Oogoefeningen Glaucoom: 3 Eenvoudige Oefeningen

Glaucoom wordt door een hoge oogdruk veroorzaakt, maar op een aantal manieren kun je de oogdruk verlagen. Zo zijn veel mensen op zoek naar glaucoom oogoefeningen.

Dit artikel vertelt je meer over glaucoom oogoefeningen en andere dingen die kunnen helpen.

man bij dokter

Oogoefeningen 

Er is maar weinig informatie te vinden over specifieke glaucoom oogoefeningen. Om deze reden kunnen we geen oefeningen aanbevelen.

Wel kun je met dagelijkse eenvoudige oefeningen je gezichtsvermogen bevorderen en ervoor zorgen dat je ogen op een gezonde manier verouderen.  

Cirkels. Maak 10 cirkelvormige rolbewegingen met je ogen met de klok mee en doe vervolgens nog eens 10 in de tegengestelde richting. 

Staren. Pak een klein voorwerp en plaats het vijf centimeter van je neus. Staar er vervolgens vijf seconden naar. Voer deze oefening dagelijks ongeveer twee minuten uit.

Massage. Maak kleine, cirkelvormige massagebewegingen op je hoofd en slapen gedurende 30 seconden. Om schade te voorkomen moet je niet te veel druk uitoefenen.

Overleg altijd met een arts voordat je aan deze oefeningen gaat beginnen.

Lichaamsbeweging voor glaucoom

Je kunt de oogdruk met lichaamsbeweging verlagen, vooral bij de mensen die glaucoom hebben of er een groot risico op lopen.

Zo hebben studies aangetoond dat je met regelmatige lichaamsbeweging de intraoculaire druk kan verlagen.

Dieet en leefstijlaanpassingen

Er zijn ook een aantal dieet en levensstijl tips waarmee je de oogdruk onder controle kunt helpen houden. 

Zorg dat je regelmatig drinkt, neem minder cafeïne en ga voor gezonde voeding. Zorg dat je op een veilige manier lichamelijk actief blijft en slaap het hoofd omhoog. 

Neem uiteraard ook je geneesmiddelen in volgens voorschrift. 

Een bril bij glaucoom

Naast glaucoom medicijnen en bepaalde procedures schrijft de oogarts ook een bril voor dat je zicht zal maximaliseren. Glaucoom verandert namelijk de helderheid wat vervolgens het contrast vermindert.

Het scherpstellen wordt dus moeilijker en het omschakelen van een lichte naar donkere omgeving en andersom wordt moeilijker.

Naast een verslechtering van het gezichtsvermogen kan een glaucoom ook tot lichtgevoeligheid leiden. Ook is het omschakelen lastiger van licht naar donker en vice versa.

Brillen houden het zonlicht tegen, daarom vragen mensen zich of een een bril bij glaucoom kan helpen.

Bij veel mensen kunnen brillen de lichtgevoeligheid verminderen. Uit een onderzoek blijkt dat de lichtgevoeligheid bij 84% van de gebruikers minder werd. Een lagere lichgevoeligheid kan vervolgens het functioneren verbeteren. 

Precisie getinte glazen kunnen mogelijk het beste de lichtgevoeligheid verminderen. Doe dit altijd in overleg met je oogarts.

Wees je er wel van bewust dat brillen de oogdruk niet verminderen en de verergering van glaucoom ook niet kunnen vertragen. 

Glaucoom moet vroeg ontdekt worden

Bij glaucoom is je oogzenuw door een toenemende druk beschadigd geraakt. Deze schade wordt meestal door een vochtophoping aan de voorkant van je oog veroorzaakt.

Het moet in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden, want glaucoom kan tot verlies van het gezichtsvermogen leiden.

Het is ook nog eens een veelvoorkomende oogaandoening, dus houd hier altijd rekening mee.

Take home message

Bij glaucoom raakt je oogzenuw door een toenemende druk beschadigt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een vochtophoping aan de voorkant van het oog.

Glaucoom moet in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden, want onbehandeld kan glaucoom tot verlies van het gezichtsvermogen leiden.

Er zijn een aantal manieren waarmee je de oogdruk kunt verlagen. Zijn er glaucoom oogoefeningen?

Er is weinig informatie beschikbaar over specifieke glaucoom oogoefeningen. Het is wel aangetoond dat lichamelijke oefeningen de oogdruk kunnen verlagen.

Overleg wel eerst met je dokter want je wilt natuurlijk niet dat lichaamsbeweging juist de druk gaat verhogen.

Aangezien veel mensen contrast zien en moeite hebben om over te schakelen tussen licht en donker, kun je ook een bril voorgeschreven krijgen.

Brillen kunnen bij veel mensen de lichtgevoeligheid verminderen, wat het functioneren kan verbeteren. 

Weet wel dat een bril de oogdruk niet zal verminderen en de verergering van glaucoom ook niet zal vertragen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mahmood, A. R., & Narang, A. T. (2008). Diagnosis and management of the acute red eye. Emergency medicine clinics of North America, 26(1), 35-55.

Puustjärvi, K., Airaksinen, O., & Pöntinen, P. J. (1990). The effects of massage in patients with chronic tension headache. Acupuncture & electro-therapeutics research, 15(2), 159-162.