Met je ogen flitsen zien kan erg beangstigend zijn. Je wilt natuurlijk dat je zich intact blijft en de flitsen niet verergeren maar juist vervagen.
Oogflitsen zijn lichtpuntjes of heldere vlekken in je gezichtsveld.
Het kan zowel door iets onschuldigs als iets ernstigs veroorzaakt worden. Het is belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt.
Zo kan een onbehandelde loslating van je netvlies leiden tot een permanent verlies van het gezichtsvermogen.
Aan de hand van de tekenen en symptomen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak. Gelukkig is het meestal onschuldig.

1. Achterste glasvochtloslating
Een van de meest voorkomende oorzaken van oogflitsen zien is achterste glasvochtloslating.
Hierbij krimpt het gelachtige glasvocht in het oog dat aan je netvlies gaat trekken. Het is een onschuldig en natuurlijk proces.
Vooral oudere mensen krijgen last van flitsen.
Een plotselinge toename van kleine donkere vlekken is echter het meest voorkomende symptoom van glasvochtloslating, Dit worden ook wel floaters genoemd. Hierover later meer.
Er kunnen namelijk schaduwen op je netvlies komen als er stukjes glasvocht loskomen. Floaters zijn dus schaduwen.
2. Netvliesloslating
Soms worden flitsen veroorzaakt door netvliesloslating. Netvliesloslating is ernstig en kan onbehandeld tot een permanent verlies van het gezichtsvermogen leiden.
Het loslaten van het netvlies is pijnloos. Er zijn wel een aantal waarschuwingssignalen:
- lichtflitsen
- plotseling veel floaters (kleine vlekjes in het gezichtsveld)
- wazig zicht
- gordijnachtige schaduw over je gezichtsveld
- in de periferie geleidelijk minder kunnen zien
3. Hersenbloeding
Lichtflitsen kunnen ook veroorzaakt worden door een hersenbloeding (ook wel beroerte). Symptomen van een beroerte zijn onder andere:
- onduidelijke spraak
- zwakte
- gevoelloosheid
- hoofdpijn
- lichtflitsen
4. Migraine met aura
Migraineaanvallen kunnen gepaard gaan met visuele symptomen, waaronder het zien van flitsen, zigzaglijnen, flikkerende lichten of blinde vlekken. Deze visuele symptomen, ook wel aura genoemd, treden meestal vóór de hoofdpijn op.
5. Diabetesretinopathie
Bij mensen met diabetes kan langdurig hoge bloedsuikerspiegel schade aan de bloedvaten in het netvlies veroorzaken, wat leidt tot het zien van flitsen.
Deze flitsen kunnen het gevolg zijn van bloedingen in het oog of de vorming van littekenweefsel op het netvlies.
6. Epileptische aanvallen
Sommige mensen met epilepsie kunnen visuele hallucinaties ervaren tijdens een aanval. Dit kan onder meer het zien van flitsen, kleurrijke lichten of patronen omvatten.
7. Transient Ischemic Attacks (TIA’s)
TIA’s, ook wel mini-beroertes genoemd, kunnen tijdelijke visuele symptomen veroorzaken, waaronder het zien van flitsen.
Andere symptomen van een TIA kunnen onder meer zwakte of gevoelloosheid aan één zijde van het lichaam, spraakproblemen en duizeligheid zijn.
Zijn oogflitsen ernstig?
Meestal zijn oogflitsen onschuldig, maar soms kunnen ze op een ernstige aandoening duiden zoals een loslating van het netvlies. Dit geldt ook voor kleine vormen in het gezichtsveld (floaters).
Mogelijk vindt er dus een netvliesloslating plaats, daarom moet je onmiddellijk langs de oogarts gaan.
Tekenen van een ernstig oogprobleem zijn onder andere lichtflitsen of minder kunnen zien, met name bij ouderen.
Verschil tussen floater en flitsen
Als het glasvocht in je oog krimpt kun je naast flitsen ook floaters zien.
Floaters zijn kleine vormen in je gezichtsveld. Het is vaakvoorkomend en vereist in de meeste gevallen geen medische behandeling.
Zowel floaters als flitsen worden door de krimping van het glasvocht veroorzaakt.
Wat je aan oogflitsen kan doen
Meestal zijn oogflitsen en floaters onschuldig en goedaardig. Je kunt er ook niet veel aan doen. Sommige floaters kunnen aanwezig blijven, maar veel floaters zullen na verloop van tijd vervagen.
Take home message
Oogflitsen zijn heldere vlekken in je gezichtsveld. Van migraine tot netvliesloslating, oogflitsen zien kan door meerdere dingen veroorzaakt worden.
Meestal worden flitsen door achterste glasvochtloslating veroorzaakt. Dit treedt op wanneer het gelachtige glasvocht in je oog krimpt en aan het netvlies trekt. Het is een natuurlijke krimping van het gelachtige vloeistof.
Naast flitsen kun je ook kleine vormen in het gezichtsveld waarnemen, ook wel floaters genoemd. Gelukkig zullen veel floaters na verloop van tijd vervagen en je dus minder hinderen.
Echter, soms wordt het door netvliesloslating veroorzaakt dat je gezichtsvermogen permanent kan aantasten.
Het is belangrijk dat je naar de dokter gaat. Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen en de juiste behandeling geven.
Over Diederik
Bronnen
Sebag, J. (2018). Posterior vitreous detachment. Ophthalmology, 125(9), 1384-1385.
Johnson, M. W. (2010). Posterior vitreous detachment: evolution and complications of its early stages. American journal of ophthalmology, 149(3), 371-382.