Je Ogen Tranen Veel: 7 Oorzaken

Traanvocht is belangrijk voor het oogcomfort, het gezichtsvermogen en de gezondheid van je ogen.

Echter, als je ogen veel tranen en je geen last hebt van een allergie, vraag je je al snel af wat er precies aan de hand is.

Van een geblokkeerde traanbuis tot auto-immuunziekten, er zijn verschillende medische aandoeningen die voor waterige ogen kunnen zorgen.

Aan de hand van een aantal tekenen en symptomen kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak. Dus jouw ogen tranen veel, hoe komt dat?

Dit artikel vertelt je wat er aan de hand zou kunnen zijn.

jonge vrouw wijst met linker hand naar linker oog

1. Geblokkeerde traanbuis

Verstopte of te nauwe traanbuisjes is de meest voorkomende oorzaak van tranende ogen bij volwassenen.

Je traanbuisjes raken meestal vernauwd door een ontsteking of zwelling. Hierdoor raakt de afvoer van traanvocht geblokkeerd en hoopt het traan zich op in je traanzak.

2. Bellse parese

Bellse parese ((aangezichtsverlamming)) is een tijdelijke eenzijdige zwakte of bewegingsgebrek van het gezicht. 

Dit wordt mogelijk door een gezwollen en ontstoken zenuw veroorzaakt die de spieren van je gezicht aanstuurt. Hierbij kunnen je ogen veel tranen.

Het kan optreden na een virale infectie. Het ontwikkelt zich geleidelijk. Gelukkig worden de meeste mensen binnen 9 maanden weer beter.

3. Chronische sinusinfecties

In je neus en hoofd bevinden zich ruimtes die sinussen worden genoemd. Wanneer deze sinussen drie maanden of langer ontstoken en gezwollen zijn en de behandeling niet geholpen heeft, wordt er gesproken van een chronische sinusinfectie.

Chronische sinusinfecties zijn veelvoorkomend en verstoren de slijmafvoer, wat voor een verstopte neus zorgt. 

Deze infectie kan ervoor zorgen dat je ogen veel tranen. Door de ontstekingsreactie gaan je ogen namelijk overmatig tranen om de ogen zo comfortabel te houden.

4. Syndroom van Sjogren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt, om precies te zijn je vochtproducerende klieren zoals de speeksel en traanklieren.

De twee meest voorkomende symptomen zijn daarom droge ogen en een droge mond. 

Je ogen kunnen echter ook waterig of rood zijn en je kunt last hebben van wazig zicht of lichtgevoeligheid.

5. Schildklierproblemen

De schildklier wordt ook wel de motor van het lichaam genoemd omdat het betrokken is bij de stofwisseling. 

Hiervoor maakt de schildklier een schildklierhormoon aan. Daarnaast is de schildklier betrokken bij de groei en ontwikkeling van het lichaam.

Echter, het lichaam kan ook hier zichzelf gaan aanvallen wat in een schildklieroogaandoening resulteert.

Hierbij kun je last krijgen van tranende ogen, droge ogen, rode ogen, uitpuilende ogen, dubbelzien, staar, problemen met zien en problemen met het sluiten van de ogen.

6. Reumatoïde artritis

Reuma is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen gewrichten gaat aanvallen. Naast gewrichtsklachten zijn waterige ogen, wazig zien en lichtgevoeligheid ook vaakvoorkomende symptomen.

7. Bestraling

Door bestraling kan de traanproductie van de lacrimale klier verminderd worden. Hierbij kun je ook pijn en lichtgevoeligheid ervaren.

Het kan ook de traanbuis doen krimpen (atrofie van de traanbuis) wat ervoor kan zorgen dat je juist meer gaat tranen en last kan krijgen van tranende ogen.

8. Chemotherapie

Als je een chemotherapie behandeling ondergaat kunnen de ogen veel tranen. Zo zijn er  bepaalde chemotherapiemedicijnen en gerichte kankermedicijnen die tot tranende ogen kunnen leiden. 

Het overmatig tranen kan te wijten zijn aan een zwelling van de omliggende weefsels wat voor een geblokkeerd afvoersysteem van het oog zorgt.

Overige oorzaken

Overige oorzaken van tranende ogen:

  1. allergie
  2. ingegroeide wimpers
  3. ooglidproblemen
  4. conjunctivitis

Take home message

Mijn ogen tranen veel, hoe komt dat?

Verschillende medische aandoeningen en medische behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je ogen veel tranen.

Medische oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de ogen veel tranen, zijn bellse parese, chronische sinusinfecties, syndroom van sjögren, schildklierproblemen en reuma.

Verschillende medische behandelingen die voor tranende ogen kunnen zorgen zijn bestraling en chemotherapie. Er zijn nog meer mogelijke problemen en het lijstje is ook niet volledig.

Als je ogen veel tranen en je niet weet waarom je ogen waterig zijn, moet je langs de huisarts gaan.

Er zijn dus nogal wat mogelijke oorzaken. Alleen een arts kan de juiste diagnose stellen en jou helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wang, J., Shen, M., Cui, L., & Wang, M. R. (2011). The watery eye. Current allergy and asthma reports, 11(3), 192-196.

Arbabi, E. M., Arshad, F. A., Holden, K., & Carrim, Z. I. (2011). The watery eye. BMJ, 343.