Nek Uit de Kom: 4 Grote Oorzaken

Het is mogelijk dat je nek uit de kom gaat, maar naast de gewrichten zijn er ook andere structuren die je nek ondersteunen en stabiliseren, en bij schade dus voor klachten kunnen zorgen.

Mogelijk bedoel je er een bepaald gevoel mee. Als je nek niet op de juiste plek zit en niet goed uitgelijnd is, kan je last krijgen van pijn en ongemak. Sommige mensen hebben dan het gevoel alsof de nek uit de kom is. 

Hoewel de nek daadwerkelijk kan ontwrichten, bedoelen mensen er soms dus wat anders mee. Het wordt door anderen ook wel omschreven als een nek die op slot zit.

Dit artikel vertelt je waarom het voelt alsof je nek uit de kom is, en de oorzaken van een stijve nek.

dokter met patient in mri

1. Ontwrichte nek

De nek kan breken of ontwrichten. Dit kan een lichte tot ernstige dwarslaesie tot gevolg hebben. Hierbij kun je ernstige pijn en ernstige symptomen ervaren.

Een gebroken of ontwrichte nek wordt vaak veroorzaakt door ongevallen, hoge impact-activiteiten, valpartijen, en spinale aandoeningen zoals artrose en osteoporose.

Verschillende structuren in je nek die voor ondersteuning zorgen kunnen ook beschadigd raken waaronder: 

 1. wervels
 2. ligamenten
 3. schijven
 4. zenuwen en spieren

Bij kleine breuken of dislocaties heb je direct dringende medische aandacht nodig om zo blijvend letsel te voorkomen.

2. Torticollis

Als het voelt alsof je nek uit de kom is, heb je mogelijk een acute torticollis. Dit ontstaat door een spierletsel in je nek.

Hier kan sprake van zijn als je plotseling wakker bent geworden met een nek die in één positie vast zit.

Oorzaken van torticollis:

 1. langdurige ongebruikelijke nek posities
 2. langdurige blootstelling aan koude toch.

Ga langs de dokter om eventuele ernstige onderliggende oorzaken uit te laten sluiten. Meestal duurt een acute torticollis 24-48 uur, maar houd er rekening mee dat het ook tot een week kan duren.

3. Stijve nek

Het gevoel dat je nek uit de kom is, of een vastzittende nek, wordt misschien door een stijve nek veroorzaakt. 

De meest voorkomende boosdoener van een stijve nek is een verrekking of verstuiking, maar het is vaak ook aan overbelasting te wijten.

Andere mogelijke oorzaken van een stijve nek zijn stress, ontstoken gewrichten, blessures, en onderliggende aandoeningen.

Bij een stijve nek kun je ook last hebben van pijn. Bij een stijve nek kan een simpele nek of hoofdbeweging al pijnlijk zijn. Meestal houd een stijve nek ongeveer 1-2 dagen tot een paar weken aan.

Om het in het vervolg te voorkomen is het goed om wat meer inzicht te hebben in de onderliggende oorzaken van een stijve nek:

Het is geen wonder dat je last kunt krijgen van pijn en stijfheid, want in je nek lopen nou eenmaal verschillende structuren zoals spieren, pezen, botten en ligamenten die overbelast of geblesseerd kunnen raken. 

 1. Verrekking of verstuiking van de nekspieren. Veruit de meest voorkomende oorzaak van een stijve nek, want er zijn een aantal spieren die gevoelig zijn en sneller letsel oplopen
 2. Overbelasting. Een veelvoorkomende oorzaak, want je nek moet je hoofd de hele dag ondersteunen waardoor overbelasting sneller optreedt. Overbelasting kan veroorzaakt worden door vaak naar je smartphone kijken, onhandig slapen en langdurig achteroverleunen of zitten.
 3. Stress. Gespannen spieren kunnen ook door psychische stress ontstaan, want stress kan de nekspieren onbedoeld laten aanspannen en overbelasten. 
 4. Letsels. Door bijvoorbeeld een sportblessure, val of ongeluk kan je nek geblesseerd of beschadigd raken. Een whiplash is een ernstige blessure waarbij je nek net zoals bij een zweep naar voren en vervolgens naar achteren klapt. 
 5. Ontstoken gewrichten. Als je gewrichten ontstoken zijn, kun je last krijgen van nekpijn en nekstijfheid. Houd dit in je achterhoofd, vooral als je pijnklachten verergeren wanneer  je langdurig in dezelfde houding zit en de pijnklachten juist verbeteren als je gaat liggen. Nek artritis kan verschillende symptomen geven zoals hoofdpijn, zwakte in de armen of benen, gevoelloosheid in de armen of handen, evenwichtsproblemen en loopproblemen.

Houd tot slot ook rekening met gewonde wervels en onderliggende ziekten.

Herken een vastzittende nek hieraan

Een vastzittende nek kun je aan een aantal tekenen herkennen. Kan je je hoofd niet meer zo goed bewegen als?

Kun je je nekspieren niet meer zo goed gebruiken? Heb je last van een pijnlijke nek? Met deze vragen kan je een vastzittende nek op het spoor helpen komen.

Nekklachten kunnen je leven flink belemmeren, maar op verschillende manieren kun je een stijve nek losmaken.

Stijve nek losmaken

Als de klachten mild zijn kun je met een thuisbehandeling de klachten verminderen, waaronder koude temperaturen, warme temperaturen en eventueel geneesmiddelen.

Warme temperaturen ontspannen de spieren in je nek en ijskoude temperaturen vernauwen de bloedvaten waardoor ontsteking en zwelling afnemen. Daarnaast zorgt een koude temperatuur ook voor verdoving.

Andere manieren zijn massage, yoga, houdingscorrectie, zachte stretches, een goed kussen dat jou in de beste slaappositie houdt, weken in zout water en meditatie.

Overleg wel eerst even met je dokter, want de behandeling is afhankelijk van het onderliggende probleem.

Take home message

Veel mensen vragen zich af of de nek uit de kom kan gaan. Dit is mogelijk en kan veroorzaakt worden door ongevallen, impact-activiteiten, valpartijen, en spinale aandoeningen.

Misschien bedoel je er wat anders mee. 

Als je het gevoel hebt alsof je nek uit de kom is of op slot zit, heb je mogelijk een acute torticollis waarbij de nek vastzit in een bepaalde positie. 

Hier kan sprake van zijn als je plotseling wakker bent geworden met een nek die op slot zit. Het is belangrijk dat je met deze klacht naar de dokter gaat om eventuele ernstige oorzaken uit te sluiten.

Mogelijk speelt een stijve nek ook een rol. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn verrekking, overbelasting, blessures en onderliggende gezondheidsproblemen.

Tegen een stijve nek kun je verschillende dingen doen. Zo kun je het verlichten met een warm bad, verwarmingskussen, icepack, en eventueel vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Er zijn nog andere mogelijkheden zoals massage, een goed kussen, houdingscorrectie, zachte stretches.

Nekpijn en spanning kunnen ontstaan door een nek die niet goed uitgelijnd is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Binder, A. I. (2007). Cervical spondylosis and neck pain. Bmj, 334(7592), 527-531.