Je Hebt je Ogen Verbrand: 4 Tips

Net zoals je huid kunnen ook je ogen verbrand zijn, maar dit hoeft niet altijd door UV-straling te komen.

Misschien zijn je ogen verbrand door bijvoorbeeld hitte (thermische brandwond of een chemische stof (chemische brandwond).

Een bekend voorbeeld is een verbrand oog ten gevolge van een gaslantaarn. De onderliggende oorzaak heeft invloed op de behandeling.

Behandeling is noodzakelijk, je wilt natuurlijk geen littekens in je oog overhouden of dat het zicht permanent aangetast wordt.

Dit artikel vertelt je wat je moet doen als je ogen verbrand zijn, welke medicijnen gegeven kunnen worden en hoe lang het genezingsproces duurt.

jonge vrouw wijst met linker hand naar linker oog

Hoe kunnen je ogen verbranden?

Je ogen kunnen verbranden door:

  1. stoomstoten
  2. hete lucht
  3. laslantaarn 
  4. steekvlammen van fornuizen 
  5. vuuruitbarstingen
  6. steekvlammen van explosieven
  7. zonblootstelling

We staan immers bijna dagelijks bij het fornuis en als je even niet oplet kan er hete lucht in je ogen komen. Het gevaar zit dus in een klein hoekje en voordat je het weet zijn je ogen verbrand.

Maar hoe ontstaat eigenlijk een oogbrandwond? 

Flits brandwond

Als je aan fel ultraviolet (UV) licht wordt blootgesteld kan er een flitsbrandwond optreden. Hierbij raakt het doorzichtige weefsel dat aan de voorkant van je oog zit ontstoken. Dit weefsel wordt ook wel je hoornvlies genoemd.

Een onbehandelde oogbrandwond kan tot infecties leiden en zelfs een verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken.

Behandeling bij verbranden ogen

De behandeling van een verbrand oog is afhankelijk van de onderliggende oorzaak:

  1. Thermische brandwond. Bij een brandwond ten gevolge van de hitte is het zaak dat je ogen afgekoeld worden. De dokter zal het oogweefsel afkoelen en de ogen met water spoelen. Eventueel wordt de temperatuur van je oog met een koud kompres verlaagd.
  2. Chemische brandwond. Door middel van oogspoelingen met water proberen artsen het chemische evenwicht van je oog te herstellen. Elke 30 minuten wordt de zuurgraad (Ph-waarde) van het oog gecontroleerd. Het ooglid kan met een speciaal hulpstuk opengehouden worden.

Voor pijnverlichting kan de dokter een medicijn voorschrijven. Als je ogen geïnfecteerd zijn is er misschien een antibiotica zalf nodig.

Tijdens het genezingsproces wil je het ook natuurlijk vochtig houden. Hiervoor kan een zalf of kunsttranen worden voorgeschreven.

Als je je ogen verbrand hebt door een flitslicht kan het binnen 1-2 dagen vanzelf herstellen. Meestal zal het zonder litteken weer genezen.

Met een oogtest wordt er gekeken of je gezichtsvermogen nog intact hebt. Ook op de lange termijn zal het gezichtsvermogen gecontroleerd worden door een oogarts.

Gelukkig zullen veel brandwonden tot slechts een klein ongemak leiden. Het kan echter ook tot permanente schade leiden en verblindend zijn. Het moet dus zeer serieus genomen worden.

Aandachtspunten

Symptomen van verbrande ogen: Verbrande ogen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals roodheid, pijn, irritatie, tranen, gevoeligheid voor licht, wazig zicht, zwelling en een branderig gevoel.

Eerste hulp: Als je vermoedt dat je ogen verbrand zijn, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Spoel je ogen met veel schoon water gedurende ten minste 15 minuten. Gebruik hiervoor bij voorkeur een oogspoelstation of een fles met steriel water. Vermijd het gebruik van kraanwater, omdat dit mogelijk verontreinigingen kan bevatten.

Niet wrijven: Het is belangrijk om niet in je ogen te wrijven als ze verbrand zijn, omdat dit de irritatie kan verergeren en het risico op infectie kan vergroten.

Medische hulp zoeken: Als de symptomen aanhouden, ernstig zijn of verslechteren, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Een arts of oogarts kan de ernst van de brandwond beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen.

Voorkomen is beter dan genezen: Om oogbrandwonden te voorkomen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Draag bij het werken met hete materialen of chemicaliën altijd de juiste beschermende brillen of maskers. Gebruik zonnebrillen die 100% UV-bescherming bieden om je ogen te beschermen tegen zonblootstelling.

Nazorg en opvolging: Na de initiële behandeling is het belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de voorgeschreven medicatie regelmatig te gebruiken. Volg ook de planning voor eventuele vervolgafspraken om de voortgang van het genezingsproces en je gezichtsvermogen te controleren.

Onthoud altijd dat oogverbrandingen serieuze verwondingen zijn die onmiddellijke medische aandacht vereisen. 

Raadpleeg een arts of oogarts voor een juiste diagnose en behandeling als je vermoedt dat je ogen verbrand zijn.

Take home message

Van UV-licht en stoom tot steekvlammen van een fornuis, je kunt je ogen verbranden.

Maar wat moet je doen als je ogen verbrand zijn?

Bij een thermische brandwond worden je ogen en oogweefsel afgekoeld met bijvoorbeeld een koud kompres en worden je ogen met water afgespoeld.

In het geval van een chemische brandwond worden je ogen gespoeld om zo het chemische evenwicht te herstellen. Hierbij wordt de zuurgraad van je oog om het half uur gecontroleerd.

Als de brandwond niet behandeld wordt kan er een infectie ontstaan. Ernstige gevallen kunnen zelfs je gezichtsvermogen aantasten. Ga dus langs de dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stern, A. L., Pamel, G. J., & Benedetto, L. G. (1992). Physical and chemical injuries of the eyes and eyelids. Dermatologic clinics, 10(4), 785-791.