‘s Ochtend Slecht Zien: 13 Oorzaken

‘S ochtends slecht zien komt vaker voor dan je zou denken. Er zijn namelijk nogal wat verschillende oorzaken.

Het kan op alle leeftijden voorkomen en in de meeste gevallen is het onschuldig. Er kunnen echter ook (ernstige) aandoeningen aan ten grondslag liggen.

Om erachter te komen waarom je in de ochtend slecht ziet is het verstandig om er wat meer over te weten te komen.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van ‘s ochtends slecht zien.

close up van een oog

1. Droge ogen

Gelijk verdeeld traanvocht is erg belangrijk. Met behulp van de oogleden wordt het traanvocht voortdurend over het hoornvlies verdeeld. 

Hoewel je ‘s nachts nog steeds traanvocht aanmaakt wordt het geproduceerde traanvocht niet meer goed gesmeerd.

De traanlaag kan bij het opstaan dus slecht verdeeld zijn. Om deze reden is het normaal dat je na het wakker worden een paar seconden wazig kan zien.

Het kan ook zijn dat je olie-afscheidende klieren tijdens de slaap te weinig olie aanmaken. Hierdoor kunnen de ogen ook gaan irriteren waardoor je slecht kan gaan zien.

2. Opgedroogde tranen

Opgedroogde tranen zijn een van de meest voorkomende oorzaken. Deze opgedroogde tranen liggen namelijk op het oog oppervlak die ervoor kunnen zorgen dat je wazig ziet. In dit geval is het slecht zien dus van voorbijgaande aard.

In je slaap blijven je ogen tranen aanmaken om de ogen vochtig, schoon en gevoed te houden. 

Echter, deze tranen kunnen ‘s nachts aan oppervlak drogen. Hierdoor Kan je met een wazig zicht wakker worden.

Door het wrijven kan de afscheiding verdwijnen waardoor het gezichtsveld weer vrij wordt. Maar met knipperen ben je er vaak al.

Als je een paar keer nippert zou de ophoping moeten afbreken en zal het zich weer moeten terugkeren.

3. Alcohol

Alcohol droogt het lichaam uit. Als je een avondje hebt gedronken kan je door de droge ogen met een wazig zicht wakker worden. Je ogen kunnen al door één glas wijn uitdrogen. Kortom, vermijd of beperk alcohol omdat het een uitdroging middel is, 

4. Oogallergie

Wanneer je ogen in contact komen met allergische stoffen (allergenen) kunnen je ogen gaan jeuken, tranen, uitdrogen of zwellen.

Droge ogen door uitdroging kan vervolgens tot een wazig zicht leiden, met name vroeg in de ochtend.

Het kan onder andere veroorzaakt worden door de volgende boosdoeners:

  1. huidschilfers van huisdieren
  2. huisstofmijt
  3. sommige wasmiddelen

5. Vermoeidheid 

vrouw heeft hand voor haar ogenJe kan ook waziger gaan zien als het visuele apparaat van de ogen uitgeput is. Hierdoor kan je met een wazig zicht wakker worden en jeuk aan de ogen hebben. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk. 

6. Ventilator

Er zijn nogal wat mensen die met een ventilator aan slapen. Hoewel je ogen gesloten zijn kan een ventilator voor een aantal problemen zorgen. Het kan je ogen irriteren, uitdrogen en laten jeuken. Als gevolg kan je ‘s morgens wazig zien.

7. Medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen de traanproductie verlagen. 

Het gaat onder andere om de volgende specifieke geneesmiddelen:

  1. bloeddrukmedicijnen
  2. verkoudheid medicijnen
  3. antihistaminica
  4. slaapmiddelen

In plaats van voor het slapen kan je ze mogelijk op een ander tijdstip van de dag innemen.

8. Probleem van de vetklier

Een slijmophoping na het opstaan kan veroorzaakt worden door een vetklier probleem. Hierdoor kan je ooglid gaan ontsteken (blepharitis).

9. Slapen met contactlenzen

Als je met je contactlenzen in gaan slapen krijgen je ogen minder zuurstof. Hierdoor kunnen ze uitdrogen wat tot een wazig zicht in de morgen kan leiden. Bovendien neemt het risico op ooginfecties toe.

10. Suikerziekte

Bij suikerziekte schommelt de bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen hebben invloed op je gezichtsvermogen.

Wanneer het bloedsuiker te laag of te hoog is kunnen diabetespatiënten met een wazig zicht wakker worden.

11. Hoornvliesdystrofie

Bij Fuchs’ hoornvliesdystrofie zwelt het hoornivlies tijdens de slaap op. Hierdoor kan je in de ochtend wazig zien. In de loop van de dag verbetert het in de meeste gevallen.

Je hoornvlies is je doorzichtige buitenste laag van je oog. Deze hoornvliesdystrofie wordt het meeste bij vrouwen van ouder dan 50 gezien.

12. Flitsen

‘S morgens na het wakker worden hebben mensen soms last van flitsen. Dit treedt vaak op na het in de ogen wrijven.

Wanneer je in je ogen wrijft komt het glasvocht namelijk tegen het netvlies aan. Flitsen kunnen ook ontstaan als het glasvocht gaat schudden, bijvoorbeeld na een harde klap.

Dit verklaart waarom je na een harde klap op je hoofd sterren kan zien. 

13. Verziendheid

‘S morgens kan ouderdomsverziendheid (presbyopie) erger zijn. Het kan ook bij vermoeidheid of schemerig licht verergeren.

Overige oorzaken

In de ochtend wazig of slecht zien kan ook veroorzaakt worden door:

  1. op je gezicht slapen 
  2. conjunctivitis
  3. droge ogen
  4. glaucoom
  5. achteruitgang van de macula (veroudering:
  6. loslating van het netvlies
  7. cataract
  8. migraine
  9. hoofdpijn
  10. beroerte

‘S ochtends slecht zien kent dus verschillende uiteenlopende oorzaken. Het differentiëren hiertussen kan nogal lastig zijn. Het is daarom goed om even naar de dokter te gaan.

Take home message

Het komt nogal eens voor dat mensen met wazig zicht wakker worden. Echter, als je hier regelmatig last van hebt wil je de oorzaak natuurlijk achterhalen.

Dus wat veroorzaakt ‘s ochtends slecht zien?

Het kan onder andere veroorzaakt worden door droge ogen, opgedroogde tranen, alcohol, oogallergie, vermoeidheid, ventilator, suikerziekte, slapen met contactlenzen, oogallerigen, medicijnen en hoornvliesdystrofie.

Gelukkig is het meestal onschuldig en wordt het veroorzaakt door bepaalde gewoonten en omgevingsfactoren. Het zicht keert vaak snel terug naar normaal. 

Het is altijd verstandig om langs de arts te gaan om het onderliggende probleem te achterhalen, met name als de symptomen niet verdwijnen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Holly, F. J. (1980). Tear film physiology. American journal of optometry and physiological optics, 57(4), 252-257.

Elhalis, H., Azizi, B., & Jurkunas, U. V. (2010). Fuchs endothelial corneal dystrophy. The ocular surface, 8(4), 173-184.