Zonblootstelling kan naast huidveroudering en huidkanker ook tot oogproblemen leiden zoals een verbrand oog, staar en huidkanker op het ooglid.
Als je rechtstreeks in de zon kijkt, kunnen je ogen al binnen een paar seconden aangetast worden.
Daar komt nog eens bij dat je de schade niet op een natuurlijke wijze kan terugdraaien.
Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Dus hoe kan je je ogen beschermen tegen zon?
KORT ANTWOORD
Je kunt je gezichtsvermogen tegen UV-straling beschermen door simpelweg de intense zonnestralen tussen 10.00 en 16.00 uur te vermijden, een zonnebril te dragen die zowel UVA- en UVB-stralen blokkeert, of probeer eens een breedgerande hoed.
Dit artikel vertelt je hoe je je ogen tegen zon kan beschermen, de schadelijke effecten van de zon en wat er gebeurt als je rechtstreeks in de zon kijkt.

Ogen tegen de zon beschermen met deze 6 tips
Hier zijn enkele manieren om je ogen te beschermen tegen de zon:
-
Vermijd blootstelling aan intense zonnestralen: Probeer tussen 10.00 en 16.00 uur uit de directe zon te blijven, vooral op zonnige dagen. Dit zijn de uren waarin de zon het felst is en de UV-straling het sterkst.
- Draag een zonnebril met UV-bescherming: Kies een zonnebril die 100% bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Controleer het etiket of de specificaties van de zonnebril om er zeker van te zijn dat deze voldoende UV-bescherming biedt.
- Kies voor een breedgerande hoed: Een hoed met een brede rand kan helpen om je ogen en gezicht te beschermen tegen direct zonlicht. Het biedt extra schaduw en blokkeert de zonnestralen die van bovenaf komen.
- Draag een pet of zonneklep: Naast een zonnebril en een hoed kun je ook een pet of zonneklep dragen om je ogen te beschermen tegen direct zonlicht dat van voren komt. Dit helpt om extra schaduw te creëren en vermindert de blootstelling aan UV-stralen.
- Kies voor gepolariseerde lenzen: Gepolariseerde zonnebrillen verminderen schittering door horizontale reflecties, zoals die van water, sneeuw of een glad wegdek. Dit kan vooral handig zijn tijdens activiteiten zoals watersporten of autorijden.
- Gebruik zonnebrandcrème rondom de ogen: Breng, indien nodig, zonnebrandcrème aan op de huid rondom de ogen om deze extra te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Kies een zonnebrandcrème die veilig is voor gebruik rondom de ogen en niet irriterend is.
Schadelijke effecten van de zon op je ogen
Met name ultraviolet A-licht en ultraviolet B-licht kunnen je ogen na verloop van tijd aanzienlijk beschadigen.
Het kan dus een zware tol van je ogen eisen als je jarenlang aan zonlicht blootgesteld bent. De mogelijke schadelijke effecten van zonlicht op de ogen zijn:
- Zonne keratitis (zonnebrand oog). Verbranding van het oogweefsel wanneer het netvlies met ultraviolet licht overspoeld wordt.
- Cataract. Door UVB-licht vertroebelt de kristallijne lens van het oog waardoor het ondoorzichtig wordt. Dit wordt ook wel een cataract genoemd. Een onbehandeld cataract kan tot blindheid leiden.
- Maculadegeneratie. De macula van je oog is de plek waar het licht op gefocust wordt en waarvan je hersenen een scherp beeld maken. Schade aan de macula door ultraviolette straling kan leiden tot gezichtsverlies en verziendheid.
- Pterygium. De buitenkant van je oog wordt beschermd door een bindvlies. Dit bindvlies kan echter ontstoken raken en naar je optische centrum uitgroeien, wat ook wel pterygium wordt genoemd. Langdurige zonlicht blootstelling kan tot pterygium leiden, met name door weerkaatsingen van sneeuw of water.
- Huidkanker van het ooglid. Het ooglid is kwetsbaar voor ultraviolette straling wat kan leiden tot plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom of melanoom.
Zonlicht kan tot nog meer schadelijke effecten leiden waaronder:
- gevoeligheid voor het licht
- wazig zien
- overmatig tranen
- blindheid
In de zon kijken is erg slecht
Er komt veel zon en dus veel ultraviolette straling op je ogen. Dan vraag je je al snel af hoe slecht in de zon kijken is.
Binnen slechts 30-60 seconden kan er netvliesbeschadiging optreden en als je rechtstreeks in de zon kijkt, kan het oog al binnen een paar seconden aangetast worden.
Als je netvlies met UV-straling wordt overspoeld zal het oogweefsel en hoornvlies letterlijk verbranden. Dit wordt ook wel fotochemische toxiciteit genoemd.
Het is niet verwonderlijk dat dit op de lange termijn tot problemen kan leiden. De schadelijke effecten van UV-straling stapelen zich het gehele leven namelijk op.
Uiteindelijk kan dit je gezichtsvermogen permanent beïnvloeden. Maar op welke manieren worden je ogen precies aangetast?
Take home message
UV-straling beschadigt niet alleen je huid maar ook je ogen en de zon kan het gezichtsvermogen permanent aantasten.
Als je een paar seconden rechtstreeks in de zon kijkt, kan er al ernstige oogschade optreden.
Dit is vanzelfsprekend onverstandig, maar alsnog komt er veel zonlicht in je ogen en de schade zal zich het gehele leven opstapelen.
Door voldoende bescherming kun je de kans op veel voorkomende oogproblemen zoals cataract helpen verkleinen.
Dus hoe kun je je ogen beschermen tegen zon?
Vermijd de intense zonnestralen tussen 10.00 en 16.00 uur of blijf in de schaduw, draag een zonnebril die UVA- en UVB-stralen blokkeert, draag een UV-blokkerende bril tijdens het zwemmen/surfen/snowboarden, vermijd zonnebanken en draag buiten eventueel een breedgerande hoed.
Kortom, met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je behandelingen zoals laserchirurgie helpen voorkomen.
Over Diederik
Bronnen
Roberts, J. E. (2011). Ultraviolet radiation as a risk factor for cataract and macular degeneration. Eye & contact lens, 37(4), 246-249.