Nierstenen in de urineleider: 5 Symptomen, Oorzaken en Behandelingen

Nierstenen zijn kleine, harde kristallen die zich kunnen vormen in de nieren. Als deze stenen naar de urineleider bewegen en vast komen te zitten, kan dit leiden tot pijn en ongemak. 

Nierstenen kunnen verschillende groottes hebben en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals calcium, struviet en oxalaat. 

Als de stenen klein genoeg zijn, kunnen ze via de urine naar buiten gebracht worden zonder dat dit veel pijn veroorzaakt. 

Als de stenen echter te groot zijn, kan het noodzakelijk zijn om ze te verwijderen via medicijnen of een chirurgische ingreep. 

Het is belangrijk om nierstenen op tijd te behandelen, omdat ze anders kunnen leiden tot ernstige complicaties.

In dit artikel vertellen we alles over nierstenen in de urineleider, de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie.

dokter houdt twee plastic nieren vast

De symptomen van nierstenen in de urineleider

Als je nierstenen hebt in de urineleider, kan dit leiden tot de volgende symptomen:

 1. Acute pijn: De pijn kan plotseling optreden en kan ernstig zijn, vooral als de steen de urineleider blokkeert. De pijn kan voelbaar zijn in de onderrug, het bekkengebied of de buik.
 2. Bloed in de urine: Als de nierstenen de urineleider beschadigen, kan dit leiden tot bloedverlies in de urine. Dit kan de urine rood of bruin kleuren.
 3. Frequente aandrang om te plassen: Als de nierstenen de urineleider blokkeren, kan dit leiden tot een frequente aandrang om te plassen, zelfs als er weinig urine wordt uitgescheiden.
 4. Urine-infecties: Als de nierstenen de urineleider blokkeren, kan dit leiden tot een urine-infectie, wat kan leiden tot koorts, chills en pijn bij het plassen.
 5. Nierfalen: Als de nierstenen niet behandeld worden, kan dit leiden tot nierfalen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. We vertellen later nog meer over de eventuele complicaties.

Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je een van deze symptomen ervaart, zodat de nierstenen op tijd behandeld kunnen worden.

Oorzaken van nierstenen in de urineleider

Er zijn verschillende oorzaken van nierstenen in de urineleider. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken:

 1. Te weinig water drinken: Als je te weinig water drinkt, kan dit leiden tot een te hoge concentratie van mineralen en zouten in de urine. Deze hoge concentratie kan leiden tot het vormen van nierstenen.
 2. Familiegeschiedenis: Als iemand in je familie al eerder nierstenen heeft gehad, heb je een grotere kans om ook nierstenen te ontwikkelen.
 3. Dieet: Een dieet dat rijk is aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren en noten, kan het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen.
 4. Gewicht: Als je overgewicht hebt, heb je een grotere kans om nierstenen te ontwikkelen.
 5. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals diuretica en oxalaatzuurremmers, kunnen het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen.
 6. Ziektes: Bepaalde ziektes, zoals diabetes en bloedarmoede, kunnen het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen.

Behandelingen nierstenen in de urineleider

Er zijn verschillende behandelingen voor nierstenen in de urineleider, afhankelijk van de grootte van de stenen en de ernst van de symptomen. 

Enkele behandelingen die vaak worden gebruikt:

 1. Drinken van voldoende water: Als de stenen klein genoeg zijn, kan het drinken van voldoende water helpen om de stenen via de urine naar buiten te brengen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om te voorkomen dat nierstenen zich opnieuw vormen.
 2. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals alpha-blokkers en calciumantagonisten, kunnen helpen om de stenen te laten afbreken en via de urine naar buiten te brengen.
 3. Lithotripsie: Dit is een behandeling waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de nierstenen te vergruizen, zodat ze via de urine naar buiten gebracht kunnen worden.
 4. Chirurgie: Als de stenen te groot zijn of als andere behandelingen niet werken, kan chirurgie nodig zijn om de stenen te verwijderen. Dit kan via een kijkoperatie of via een opening in de buik gebeuren.

De behandeling zal afhangen van de grootte en de locatie van de stenen, evenals van de ernst van de symptomen.

Preventie nierstenen in de urineleider

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van nierstenen in de urineleider te verminderen:

 1. Drink voldoende water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om te voorkomen dat de urine te sterk wordt, wat kan leiden tot het vormen van nierstenen. Hoeveel water je precies moet drinken, hangt af van je leeftijd, geslacht, activiteiten en andere factoren.
 2. Een gezond dieet: Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volkoren producten en beperkt is in vlees, eieren en noten, kan helpen om het risico op het ontwikkelen van nierstenen te verminderen.
 3. Vermijd zout: Het is belangrijk om de hoeveelheid zout in je dieet te beperken, omdat dit kan leiden tot een te hoge concentratie van mineralen en zouten in de urine, wat kan leiden tot het vormen van nierstenen.
 4. Beweeg regelmatig: Regelmatig bewegen kan helpen om het risico op het ontwikkelen van nierstenen te verminderen.
 5. Vermijd medicijnen die het risico op nierstenen verhogen: Sommige medicijnen, zoals diuretica en oxalaatzuurremmers, kunnen het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen. Het is belangrijk om met je arts te bespreken of deze medicijnen geschikt zijn voor jou.

Zijn nierstenen in de urineleider gevaarlijk?

Nierstenen in de urineleider kunnen gevaarlijk zijn als ze niet behandeld worden. Als de stenen de urineleider blokkeren, kan dit leiden tot complicaties, zoals:

 1. Urine-infecties: Als de nierstenen de urineleider blokkeren, kan dit leiden tot een urine-infectie, wat kan leiden tot koorts, chills en pijn bij het plassen.
 2. Nierfalen: Als de nierstenen niet behandeld worden, kan dit leiden tot nierfalen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
 3. Bloedverlies: Als de nierstenen de urineleider beschadigen, kan dit leiden tot bloedverlies in de urine.
 4. Urosepsis: Als de nierstenen niet behandeld worden, kan dit leiden tot urosepsis, wat een ernstige bloedinfectie is die kan leiden tot sepsis.

Take home message

We hebben geleerd dat nierstenen kleine, harde kristallen zijn die zich kunnen vormen in de nieren en die naar de urineleider kunnen bewegen. Als deze stenen vast komen te zitten, kan dit leiden tot pijn en ongemak. 

Er zijn verschillende oorzaken van nierstenen, zoals te weinig water drinken, een familiegeschiedenis van nierstenen, een dieet dat rijk is aan bepaalde voedingsmiddelen, overgewicht en bepaalde medicijnen en ziektes. 

Er zijn verschillende behandelingen voor nierstenen, zoals het drinken van voldoende water, medicijnen, lithotripsie en chirurgie. 

Er zijn ook dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van nierstenen te verminderen, zoals voldoende water drinken, een gezond dieet eten, bewegen en medicijnen vermijden die het risico op nierstenen verhogen. 

Als de nierstenen op tijd behandeld worden, zijn de kansen op complicaties klein. Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je denkt dat je nierstenen hebt, zodat de behandeling op tijd kan worden gestart.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen