Neus Snuiten Of Ophalen? Wat is Beter?

Bij een loopneus zal de een snuiten en de ander ophalen. Maar wat is nou beter, snuiten of ophalen?

KORT ANTWOORD

Het is waarschijnlijk het beste om zachtjes één neusgat per keer te snuiten, terwijl je de kracht zo laag mogelijk houdt. Als je de neus ophaalt loop je het risico dat het slijm dieper in de luchtwegen terechtkomt. Te hard snuiten is ook niet goed want het virus of bacterierijke slijm kan omhoog de sinussen inschieten, de neusholte kan geïrriteerd raken en door de druk kunnen bloedvaten barsten. In zeldzame gevallen kunnen de longen, slokdarm of oogkassen beschadigd raken. 

Dit artikel vertelt je de voor en nadelen van de neus snuiten en neus ophalen.

jonge vrouw snuit neus

Voordelen neus snuiten

Je neus snuiten zorgt voor een aantal voordelen.

  1. Gaat verstopping tegen. Het grote voordeel van snuiten is dat je het slijm opruimt en daarmee de verstopping kan verminderen.
  2. Minder loopneus. Door regelmatig je neus te snuiten voorkom je ook dat het slijm vanuit de neusgaten naar je bovenlip stroomt (loopneus).
  3. Tijd. Mogelijk bespaar je met neus snuiten tijd. Als je je neus niet snuit zal je je neus vaak moeten ophalen.

Nadelen neus snuiten

Wees voorzichtig, ook het snuiten van de neus komt met een aantal nadelen.

  1. Bloedingen. De bloedvaten in je neus liggen erg dicht bij het oppervlak, bovendien is de laag ook erg dun. Wanneer de druk wordt opgevoerd kan je dus een bloedneus krijgen. Als je je neus te hard snuit kan de druk te hoog worden en kunnen bloedvaten gaan barsten. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet dramatisch en worden er alleen wat bloedvlekken gezien.
  2. Slijm in sinussen. Je kan je ook slechter gaan voelen als je je neus snuit. Door het snuiten bouw je druk in je neusgaten op waardoor het slijm in de sinussen kan schieten. Dus in plaats van uit je neus kan het slijm dan omhoog in je sinussen schieten. Dit wil je natuurlijk ook niet hebben, het slijm kan namelijk bacteriën of virussen bevatten.
  3. Schade. Het is gelukkig zeldzaam, maar er zijn mensen die zo hard snuiten dat hun longen, slokdarm of oogkassen beschadigd raken. Kortom ook snuiten is niet zonder gevaar.
  4. Bloeddrukverhoging. Uit onderzoek blijkt dat door het snuiten je bloeddruk kan gaan pieken. Plotselinge bloeddrukpieken zouden mogelijk de bloedvaten in je hersenen kunnen beschadigen.
  5. Luidruchtig. Hard snuiten werkt niet alleen averechts, het kan ook nog eens luidruchtig zijn. In sommige culturen wordt de neus snuiten zelfs als onbeleefd ervaren. 
  6. Irritatie. Je neusholte kan geïrriteerd raken als je hard snuit. 

Kortom, snuit niet te hard.

Nadelen neus ophalen

Als je je neus ophaalt adem je in weze korte ademteugen in waardoor het snot naar binnen gaat. Het grote verschil met snuiten is dus dat het naar binnen en niet naar buiten gaat.

Een voordeel van je neus ophalen is onder andere dat je geen zakdoek nodig hebt. Maar het komt echter met meerdere nadelen.

  1. Snot doorslikken. Als je je neus ophaalt en dus niet snuit zal je waarschijnlijk meer snot doorslikken. Gelukkig is dit niet schadelijk want je maagzuur zal de ziekteverwekkers neutraliseren.

Het interessante is dat je vaak niet eens hoeft te snuiten of ophalen. Van nature zullen we vanuit onze neus, sinussen en mond grote hoeveelheden speeksel en snot afvoeren.

Weetje

Wist je dat een gezond persoon elke dag ongeveer 1,5 liter neusafscheiding doorslikt?

  1. Luchtwegen. Als je je neus ophaalt kunnen schadelijke stoffen diep in de luchtwegen terechtkomen. Dit wil je natuurlijk ook niet hebben.

In sommige culturen is neus snuiten ongepast

De plaatselijke etiquette speelt een grote rol bij het snuiten of ophalen. Zo wordt het openbaar snuiten in sommige culturen als onbeleefd beschouwd.

Er zijn ook culturen die juist het snuiten niet kunnen verdragen. 

Zo wordt de neus snuiten in Japan als gepast en beleefd beschouwd en maakt het niet eens uit hoe hard of hoe vaak je dat doet. Japanners zijn ontzet als je met zakdoekjes je neus afveegt.

Zakdoekjes zijn daar bedoeld om je handen mee af te drogen en transpiratie mee op te dweilen. In het openbaar je neus snuiten is vergelijkbaar met een windje in het openbaar laten. 

Kortom, je fysiologie wordt deels door je sociale omgeving beïnvloedt. Hier zijn we vaak niet van bewust.

Take home message 

Door een allergie of virus kan je een vervelende loopneus oplopen. Bij een verkoudheid of bij hooikoorts krijg je veel last van loopslijm. Bij hooikoorts is dat constant terwijl het bij een verkoudheid voornamelijk aan het begin is. 

Dus moet je je neus snuiten of ophalen?

Als je je neus ophaalt kan het slijm dieper in de luchtwegen komen. Hiermee ga je de verstopping niet tegen.

Ophalen is ook helemaal niet zo praktisch. Aangezien het slijm zich ophoopt zal je het dus waarschijnlijk doorslikken.

Snuit daarom één neusgat per keer op een zachte wijze en vang het met een zakdoek op.

Snuit zeker niet te hard, het virus- of bacterierijkeslijm kan namelijk terug de sinussen in geduwd worden. Bovendien kan door de druk bloedvaten barsten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Widdicombe, J. G. (1986). The physiology of the nose. Clinics in chest medicine, 7(2), 159-170.