simpelweg geen tijd voor had. Het kan ook zijn dat je hier niet bewust van bent omdat je lichaam negatieve gevoelens vermijdt en het zichzelf graag afleidt.

Het kan daarom verstandig zijn om even rustig te gaan zitten en na te denken over eventuele oorzaken. 

  1. Kijk je ergens tegen op? Bijvoorbeeld tegen de volgende dag? 
  2. Heb je plezier in je werk? Moet je wennen aan een nieuwe werksituatie? 
  3. Is er onzekerheid op je werk?
  4. Als je een relatie hebt, zijn er onzekerheden of spanningen?
  5. Gaat het goed in de vrienden- en familiekringen? 
  6. Maak je je zorgen over je gezondheid?

Veel mensen zijn helemaal niet bewust van de gedachteprocessen die zich op de achtergrond afspelen. Dit kan zich dan in de avond uiten.

Doe het rustig aan en probeer te achterhalen waar je je precies niet fijn bij voelt. Opschrijven waar je mee zit kan ook goed helpen. Bespreek het eventueel met een ander.

Door de oorzaak te onderzoeken kan je de klachten in het vervolg helpen verminderen. Iedereen loopt tegen obstakels aan in het leven, dat is compleet normaal. 

Klachten verminderen 

Gelukkig kan je met een aantal strategieën stress en angst helpen verminderen. 

Actieve copingstrategie bij problemen. Zodra je de oorzaak weet en het een groot probleem is, is het belangrijk dat je hier wat mee gaat doen. Uitstellende gedachten als ‘ik kijk er later wel naar’ helpen zelden. Problemen worden opgelost door een plan te maken en door dit plan vervolgens uit te voeren. Je probleem bespreken met een ander is altijd nuttig, maar het is nog beter als je vervolgens ook een plan van aanpak bespreekt.

Ontspanningstechnieken. Zoals massage, yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, muziek. Het kan je hoofd leegmaken en helpen nuchterder situaties te benaderen.

Beperk cafeïne en alcohol. Verminder of vermijd de inname van cafeïne en alcohol. Dit kan namelijk angstgevoelens verergeren. Het kan zelfs paniekaanvallen uitlokken.

Gebalanceerde maaltijden. Eet gezond en sla geen maaltijden over. Ga voor langzaam verteerbare koolhydraten die langzaam worden afgebroken. Neem gezonde tussendoortjes.

Acceptatie. In het leven heb je niet alles onder controle. Als iets buiten je macht zit, accepteer dit feit en probeer je stress in perspectief te zetten.

Voldoende slaap. Probeer elke nacht 7-9 uur te slapen. In tijden van stress zal je lichaam extra rust en slaap nodig hebben. 

Overige tips:

  1. regelmatige lichaamsbeweging 
  2. positieve houding

Take home message 

De avond niet kunnen verdragen wordt nog wel eens ervaren. Na een lange dag wil je natuurlijk in de avond tot rust komen. 

Het kan veroorzaakt worden door zorgen, angststoornissen, werkgerelateerde stress, negatieve associaties, cafeïne of opkijken tegen de volgende dag.

Probeer de triggers die de onaangename gevoelens in de avond te identificeren. Een dagboek kan helpen de patronen op het spoor te komen. 

Praat met familie en vrienden en eventueel met een therapeut die je goed kan helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wolitzky‐Taylor, K. B., Castriotta, N., Lenze, E. J., Stanley, M. A., & Craske, M. G. (2010). Anxiety disorders in older adults: a comprehensive review. Depression and anxiety, 27(2), 190-211.

Vink, D., Aartsen, M. J., & Schoevers, R. A. (2008). Risk factors for anxiety and depression in the elderly: a review. Journal of affective disorders, 106(1-2), 29-44.