Opgezette Buik Overgang: 4 Oorzaken en Remedies

Een opgezette buik kan een symptoom zijn van de overgang. Tijdens de overgang, wanneer je lichaam minder oestrogeen en progesteron begint aan te maken, kunnen er verschillende symptomen optreden. 

Een opgezette buik is een van die symptomen die veel vrouwen ervaren tijdens de overgang. 

Het kan zich manifesteren in een gevoel van volheid, ongemak of zelfs pijn in de buikstreek.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een opgezette buik in de overgang en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw meet buikomtrek

Oorzaken van een opgezette buik in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken die een opgezette buik tijdens de overgang kunnen veroorzaken. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

 1. Veranderingen in hormonen. Tijdens de overgang produceert het lichaam minder oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot verstoringen in de darmbeweging, waardoor er meer gas en vocht in de darmen achterblijft. Dit kan leiden tot opgezette buik en winderigheid.
 2. Veranderingen in de spijsvertering. De afname van oestrogeen kan ook invloed hebben op de spijsvertering, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Dit kan leiden tot opgezette buik, gasvorming en diarree.
 3. Stress. Stress kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering en de darmbeweging. Dit kan leiden tot een opgezette buik tijdens de overgang.
 4. Voeding. Sommige voedingsmiddelen, zoals bepaalde groenten, granen en fruit, kunnen een opgezette buik veroorzaken. Ook het eten van te veel vet of suiker kan leiden tot een opgezette buik.

Verandering van hormonen

De meest voorkomende oorzaak van een opgezette buik tijdens de overgang zijn veranderingen in hormonen, in het bijzonder een afname van oestrogeen. Hieronder beschrijf ik de stappen die hierbij een rol spelen:

 1. Afname van oestrogeen: Tijdens de overgang produceert het lichaam minder oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot verstoringen in de darmbeweging.
 2. Verstoring in darmbeweging: Darmbeweging is een complex proces dat wordt gereguleerd door hormonen, waaronder oestrogeen. Wanneer het oestrogeengehalte daalt, kan dit leiden tot verstoringen in de darmbeweging, waardoor de darmen minder efficiënt in staat zijn om voedsel te verwerken en afvalstoffen af te voeren.
 3. Ophoping van gas en vocht: Als gevolg van de verstoringen in de darmbeweging, kan er meer gas en vocht in de darmen achterblijven. Dit kan leiden tot opgezette buik en winderigheid.
 4. Symptomen: de ophoping van gas en vocht in de darmen kan symptomen veroorzaken zoals een vol gevoel, ongemak of zelfs pijn in de buikstreek.

Wat kun je doen tegen opgezette buik in de overgang?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een opgezette buik tijdens de overgang te verminderen of te voorkomen. Hieronder een lijst met enkele suggesties:

 1. Gezonde voeding: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkorenbrood, groenten en fruit. Dit kan helpen om de darmbeweging te reguleren en gasvorming te verminderen.
 2. Voldoende water drinken: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om de darmbeweging te bevorderen en de afvoer van afvalstoffen te verbeteren.
 3. Regelmatig bewegen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de darmbeweging te stimuleren en gasvorming te verminderen.
 4. Probiotica: probiotische supplementen kunnen helpen om de spijsvertering te verbeteren en een opgezette buik te verminderen.
 5. Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken: voedingsmiddelen zoals bonen, broccoli, uien en kool kunnen gasvorming veroorzaken. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of in kleinere hoeveelheden te eten.
 6. Medicijnen tegen winderigheid: Er zijn anti-gas medicijnen verkrijgbaar die helpen bij het verminderen van gasvorming en een opgezette buik.
 7. Mindfulness: Stress kan leiden tot gasvorming en een opgezette buik. Probeer mindfulness technieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie om stress te verminderen.

Hoeveel mensen hebben opgezette buik overgang?

Het is moeilijk om een precieze schatting te geven van het aantal mensen dat een opgezette buik tijdens de overgang heeft, omdat het varieert van persoon tot persoon. 

Veel vrouwen ervaren symptomen van de overgang, waaronder een opgezette buik. Echter, de ernst van de symptomen kan variëren van mild tot ernstig.

Sommige studies suggereren dat ongeveer 30-40% van de vrouwen die in de overgang zijn, last hebben van symptomen die gepaard gaan met gasvorming en een opgezette buik. 

Take home message

We hebben besproken hoe een opgezette buik een symptoom kan zijn van de overgang. 

We hebben gezien dat veranderingen in hormonen, zoals een afname van oestrogeen, een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van een opgezette buik tijdens de overgang. 

We hebben ook gezien dat er verschillende manieren zijn om een opgezette buik te verminderen of te voorkomen, zoals gezonde voeding eten, voldoende water drinken, regelmatig bewegen, probiotica nemen of je dieet aanpassen.

Het is belangrijk om te weten dat een opgezette buik tijdens de overgang niet normaal is, maar dat er manieren zijn om de symptomen te verminderen of te voorkomen. 

Het is belangrijk om met een arts te praten als je symptomen ernstig zijn of als je twijfelt of je symptomen gerelateerd zijn aan de overgang. 

Er zijn verschillende manieren waarop een arts je kan helpen om de symptomen te verminderen of te voorkomen.

Onthoud dat de overgang geen einde betekent, maar juist een nieuwe fase in het leven van een vrouw. 

Er zijn vele manieren om de symptomen te verminderen of te voorkomen zodat je zonder ongemakken kunt genieten van deze nieuwe fase.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen