Kan Je Niet Boeren? Oorzaken en Oplossingen

Het kan erg vervelend zijn als boeren vast blijven zitten. Het is niet alleen onaangenaam, het kan ook winderigheid en indigestie veroorzaken. Maar hoe kan het toch dat je niet kan boeren?

KORT ANTWOORD

Het onvermogen om op te boeren kan onder andere veroorzaakt worden door zure reflux, maagzweren en gastroparese. Er kan ook sprake zijn van dysfunctie van de cricopharyngeale spier. Deze spier vormt de bovenste sluitspier van de slokdarm. Als deze spier zich niet ontspant en zich dus voortdurend aanspant, blijft er lucht hangen en kan je het niet opboeren. Dit kan door zure reflux veroorzaakt worden. Niet gek, deze spier voorkomt dat er maaginhoud in de keel vloeit.

Dit artikel vertelt je waarom je niet kan boeren en geeft handige trucjes om het boeren op te wekken.

vrouw kan niet boeren

Waarom sommige niet kunnen boeren

Als je wilt boeren zal lucht vanuit de maag omhoog moeten komen. De sluitspieren kunnen dit tegenhouden. Hier zijn een aantal redenen voor.

Cricopharyngeale spier disfunctie 

Het onvermogen om te boeren kan ook veroorzaakt worden door een spieraandoening.

De ronde bovenste slokdarmsfincter wordt gevormd door de cricopharyngeale spier. Dit is een elastische spiervezel die zich ontspant wanneer er voedsel omlaag komt of wanneer je wilt boeren. 

Het zijn dus een soort van spierringen die de slokdarm kunnen sluiten of openen. Gewoonlijk is deze spier dus samengespannen. 

Als de cricopharyngeale spier zich niet ontspant blijft het gas in je slokdarm hangen en ontstaat er een oprispingstoornis.  

Klachten bij een disfunctie van de cricopharyngeale spier:

  1. het vermijden van koolzuurhoudende dranken 
  2. onaangenaam gevoel
  3. in sommige gevallen wordt er in de middellijn achter de borstwand een gorgelend geluid ervaren

Dan ga je je al snel afvragen hoe zoiets kan ontstaan. Momenteel is er nog geen specifieke oorzaak bekend, maar het kan wel degelijk veroorzaakt worden door zure reflux.

Dit is niet zo gek. De functie van deze sluitspier is het voorkomen dat maagzuur in de slokdarm terecht komt. Als gevolg gaat de spier constant verkrampen waardoor het boeren niet meer mogelijk is. 

Zelfs na de behandeling kunnen de spasmen nog aanhouden.

Weetje

Wist je dat er mensen zijn die nooit in hun leven boeren? Zij zullen het verlossende gevoel dus nooit ervaren.

Maag-darmaandoeningen

Hoewel maag-darmaandoeningen oprispingen kunnen veroorzaken, kunnen ze er ook voor zorgen dat je juist geen boeren meer kan laten. 

Maagdarmaandoeningen waardoor je geen boeren meer kan laten: 

  1. zure reflux
  2. maagzweren
  3. gastroparese

Het kan dan zelfs goed zijn om boeren op te wekken. 

Hier zijn een aantal handige technieken voor. 

Hoe kan je boeren opwekken

De volgende tips helpen je met boeren:

Lichaamshouding. Je kan lucht omhoog dwingen door met bewegingen druk op de lucht uit te oefenen. Als je staat, moet je gaan zitten. En als je zit, moet je juist gaan staan. Kortom, door lichaamsbewegingen zal het lucht zich in het lichaam verplaatsen. 

Opstaan. Vanuit een liggende positie snel opstaan kan je ook boeren helpen opwekken.

Gasdruk verhogen. Door koolzuurhoudende dranken te drinken of te eten kan je de gasdruk verhogen.

Maagzuurremmers. Zure reflux kan het boeren dus belemmeren. Met behulp van maagzuurremmers kan je de symptomen aanpakken en dus mogelijk ook het niet kunnen boeren. 

Injectie. Een KNO arts bracht deze bijzondere aandoening voor het eerst aan het licht. In een onderzoek werd vervolgens het gebruik van botox voorgedragen. Na de eerste succesvolle behandeling is er zelfs een Reddit pagina opgezet waar mensen bij elkaar kwamen. Met een injectie kan de cricopharyngeale spier gedeeltelijk verlamd worden. De injectie veroorzaakt een tijdelijke verlamming. Hierdoor kan je weer gaan boeren.

Take home message 

Veel mensen kunnen op commando boeren laten, maar niet iedereen. Niet kunnen boeren kan voor een onaangenaam gevoel zorgen. 

Mensen gaan daardoor vaker koolzuurhoudende dranken vermijden. Dan luidt al snel de vraag, waarom je niet kan boeren. 

Een aantal aandoeningen zoals zure reflux en maagzweren die ervoor kunnen zorgen dat je niet meer kan boeren. Het opwekken van boeren kan in die gevallen gebaat zijn. 

De hierboven beschreven tips kunnen je er mogelijk bij helpen. Je bent niet alleen verlost van het onaangename gevoel, maar het kan winderigheid ook voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Karagama, Y. (2021). Abelchia: inability to belch/burp—a new disorder? Retrograde cricopharyngeal dysfunction (RCPD). European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 1-5.

Bastian, R. W., & Smithson, M. L. (2019). Inability to belch and associated symptoms due to retrograde cricopharyngeus dysfunction: diagnosis and treatment. OTO open, 3(1), 2473974X19834553.