Opgezwollen Amandelen: 5 Oorzaken en Remedies

Opgezwollen amandelen, ook wel bekend als tonsillitis, is een aandoening waarbij de amandelen, die zich aan de achterkant van de keel bevinden, gezwollen en pijnlijk worden. 

Dit kan veroorzaakt worden door een infectie, zoals een virale of bacteriële infectie, of door andere aandoeningen zoals allergieën. 

Symptomen van opgezwollen amandelen zijn onder andere pijn bij het slikken, koorts, keelpijn en verkoudheid. 

Het kan behandeld worden met pijnstillers en ontstekingsremmers, en in ernstige gevallen kan een operatie. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je vermoedt dat je opgezwollen amandelen hebt, om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

In dit artikel vertellen we alles over opgezwollen amandelen, de symptomen, oorzaken, behandelingen en preventie.

vrouw grijpt naar keel

Symptomen van opgezwollen amandelen

Opgezwollen amandelen gaan vaak gepaard met een aantal symptomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen.

Pijn bij het slikken. de amandelen zijn gezwollen en kunnen pijn veroorzaken bij het slikken van voedsel of vocht.

Keelpijn. De gezwollen amandelen kunnen een brandend of pijnlijk gevoel in de keel veroorzaken.

Verkoudheid. Verkoudheidsymptomen zoals loopneus, niezen en keelpijn komen vaak voor bij opgezwollen amandelen.

Koorts. Een hoge koorts is vaak aanwezig bij opgezwollen amandelen, vooral als de infectie bacterieel is.

Veranderde stem. De gezwollen amandelen kunnen de stem veranderen en kan het moeilijk maken om te praten.

Vermoeidheid. Als gevolg van koorts en pijn kan er vermoeidheid optreden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van opgezwollen amandelen kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om een arts te raadplegen als je vermoedt dat je opgezwollen amandelen hebt.

Oorzaken van opgezwollen amandelen

Opgezwollen amandelen kunnen door meerdere dingen veroorzaakt zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken.

  • Infectie. De meest voorkomende oorzaak van opgezwollen amandelen is een infectie, zoals een virale of bacteriële infectie. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende soorten virussen of bacteriën die de amandelen aantasten.
  • Allergieën. Sommige mensen kunnen een allergische reactie hebben op bepaalde stoffen, zoals pollen of huisstofmijt, die kan leiden tot opgezwollen amandelen.
  • Auto-immuunziekten. Sommige aandoeningen zoals LUPUS, kunnen de amandelen aantasten en opgezwollen amandelen veroorzaken.
  • Verzwakte afweer. Een verminderd immuunsysteem kan ook leiden tot een grotere kans op opgezwollen amandelen.
  • Overerving. Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor opgezwollen amandelen dan anderen.

Opgezwollen amandelen behandelen

Er zijn verschillende behandelingen voor opgezwollen amandelen, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Luister naar de symptomen. In sommige gevallen kan het behandelen van de symptomen zoals koorts, pijn in de keel en moeite met slikken genoeg zijn. Dit kan gedaan worden met vrij verkrijgbare medicatie zoals paracetamol of ibuprofen.

Antibiotica. Als de opgezwollen amandelen veroorzaakt worden door een infectie, kan een antibioticakuur worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden.

Amandelen verwijderen. In sommige gevallen kan het verwijderen van de amandelen worden overwogen als er vaak last is van opgezwollen amandelen. Dit kan worden gedaan door middel van een operatie.

Huismiddelen. Er zijn ook een aantal huismiddeltjes die kunnen helpen bij de symptomen van opgezwollen amandelen, zoals het drinken van warme thee met honing of het gorgelen met zout water.

Preventie opgezwollen amandelen

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om opgezwollen amandelen te voorkomen:

  1. Vermijd infecties: Probeer om infecties te voorkomen door je handen vaak te wassen en vermijd contact met mensen die ziek zijn.
  2. Gezonde voeding: Het eten van een gezonde voeding kan helpen om je immuunsysteem te versterken, dit kan je helpen om infecties beter te weerstaan.
  3. Bewegen: Regelmatig oefenen helpt om de weerstand te verhogen waardoor je infecties beter kunt weerstaan.
  4. Slaap voldoende om het immuunsysteem te versterken.
  5. Vermijd irriterende stoffen zoals sigarettenrook of stoffen die je allergisch maken.

Take home message

Opgezwollen amandelen kunnen een vervelende aandoening zijn, maar gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties en preventiemaatregelen beschikbaar. 

Of het nu gaat om het verminderen van symptomen met vrij verkrijgbare medicatie, het nemen van een antibioticakuur, het verwijderen van de amandelen, of het gebruiken van huismiddeltjes, er is altijd wel een oplossing.

Het is ook belangrijk om te weten dat je door middel van gezonde voeding, regelmatig oefenen, voldoende slaap en het vermijden van irriterende stoffen, je je immuunsysteem kunt versterken en daarmee het risico op opgezwollen amandelen kunt helpen verkleinen.

Het is belangrijk om te herinneren dat als je vaak last hebt van opgezwollen amandelen, het verstandig is om een afspraak te maken met een arts om te bespreken welke behandeling of preventieve maatregelen het beste bij je past.

Met de juiste aanpak, kun je opgezwollen amandelen effectief behandelen en voorkomen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over pijn in de keel of moeilijk slikken en weer vol energie kunt genieten van je dagelijkse activiteiten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen