Ogen Schoonmaken met Gekookt Water

Op verschillende momenten wil je misschien je ogen schoonmaken. Zo heeft iedereen wel eens last van korstige afscheiding of vuiltjes.

Je wilt natuurlijk geen schade aan je belangrijkste zintuig aanbrengen, dan vraag je je al snel af of je wel hoge temperaturen kunt gebruiken.

Waarschijnlijk wil je met het koken bacteriën en andere micro-organismen doden zodat je ogen niet geïnfecteerd raken. Water dat tot kamertemperatuur is afgekoeld is een ander verhaal, maar er zijn betere manieren.

Dus mag je je ogen schoonmaken met gekookt water?

KORT ANTWOORD

Gebruik geen heet of kokend water, want je ogen en nabijgelegen structuren zijn kwetsbaar. In plaats daarvan kun je een warm vochtig washandje gebruiken of een lauwe douche nemen.

Dit artikel vertelt hoe mensen hun ogen schoonmaken en de dingen die je niet moet doen.

bruine ogen close up

Vochtig washandje is het best

Een korstige afscheiding kun je als volgt losmaken (doe dit voorzichtig):

 1. pak een warm vochtig washandje en leg het op het gesloten oog gedurende een paar minuten
 2. vervolgens het washandje nogmaals verwarmen
 3. pak een hoekje van de washand of pak een warm en vochtig wattenbolletje en veeg vervolgens het gesloten oog van de binnenste ooghoek naar de buitenste ooghoek

In dit proces kunnen er korstjes op je wimpers terechtkomen. Pak dan je een vochtig watje en maak ze met een zachte, neerwaartse beweging schoon.

Lauwe douche

Naast vuiltjes en korstjes kunnen er ook vreemde voorwerpen in je ogen terechtkomen. Hiervoor zou je eventueel een douche kunnen nemen:

 1. doe eventuele contactlenzen uit
 2. laat een zachte straal op het voorhoofd komen
 3. richt het over het oog
 4. houd je ooglid open

5 Aanvullende tips

Hier zijn enkele aanvullende tips over het schoonmaken van je ogen:

 1. Gebruik geen zeep of reinigingsmiddelen: Bij het schoonmaken van je ogen is het belangrijk om geen zeep of andere reinigingsmiddelen te gebruiken, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken. Reinig alleen met schoon water of een zoutoplossing die speciaal is ontworpen voor het spoelen van de ogen.
 2. Gebruik geen wattenstaafjes: Het wordt afgeraden om wattenstaafjes te gebruiken om je ogen schoon te maken, omdat ze gemakkelijk de gevoelige delen van je ogen kunnen beschadigen. Het is het beste om een vochtig watje of een schoon, pluisvrij doekje te gebruiken.
 3. Spoelen met zoutoplossing: Als je last hebt van geïrriteerde of rode ogen, kan het spoelen met een zoutoplossing helpen. Je kunt een zoutoplossing maken door een theelepel zout op te lossen in een kopje gekookt en afgekoeld water. Gebruik een oogbadje of een klein bekertje om de zoutoplossing voorzichtig over je ogen te gieten.
 4. Vermijd het wrijven van je ogen: Hoewel het verleidelijk kan zijn om in je ogen te wrijven als ze geïrriteerd zijn, is dit geen goede gewoonte. Het kan de irritatie verergeren en de kans op infectie vergroten. Probeer in plaats daarvan je ogen voorzichtig te deppen of te spoelen.
 5. Raadpleeg een arts indien nodig: Als je oogklachten aanhouden, ernstig zijn of gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn, veranderingen in het gezichtsvermogen of overmatige tranen, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen. Een professionele medische beoordeling kan nodig zijn om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Ga je ogen niet regelmatig wassen

Het traanvocht is niet zomaar vocht, het bestaat uit een speciale samenstelling die je niet wilt verstoren.

Regelmatig ogen wassen is onverstandig omdat dit je ogen kan irriteren en mogelijk zelfs ooginfecties kan veroorzaken.

Ga ook niet te vaak in je ogen wrijven, dit kan zelfs tot meerdere complicaties leiden.

Mag je zoutwateroplossing voor ogen gebruiken?

Uiteraard heeft niet iedereen een oogdouche bij de hand, maar omdat je ogen van nature zout bevatten zou je misschien voor een zoutwateroplossing kunnen gaan 

Zo beschikt zout over een antimicrobiële werking. Daarom kan het effectief zijn tegen ooginfecties.

Tips voor heldere witte ogen

Naast schone ogen zonder troep wil je misschien ook heldere schone ogen. Deze tips en levensstijladviezen kunnen daar mogelijk bij helpen:

 1. goede nachtrust (7-9 uur)
 2. veel water drinken
 3. irriterende stoffen vermijden: stof, rook en pollen
 4. vruchten en groenten
 5. eet minder geraffineerde suikers en koolhydraten
 6. oogdruppels
 7. eventueel supplementen nemen bij vermoedens op tekorten

Take home message

Hoewel we allemaal ons lichaam schoonmaken is dat met je ogen een ander verhaal. Zo bestaan je ogen uit een speciale traanfilm die je niet wilt verstoren.

Maar mag je je ogen schoonmaken met gekookt water?

Om deze reden moet je geen heet of kokend water gebruiken. Wel kun je een vochtig washandje gebruiken of een lauwe douche nemen. Hierboven hebben we alle stappen uitgelegd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen