Is In je Ogen Wrijven Slecht? 9 Gevaren

In je ogen wrijven kan op sommige momenten een heerlijk gevoel geven en een vervelende jeuk verlichten, maar tast het wrijven je traanfilm en oog niet aan? Kortom, is in je ogen wrijven slecht?

KORT ANTWOORD

Wrijven in de ogen is niet per se slecht. Zo kan het wrijven in de ogen de traanklieren stimuleren en ervoor zorgen dat er meer tranen vrijkomen waardoor de zogeheten meibomkliertjes onder de oogleden olie afscheiden. Deze olie gaat zelfs verdamping van traanvocht tegen. Druk op de ogen kan zelfs je 10e hersenzenuw stimuleren (nervus vagus) wat de hartslag vertraagt en je in een diepe slaap helpt te brengen.

Echter, overmatig of te hard ogen wrijven kan de kleine bloedvaatjes kapotmaken, je ooglens of hoornvlies beschadigen en tot een verminderd gezichtsvermogen leiden. Er kan ook zelfs een infectie optreden waarvoor medische zorg nodig is.

Dit artikel vertelt je hoe schadelijke ogen wrijven kan zijn en handige tips waardoor je minder in je ogen gaat wrijven.

rode wallen

12 Gevolgen ogen wrijven

 1. Bloeddoorlopen ogen, rimpels en donkere kringen: Het kapotgaan van kleine bloedvaatjes rond de ogen kan leiden tot bloeddoorlopen ogen, rimpels en donkere kringen rondom de ogen.
 2. Infectie: Door het wrijven in de ogen kunnen bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers worden overgebracht, wat kan leiden tot ooginfecties.
 3. Beschadiging van de ooglens: Overmatig wrijven kan de ooglens beschadigen, wat kan leiden tot problemen met de focus van het oog en wazig zicht.
 4. Beschadiging van het hoornvlies: Het hoornvlies kan beschadigd raken door te hard wrijven, wat kan leiden tot roodheid, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht.
 5. Bekrast hoornvlies: Het krassen op het hoornvlies door het wrijven in de ogen kan symptomen veroorzaken zoals roodheid, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht.
 6. Opstapeling van microkrasjes op het hoornvlies: Na verloop van tijd kan herhaaldelijk wrijven microkrasjes op het hoornvlies veroorzaken, wat ernstige schade kan veroorzaken en het gezichtsvermogen kan aantasten.
 7. Ernstige hoornvliesschade: Ernstige beschadiging van het hoornvlies kan leiden tot infecties of littekens, wat het gezichtsvermogen kan beïnvloeden.
 8. Hoornvliesvormverandering (keratoconus): Constant wrijven in de ogen kan leiden tot een verandering in de vorm van het hoornvlies, wat resulteert in keratoconus, een progressieve oogaandoening die het gezichtsvermogen aantast.
 9. Verminderd gezichtsvermogen: Beschadiging van de ooglens of het hoornvlies door overmatig wrijven kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen en problemen met scherpstellen.
 10. Donkere kringen. Als je te vaak wrijft kunnen er na verloop van tijd dus donkere kringen ontstaan. Dit is te wijten aan het knappen van de bloedvaten waardoor er bloed onder de huid gaat lekken en zich ophoopt.
 11. Zenuwschade. Ogen wrijven kan bij mensen met glaucoom zelfs de doorbloeding naar de achterkant van het oog belemmeren. Dit kan vervolgens de zenuwen beschadigen en tot permanent verlies van het gezichtsvermogen leiden.
 12. Vuildeeltjes en hoornvlieskrassen. Sommige mensen wrijven in hun ogen om vuil te verwijderen en ze schoon te maken, maar dit is een van de slechtste manieren. Zo kunnen de vuildeeltjes juist dieper in de oog geduwd worden wat de hoornvlies kan krassen. Deze kleine krassen kunnen irritatie, roodheid en lichtgevoeligheid veroorzaken.

Kortom, overmatig ogen wrijven kan zowel de gezondheid van je oog als het uiterlijk van het oog aantasten.

Reden genoeg om niet meer in je ogen te wrijven. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je daarbij kunnen helpen.

Minder in ogen wrijven

Met de volgende tips en hygiëne praktijken kun je wrijven en schade van het wrijven helpen tegengaan:

 1. in plaats van je vingers een tissue gebruiken 
 2. voordat je je ogen gaat aanraken moet je je handen minstens 20 seconden met water en zeep wassen
 3. vochtinbrengende oogdruppels als je droge ogen hebt, want droge ogen kunnen het wrijven namelijk uitlokken

Take home message 

Hoewel het wrijven een heerlijk gevoel kan geven, is het je vast wel eens opgevallen dat je er bloeddoorlopen ogen van kunt krijgen. Dus is in je ogen wrijven slecht?

In je ogen wrijven is niet per se slecht. Het kan zelfs olie uit bepaalde klieren onder je oogleden helpen vrijmaken, wat je traanvocht beschermt tegen verdamping. Te vaak wrijven of te hardhandig wrijven is niet goed.

Overmatig of te hard ogen wrijven kan namelijk je ogen aantasten. Zo kunnen je kleine bloedvaatjes kapot gaan (bloeddoorlopen ogen, rimpels en donkere kringen), kunnen je ooglens en hoornvlies beschadigd raken wat uiteindelijk je gezichtsvermogen kan aantasten. 

Mocht je merken dat je vaker in je ogen wrijft door bijvoorbeeld irritatie of droogheid, is het goed om even langs de dokter te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Krachmer, J. H. (2004). Eye rubbing can cause keratoconus. Cornea, 23(6), 539-540.