Onrustig Gevoel in Lichaam: 7 Oorzaken

Van hormonale onevenwichtigheden tot neurologische aandoeningen, een onrustig gevoel in lichaam kent vele oorzaken.

Voordat je er wat aan kan doen moet je natuurlijk eerst weten wat de precieze oorzaak is. Aan de hand van de symptomen kun je een idee krijgen van de oorzaak.

Dit artikel vertelt je 7 mogelijke oorzaken van onrustig gevoel in lichaam.

Man met overbelast hoofd

1. Stimulerende middelen en medicijnen

Stimulerende middelen verhogen de functionele activiteit van het zenuwstelsel. Er bestaan verschillende stimulerende middelen zoals:

  1. cafeïne
  2. nicotine
  3. drugs: cocaïne, methamfetamine, ecstasy
  4. Ritalin en Adderall (behandeling ADHD en narcolepsie)

Gebruikers an stimulerende middelen kunnen last hebben van:

  1. onderbroken slaappatronen
  2. verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk
  3. prikkelbaarheid
  4. verhoogde lichaamstemperatuur
  5. verminderde eetlust
  6. hallucinaties
  7. paniek

Ook kunnen de stimulerende ADHD medicijnen het slapen moeilijker maken en je een wakker gevoel geven.

2. Overactieve schildklier

Schildklierhormonen hebben invloed op je stemming. Zo kan een onevenwichtigheid je zowel geestelijk als lichamelijk beïnvloeden.

Veelvoorkomende symptomen van een overactieve schildklier zijn: rusteloosheid, nervositeit, angst en prikkelbaarheid.

3. Te veel cafeïne

Een kop koffie kan je een heuse cafeïnebuzz en je de kriebels geven. Echter, als je een aanleg voor angst hebt, kan het je een angstig gevoel geven. 

Als je al opgewonden en alert bent, kan cafeïne voor overprikkeling zorgen, wat vervolgens tot klachten zoals rusteloosheid, angst en afhankelijkheid kan leiden. 

Zo kan cafeïne de zogeheten vecht-of-vluchtreactie stimuleren. Het is dus geen wonder dat cafeïne een angstaanval kan uitlokken en angst kan verergeren.

Rusteloosheid kan ook een ontwenningsverschijnsel zijn als je stopt met cafeïne. Daarnaast zijn er geneesmiddelen die voor ontwenningsverschijnselen kunnen zorgen.

4. Stoppen met medicijnen

Mogelijk heb je last van ontwenningsverschijnselen. Je moet niet zomaar plotseling je medicijnen niet meer innemen. Doe dit altijd in overleg met je dokter.

Zo zal antidepressiva bijvoorbeeld langzaam afgebouwd moeten worden. Dit duurt normaal gesproken vier weken. Je wilt natuurlijk geen last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Ontwenningsverschijnselen zijn onder andere:

  1. rusteloosheid
  2. angstig, prikkelbaar, of verward gevoel
  3. slaapproblemen
  4. zweten
  5. het gevoel hebben alsof er in je hoofd een elektrische schok zit
  6. onvastheid
  7. maagklachten

Na het stoppen van de medicijnen zullen ontwenningsverschijnselen meestal binnen vijf dagen optreden en over het algemeen 1-2 weken duren. Ze kunnen echter wel maanden of zelfs langer duren.

5. Rusteloze benen syndroom

Als je last hebt van ongemakkelijke of onaangename sensaties in de benen (of armen) heb je mogelijk het rusteloze benen syndroom (restless leg syndrome).

Door dit ongemak ontstaat er een drang om te bewegen in de poging de symptomen te verlichten.

Symptomen:

  1. meestal in de onderbenen (boven de enkel en onder de knie)
  2. symptomen kunnen echter ook in de voeten, armen, hoofd en romp optreden
  3. de ongemakkelijke sensaties zijn vaak trekkend, jeukend,, kruipend, tintelend, schroeiend, borrelend, kloppend of knagend
  4. sensaties kunnen een uur of langer aanhouden
  5. treedt vaak in de late namiddag of avonduren op

6. Geestelijke problemen

Mensen met een angststoornis kunnen last hebben van een gespannen of rusteloos gevoel. Symptomen van hyperactiviteit zijn friemelen en rusteloosheid wat bij ADHD voorkomt.

Bij angst, manie of bipolaire stoornis komt psychomotorische onrust vaak voor. Bij een bipolaire stoornis wordt het vaakst gezien.

Deze onrust kan ook door bijvoorbeeld depressie en posttraumatische stressstoornis veroorzaakt worden.

Overige oorzaken

Hier zijn nog een aantal andere mogelijke oorzaken:

Gebrek aan lichaamsbeweging: Een sedentaire levensstijl of gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een opgehoopte energie en een onrustig gevoel in het lichaam. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van rusteloosheid.

Voedingsstoffentekorten: Een onevenwichtige voeding of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen een invloed hebben op je gevoel van welzijn. Bijvoorbeeld, een tekort aan magnesium kan spierkrampen en rusteloosheid veroorzaken.

Slapeloosheid: Een gebrek aan goede slaap kan leiden tot gevoelens van rusteloosheid en prikkelbaarheid gedurende de dag. Het handhaven van een regelmatig slaappatroon en het creëren van een ontspannende slaapomgeving kan helpen bij het verminderen van deze symptomen.

Angst en stress: Langdurige stress en angst kunnen een chronisch onrustig gevoel veroorzaken. Het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga, kan helpen bij het verminderen van deze symptomen.

Medicatie bijwerkingen: Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals rusteloosheid, nervositeit of prikkelbaarheid. Als je vermoedt dat je medicatie de oorzaak kan zijn van je onrustige gevoel, raadpleeg dan je arts voor advies.

Het is belangrijk op te merken dat deze lijst niet volledig is en dat een professionele medische diagnose altijd de beste manier is om de precieze oorzaak van je symptomen te achterhalen.

Nachtelijke rusteloosheid

Nachtelijke rusteloosheid kan veroorzaakt worden door:

  1. angststoornis, stress, depressie
  2. rusteloze benen syndroom
  3. slechte slaaphygiëne
  4. obstructieve slaap apneu
  5. dieet
  6. laat in de avond sporten, laat in de avond werken
  7. narcolepsie 
  8. hormonen

Take home message

Waarom heb je een onrustig gevoel in lichaam? 

Rusteloosheid kan veroorzaakt worden door te veel cafeïne, stimulerende medicijnen, een overactieve schildklier, stoppen met medicijnen, rusteloze benen syndroom en geestelijke problemen zoals angststoornissen en ADHD

Er zijn dus nogal wat oorzaken die elk met andere symptomen ook. Bovendien is deze lijst niet compleet. Voor een correcte diagnose ga je langs een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Dews, P. B., O’Brien, C. P., & Bergman, J. (2002). Caffeine: behavioral effects of withdrawal and related issues. Food and Chemical Toxicology, 40(9), 1257-1261.

Weyandt, L. L., Iwaszuk, W., Fulton, K., Ollerton, M., Beatty, N., Fouts, H., … & Greenlaw, C. (2003). The internal restlessness scale: performance of college students with and without ADHD. Journal of Learning Disabilities, 36(4), 382-389.