Onzichtbare Beugel: Voordelen, Nadelen en Hoe lang Dragen.

Met onzichtbare beugels kun je je tanden rechtzetten zonder dat anderen het zien. 

In tegenstelling tot traditionele beugels die aan de buitenkant van de tanden worden bevestigd, worden deze beugels aan de binnenkant van de tanden bevestigd, waardoor ze volledig onzichtbaar zijn. 

Dit maakt ze populair bij volwassenen en tieners die zich zorgen maken over hun uiterlijk tijdens de behandeling. 

Bovendien zijn deze beugels vaak comfortabeler en gemakkelijker te onderhouden dan traditionele beugels. 

Als je geïnteresseerd bent in onzichtbare beugels, is het aan te raden om een tandarts of orthodontist te raadplegen om te bepalen of ze geschikt zijn voor jou.

Dit artikel vertelt je de voordelen van de onzichtbare beugel, voor wie het ongeschikt is en hoe lang je de beugel ongeveer moet dragen.

lachende vrouw wijst naar tanden

De onzichtbare beugel is niet voor iedereen geschikt

Onzichtbare beugels zijn niet geschikt voor iedereen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of deze beugels geschikt zijn voor jou, zoals:

 • Complexe tandafwijkingen: Onzichtbare beugels werken het beste voor milde tot matige tandafwijkingen. Als je tandafwijking complexer is, zijn traditionele beugels wellicht een betere optie.
 • Tandheelkundige gezondheid: Onzichtbare beugels werken het beste voor mensen met goede tandheelkundige gezondheid. Als je tandvleesproblemen hebt of als je tanden erg gevoelig zijn, kan het zijn dat deze beugels niet geschikt zijn voor jou.
 • Leeftijd: Onzichtbare beugels zijn meestal geschikt voor volwassenen en oudere tieners. Kinderen hebben vaak nog niet alle volwassen tanden, dus onzichtbare beugels zijn meestal niet geschikt voor hen.

Raadpleeg dus een tandarts of orthodontist om te bepalen of ze geschikt zijn voor jou.

Zij kunnen je helpen beslissen welke soort beugel het beste is voor jouw specifieke situatie.

Normale beugel vs onzichtbare beugel

Er zijn een aantal verschillen tussen normale en onzichtbare beugels, hieronder een lijst:

 1. Plaatsing. Het grootste verschil tussen normale en onzichtbare beugels is waar ze geplaatst worden. Normale beugels worden aan de buitenkant van de tanden bevestigd, terwijl onzichtbare beugels aan de binnenkant van de tanden worden bevestigd.
 2. Zichtbaarheid. Normale beugels zijn zichtbaar wanneer iemand ze draagt, terwijl onzichtbare beugels volledig onzichtbaar zijn omdat ze aan de binnenkant van de tanden worden geplaatst.
 3. Comfort. Veel mensen vinden onzichtbare beugels comfortabeler dan normale beugels omdat ze minder druk uitoefenen op de tanden en het tandvlees.
 4. Beperkingen. Normale beugels beperken je vaak in welke voedingsmiddelen je mag eten, terwijl onzichtbare beugels minder beperkingen opleveren.
 5. Onderhoud. Normale beugels zijn moeilijker te onderhouden omdat ze snel vuil worden en moeilijk schoon te maken zijn, terwijl onzichtbare beugels gemakkelijker te onderhouden zijn.
 6. Kosten. Onzichtbare beugels zijn vaak duurder dan normale beugels, omdat ze meer tijd en technologie vergen om te produceren.
 7. Effectiviteit. Beide soorten beugels zijn effectief in het rechtzetten van tanden, maar de complexiteit van de afwijking kan de keuze bepalen welke het beste is.

Valt een onzichtbare beugel ook echt niet op?

Onzichtbare beugels zijn ontworpen om zo min mogelijk zichtbaar te zijn. Echter, afhankelijk van de situatie, kunnen er situaties zijn waarbij de beugel wel opvalt. 

Hieronder een lijst van factoren die kunnen beïnvloeden of een onzichtbare beugel opvalt:

 • De grootte van de beugel: Hoe groter de beugel, hoe makkelijker het is om te zien. Sommige mensen hebben grotere beugels nodig om hun tanden recht te zetten, wat kan leiden tot grotere beugels die makkelijker opvallen.
 • De plaatsing van de beugel: Hoe dichter de beugel bij de lippen zit, hoe makkelijker het is om te zien. Dit geldt vooral voor mensen met kleinere tanden.
 • Zichtbaarheid: Wanneer je veel praat of lacht, kan de beugel zichtbaar zijn voor anderen.
 • Hoeveelheid speeksel: Als je veel speeksel hebt, kan de beugel soms zichtbaar zijn voor anderen.
 • Het licht: Beugels reflecteren vaak het licht, waardoor ze opvallender kunnen zijn in bepaalde situaties.
 • De afstand: Hoe verder weg iemand is, hoe moeilijker het is om een beugel te zien.

Hoe lang moet je een onzichtbare beugel dragen?

Over het algemeen, kan de behandeling met een onzichtbare beugel variëren van enkele maanden tot een paar jaar, afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt. 

De duur van de behandeling met een onzichtbare beugel kan variëren afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder een lijst met een aantal van deze factoren:

 • Complexiteit van de afwijking: Hoe complexer de afwijking, hoe langer de behandeling zal duren.
 • Medewerking van de patiënt: Hoe goed de patiënt de beugel draagt en de instructies volgt, kan de behandelingstijd beïnvloeden.
 • Gebruikte technieken: Er zijn verschillende technieken voor het plaatsen van een onzichtbare beugel, en sommige technieken kunnen sneller werken dan andere.
 • De verwachtingen van de patiënt: Sommige patiënten hebben specifieke verwachtingen voor de behandelingstijd, en de tandarts of orthodontist kan deze bespreken en proberen deze te behalen.

Take home message

Onzichtbare beugels zijn een innovatieve oplossing voor mensen die hun tanden willen rechtzetten zonder dat anderen het zien. 

Deze beugels zijn aan de binnenkant van de tanden bevestigd, waardoor ze volledig onzichtbaar zijn. 

Dit maakt ze populair bij volwassenen en tieners die zich zorgen maken over hun uiterlijk tijdens de behandeling. 

Bovendien zijn deze beugels vaak comfortabeler en gemakkelijker te onderhouden dan traditionele beugels.

De duur van de behandeling met een onzichtbare beugel kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de complexiteit van de afwijking, de leeftijd van de patiënt, de compliance van de patiënt en gebruikte technieken.

Het is belangrijk om te weten dat onzichtbare beugels niet voor iedereen geschikt zijn, en een tandarts of orthodontist kan je helpen beslissen of deze beugel geschikt is voor jouw specifieke situatie. 

Maar als deze beugel geschikt is voor jou, kan het een effectieve manier zijn om een mooie en gezonde lach te verkrijgen, zonder dat anderen het zien.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen