Kun je met Oogoefeningen Verziendheid Behandelen?

Veel mensen zijn op zoek naar zogeheten verziendheid oogoefeningen. Zo kunnen oogoefeningen bepaalde oogaandoeningen behandelen zoals een lui oog of scheelzien.

Maar kan je de wortel van refractieafwijkingen zoals verziendheid met oogoefeningen verbeteren?

Kortom, kun je met oogoefeningen verziendheid behandelen?

KORT ANTWOORD

Met oogoefeningen kun je de kromming van je oog niet veranderen. Vandaar dat oogoefeningen ook niet helpen bij verziendheid. Het gebruik van oogoefeningen als behandeling voor verziendheid is niet goed wetenschappelijk ondersteund.

Hoewel je verziendheid niet kan voorkomen zijn er wel een aantal tips waarmee je je zicht en je ogen kunt beschermen.

Dit artikel vertelt je een aantal verziendheid oogoefeningen, of je je zicht kan verbeteren en hoe je de achteruitgang van je ogen kunt tegengaan.

ogen en computerscherm

Laat je niet misleiden

Verziendheid oogoefeningen klinken natuurlijk makkelijk en veilig, en daar spelen bedrijven op in die beweren dat ze verziendheid kunnen genezen.

Dit is niet waar want volgens de American Academy of Ophthalmologists zijn oogoefeningen bij verziendheid niet effectief.

Bij verziendheid komt het licht niet op je netvlies, maar komt het licht er juist achter. Daardoor lijken voorwerpen van dichtbij wazig. Om dit te corrigeren zul je een bril of lenzen moeten dragen.

Behandeling verziendheid

Als je ouder wordt zullen de ooglenzen minder flexibel worden en kun je dus lenzen of een bril nodig hebben om het zicht van dichtbij te verbeteren.

Bij verziendheid komt het licht niet geconcentreerd op je netvlies waardoor je niet scherp kunt zien. 

Met een bril, lenzen of refractieve chirurgie kan het licht op je netvlies geconcentreerd worden.

Een bril of lenzen op sterkte gaan de kromming of kleine lengte van het hoornvlies tegen.

Wist je dat jonge mensen niet altijd een behandeling nodig hebben? De flexibele kristallijne lenzen in de ogen kunnen dit soms compenseren.

Oefeningen

De kromming van je oog kun je dus niet met oogoefeningen veranderen. Wel kun je je visuele vaardigheden met een aantal oefeningen optimaliseren. 

Dit wordt ook wel visuele therapie of fysiotherapie voor je ogen genoemd. Een aantal van deze oefeningen zijn:

  1. scherpsteloefeningen
  2. potloodpushups
  3. de 20-20-20 regel
  4. figuur 8 oefening
  5. oogroloefening
  6. palmoefening
  7. knipperen

Achteruitgang van de ogen voorkomen

Je kunt je gezichtsvermogen helaas niet op een magische manier verbeteren, maar met een aantal tips en leefstijladviezen kun je de gezondheid van je ogen verbeteren en de achteruitgang van je ogen helpen voorkomen.

Zo kun je met een gezond gewicht de kans op verschillende oogaandoeningen verlagen. Als je rookt is het belangrijk dat je stopt, want roken kan de bloedtoevoer negatief beïnvloeden. 

Bescherm je ogen tegen schadelijke UV-straling en draag buiten een zonnebril. Zorg voor een goede hygiëne en verzorg je contactlenzen op de juiste manier.

Ga regelmatig langs de opticien om oogaandoeningen vroeg op te sporen en zoek uit of  je risicofactoren in je familie hebt.

Take home message

Al meer dan 100 jaar worden oogoefeningen gebruikt om oogaandoeningen te behandelen zoals een lui oog of scheelzien.

Als je verkeersborden makkelijk kunt lezen maar een krant of computerscherm juist moeilijk kunt lezen, dan heb je mogelijk verziendheid.

Bij verziendheid ervaar je dus problemen met het gezichtsvermogen van dichtbij. Dit kan je leven nogal beïnvloeden, daarom zijn mensen op zoek naar verziendheid oogoefeningen. 

Met oogoefeningen kun je de kromming van je oog niet veranderen, dus oogoefeningen zullen ook niet helpen bij verziendheid. Hier is geen wetenschappelijke basis voor.

Er zijn wel oefeningen waarmee je je gezichtsvermogen kunt optimaliseren en bijvoorbeeld digitale vermoeide ogen mee kunt tegengaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen