Hoe liggen je Organen in de Zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw veel veranderingen. Eén van die veranderingen is de verplaatsing van bepaalde organen. 

Je organen moeten natuurlijk ruimte maken voor de groeiende baarmoeder en de groeiende foetus.

Je baarmoeder groeit snel tijdens de zwangerschap en verplaatst zich naar boven in je buik. 

Hierdoor komt er druk op verschillende organen waardoor je last kunt krijgen van symptomen zoals verstopping, urine-incontinentie, indigestie, brandend maagzuur, frequent urineren, enige vermoeidheid, kortademigheid of moeite met ademhalen.

Al deze veranderingen zijn normaal tijdens de zwangerschap, maar als je je zorgen maakt over de symptomen, is het het beste om met je zorgverlener te praten. 

Er zijn vaak manieren om de symptomen te verminderen of te verlichten.

Dit artikel vertelt je hoe je de zwangerschap organen doet verplaatsen en waar je dat allemaal aan kunt merken.

zwangere vrouw nodig plassen

Hoe liggen je organen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw veel veranderingen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste verplaatsingen van organen die plaatsvinden in meer detail.

Je baarmoeder groeit snel en verplaatst zich naar boven in je buik, waardoor de volgende organen worden beïnvloed.

Je darmen. De groeiende baarmoeder drukt op de darmen, wat kan leiden tot verstopping. Dit komt doordat de druk op de darmen kan bemoeilijken het proces van het verplaatsen van ontlasting door de darmen. Dit kan vermoeidheid, buikpijn en winderigheid veroorzaken.

Je blaas. De groeiende baarmoeder drukt op de blaas, wat kan leiden tot urine-incontinentie. Dit kan gebeuren omdat de groeiende baarmoeder op de blaas drukt, waardoor de blaas minder ruimte heeft en dus moeilijker kan werken. Dit kan leiden tot een frequente drang om te plassen.

Je lever en maag. Deze organen worden naar boven gedrukt, wat kan leiden tot indigestie en brandend maagzuur. Dit komt doordat de groeiende baarmoeder drukt op de maag, waardoor de maag minder ruimte heeft en dus moeilijker kan werken. Dit kan leiden tot brandend maagzuur en een vol gevoel na het eten.

Je nieren. De groeiende baarmoeder drukt op de nieren, waardoor deze harder moeten werken om voldoende vocht te filteren. Dit kan leiden tot meer frequent urineren en enige vermoeidheid. De nieren moeten harder werken om de afvalstoffen uit het bloed te filteren. Dit kan leiden tot een verhoogde productie van urine en een frequente drang om te plassen.

Je longen. De groeiende baarmoeder kan leiden tot kortademigheid of moeite met ademhalen, omdat de groeiende baarmoeder drukt op de longen. Dit kan gebeuren omdat de groeiende baarmoeder de longen samenperst, waardoor er minder ruimte is voor de longen om uit te zetten tijdens de ademhaling. Dit kan leiden tot kortademigheid, vermoeidheid en een gevoel van benauwdheid.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal andere aspecten van de ligging van organen tijdens de zwangerschap die belangrijk zijn om te weten.

Houding. De houding van de vrouw kan ook invloed hebben op hoe organen zich verplaatsen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld, als een vrouw vaak zit met haar benen gekruist, kan dit druk uitoefenen op de bloedvaten die bloed naar de baarmoeder transporteren, wat kan leiden tot een afname van de bloedcirculatie.

Placenta locatie. De locatie van de placenta kan ook van invloed zijn op hoe organen zich verplaatsen tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld, als de placenta zich aan de voorkant van de baarmoeder bevindt (anterior), kan dit druk uitoefenen op de blaas, wat kan leiden tot een frequente drang om te plassen. Als de placenta zich aan de achterkant van de baarmoeder bevindt (posterior), kan dit druk uitoefenen op de rug, wat kan leiden tot rugpijn.

Meerlingzwangerschap. Bij meerlingzwangerschap, waarbij er meerdere foetussen in de baarmoeder groeien, kan de druk op de organen nog groter zijn dan bij een eenlingzwangerschap. Dit kan leiden tot nog meer symptomen zoals verstopping, urine-incontinentie, indigestie, brandend maagzuur, kortademigheid en rugpijn.

Pre-eclampsie. Soms kan de druk op de organen leiden tot een aandoening genaamd pre-eclampsie, waarbij er een verhoogde bloeddruk en eiwit in de urine optreedt. Dit kan leiden tot nog meer druk op de nieren en de lever, en kan zelfs leiden tot een aandoening genaamd eclampsie, waarbij er convulsies of bewustzijnsverlies optreden. In ernstige gevallen kan pre-eclampsie leiden tot vroeggeboorte of zelfs de dood van de moeder of het kind. Het is daarom belangrijk om regelmatig bloeddruk te meten en eiwit in de urine te controleren tijdens de zwangerschap, en om met je zorgverlener te praten als je symptomen hebt die wijzen op pre-eclampsie.

Welke week groeit je buik het hardst?

Het groeitempo van de buik tijdens de zwangerschap varieert van persoon tot persoon, maar er zijn enkele algemene trends waar je rekening mee kunt houden.

  • In het eerste trimester (week 1 tot 12) groeit de buik vaak nog niet zichtbaar, omdat de foetus nog relatief klein is. Soms kan de buik al wel groter worden als gevolg van hormonale veranderingen, zoals meer bloedstroom naar de baarmoeder of een vergroting van de baarmoederhals.
  • In het tweede trimester (week 13 tot 24) zal de buik vaak sneller gaan groeien, omdat de foetus sneller groeit. De meeste vrouwen zullen tijdens deze periode een zichtbare buikgroei gaan waarnemen.
  • In het derde trimester (week 25 tot bevalling) zal de buik nog verder gaan groeien, omdat de foetus nog steeds groeit en ook meer ruimte nodig heeft. Veel vrouwen zullen tijdens deze periode merken dat hun buik groter wordt dan ze ooit hadden verwacht, en soms kan de buik zelfs pijnlijk worden vanwege de druk die hij uitoefent op de organen.

Het is belangrijk om te weten dat deze groeitrends slechts indicaties zijn en dat elke zwangerschap uniek is. 

Sommige vrouwen zullen eerder een zichtbare buikgroei zien, terwijl anderen later zullen zien. Ook kan het tempo van groei van week tot week variëren.

Take home message

Tijdens de zwangerschap ondergaan onze organen enkele veranderingen om plaats te maken voor ons groeiende kindje. 

Dit kan soms ongemakkelijk voelen, maar het is een normaal onderdeel van het zwangerschapsproces.

Onze baarmoeder groeit om plaats te maken voor ons kindje en kan druk uitoefenen op onze blaas en darmen, wat kan leiden tot frequent urineren en constipatie. 

Onze longen kunnen ook beperkt worden door de groeiende baarmoeder, waardoor we soms kortademig kunnen zijn.

Onze lever en nieren werken harder om voldoende bloed en voeding te filteren voor ons kindje. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een opgeblazen gevoel.

Maar ondanks deze veranderingen, is het belangrijk om te beseffen dat ons lichaam sterk en in staat is om deze veranderingen aan te gaan. 

En dat aan het eind van de zwangerschap, zullen we getuige zijn van het wonder van het leven, wanneer we onze baby vasthouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen