Onrustig slapen kan erg frustrerend zijn. Een goede nachtrust is immers erg belangrijk om fris en fruitig weer op te staan.
Er kunnen verschillende lichamelijke en geestelijke oorzaken aan ten grondslag liggen. Ook kunnen er levensstijlfactoren bij betrokken zijn. Dus wat veroorzaakt onrustig slapen?
KORT ANTWOORD
Nachtelijke rusteloosheid kan veroorzaakt worden door stress, een angststoornis, depressie, rusteloze benen syndroom, slechte slaaphygiëne, obstructieve slaap apneu, hormonen, het dieet, narcolepsie en laat in de avond sporten of werken.
Dit artikel vertelt je de verschillende mogelijke oorzaken van onrustig slapen.
Oorzaken onrustig slapen
Nachtelijke rusteloosheid wordt onder andere veroorzaakt door:
- angststoornis, stress, depressie
- rusteloze benen syndroom
- slechte slaaphygiëne
- obstructieve slaap apneu
- laat in de avond sporten, laat in de avond werken
- dieet
- hormonen
- narcolepsie
Mogelijk ervaar je ook levendige dromen die aan het onrustig slapen bijdragen. Het is goed om je bewust te zijn van de oorzaken.
Levendige dromen
Levendige dromen kunnen veroorzaakt worden door
- angst, stress
- alcoholgebruik dat de REM-slaap onderdrukt
- gebruik van marihuana, ketamine en cocaïne: kan resulteren in onaangename of levendige dromen
- slaaptekort, bepaalde slaapstoornissen (slaapproblemen kunnen slaapgebrek veroorzaken dat vervolgens de kans op levendige dromen verhoogt)
- lichamelijke ziektes waaronder hartaandoeningen, kanker
- geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, schizofrenie
- verandert slaapschema: bijvoorbeeld door een vliegreis
- medicijnbijwerkingen
- tijdens de zwangerschap kun je levendige dromen en nachtmerries ervaren: mogelijk door hormonale fluctuaties en stress
- narcolepsie
De meeste mensen dromen elke nacht 3-6 keer. Echter, velen van hen zullen zich hier helemaal niets meer van herinneren.
Overmatig dromen
Een oorzaak van overmatig dromen is fragmentatie van de slaap. Zo kunnen opeenvolgende ontwakingen ervoor zorgen dat je dromen herinnert. Hierdoor worden overmatige dromen gewoonlijk toegeschreven aan slaapfragmentatie.
Lichamelijke, geestelijke en levensstijlfactoren
Sommige oorzaken van nachtelijke rusteloosheid en levendige dromen lijken dus te overlappen. Een kort overzicht en de oorzaken van deze twee symptomen:
Geestelijk gezondheidsprobleem:
- angststoornis
- depressie
- schizofrenie
Lichamelijke oorzaken
- rusteloze benen syndroom
- obstructieve slaap apneu
- hormonale fluctuaties
- narcolepsie
- hartaandoeningen
- kanker
Levensstijl oorzaken:
- stress
- slaaptekort, slechte slaaphygiëne
- bepaalde drugs
- dieet
- laat in de avond werken of sporten
Overige oorzaken zijn onder andere bijwerkingen van medicijnen.
Onrustig slapen kan dus complexer zijn dan je in eerste instantie had verwacht. Elke oorzaak komt met verschillende symptomen. Je hebt dus een arts nodig die tussen al deze oorzaken en symptomen kan differentiëren.
Aangezien de behandelingen van bijvoorbeeld slaapapneu of het rusteloze benen syndroom van elkaar verschillenn is het goed om langs de dokter te gaan voor een correcte diagnose en een passende behandeling.
Take home message
Onrustig slapen kan erg vervelend zijn. De oorzaken van nachtelijke rusteloosheid zijn onder andere stress, depressie, angststoornis, rusteloze benen syndroom, slechte slaapgewoonten, obstructieve slaap apneu, dieet, hormonen, narcolepsie, en laat in de avond sporten of werken
Naast onrustig slapen heb je mogelijk ook last van levendige dromen. Levendige dromen worden onder andere in verband gebracht met stress, angst, depressie, en schizofrenie. Dit zijn nogal wat oorzaken. Ga voor een correcte diagnose dus langs je dokter.
Mogelijk kan een goede slaaproutine en gezonde gewoontes ook helpen waaronder het vermijden van cafeïne, ontspanningstechnieken (diep ademhaling, visualisaties, meditatie), vlak voor het slapengaan niet eten, een uur voor het slapengaan geen elektronica, regelmatige lichaamsbeweging, een comfortabele slaapkamer, op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan en een evenwichtig dieet.
Over Diederik
Bronnen
Wood, J. M., & Bootzin, R. R. (1990). The prevalence of nightmares and their independence from anxiety. Journal of abnormal psychology, 99(1), 64.