De 10 Overgang Klachten

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormonen in je lichaam veranderen. Dit kan leiden tot verschillende klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid en slaapproblemen. 

Hoewel deze klachten normaal zijn, kunnen ze soms hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen.

Dit artikel vertelt je de overgang klachten en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

1. Opvliegers

Een van de meest voorkomende klachten tijdens de overgang is het hebben van opvliegers. 

Opvliegers zijn plotselinge, intense gevoelens van warmte die vaak gepaard gaan met zweten en een snelle hartslag. 

Dit kan leiden tot verveling en ongemak. Deze opvliegers kunnen enkele minuten tot een half uur duren en komen vaak voor tijdens de nacht. 

Het komt vaak voor dat deze opvliegers voorafgaan aan een nachtelijk zweet aanval. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Sommige vrouwen kiezen ook voor hormonale behandelingen zoals hormonale pleisters of gels die helpen om de opvliegers te verminderen.

2. Nachtelijk zweten

Nachtelijk zweten is een ander vaak voorkomend symptoom tijdens de overgang. Dit is een aandoening waarbij men plotseling tijdens de slaap begint te zweten. 

Dit kan leiden tot een gevoel van ongemak en kan ook leiden tot slaapstoornissen. 

De oorzaak van nachtelijk zweten is vaak een afname van oestrogeen, een hormoon dat helpt om de temperatuurregulatie in evenwicht te houden. 

Het kan ook geassocieerd worden met opvliegers, omdat deze vaak voorafgaan aan een nachtelijke zweet aanval. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Sommige vrouwen kiezen ook voor hormonale behandelingen zoals hormonale pleisters of gels die helpen om het nachtelijk zweten te verminderen. 

Ook het verminderen van stress, het verminderen van cafeïne, nicotine en alcohol consumptie, en het verminderen van de omgevingstemperatuur in de slaapkamer kunnen helpen bij het verminderen van nachtelijk zweten.

3. Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen kunnen ook een symptoom zijn van de overgang. Dit kan leiden tot humeurigheid, angst of depressie. 

De oorzaak van deze stemmingswisselingen is vaak een afname van oestrogeen en progesteron, hormonen die invloed hebben op emoties en stemmingen. 

Dit kan een gevoel van instabiliteit en onvoorspelbaarheid veroorzaken. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Sommige vrouwen kiezen ook voor hormonale behandelingen zoals hormonale pleisters of gels die helpen om de stemmingswisselingen te verminderen. 

Ook het verminderen van stress, het verminderen van cafeïne, nicotine en alcohol consumptie, en het verminderen van de omgevingstemperatuur in de slaapkamer kunnen helpen bij het verminderen van stemmingswisselingen. 

Ook kan het nuttig zijn om counseling of psychotherapie te overwegen om te werken aan emotionele gezondheid tijdens deze periode.

4. Vermoeidheid

Vermoeidheid is ook een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Dit kan leiden tot een gevoel van uitputting en een gebrek aan energie, zelfs na een goede nachtrust. 

De oorzaak van deze vermoeidheid kan zijn een combinatie van factoren zoals hormonale veranderingen, slaapstoornissen, stress en emotionele instabiliteit. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Regelmatige oefening kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid, evenals een gezonde levensstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en stressmanagement. 

Het is belangrijk om te onthouden dat vermoeidheid vaak geassocieerd is met andere symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vermindering van libido, vagina droogheid, gewichtstoename, veranderingen in de huid, haaruitval, dus het is aan te raden om deze symptomen samen te behandelen.

5. Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ook een symptoom zijn van de overgang. Dit kan leiden tot moeite met in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht, of een gebrek aan diepe slaap. 

De oorzaak van deze slaapproblemen kan zijn een combinatie van factoren zoals hormonale veranderingen, opvliegers, nachtelijk zweten, stress en emotionele instabiliteit. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Regelmatige oefening kan helpen bij het verminderen van slaapproblemen, evenals het creëren van een rustige slaapomgeving, het verminderen van cafeïne, nicotine en alcohol consumptie, en het volgen van een consistente slaaproutine. 

6. Vermindering van libido

Een afname van libido is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Dit kan leiden tot een verminderde seksuele drive of interesse. 

De oorzaak van deze afname van libido kan zijn een afname van oestrogeen en testosteron, hormonen die belangrijk zijn voor seksuele functie. 

Dit kan leiden tot een gevoel van ongemak en kan ook leiden tot problemen in relaties. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, hormonale behandelingen en alternatieve geneeswijzen. 

Sommige vrouwen kiezen ook voor hormonale behandelingen zoals hormonale pleisters of gels die helpen om de afname van libido te verminderen. 

7. Vaginale droogheid

Vaginale droogheid is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie en pijn tijdens seksueel contact. 

De oorzaak van vaginale droogheid is vaak een afname van oestrogeen, een hormoon dat helpt om de vaginale gezondheid te behouden. 

Het kan ook leiden tot een verhoogde kans op infecties. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals vaginale oestrogen crèmes, gels, of tabletten, evenals het gebruik van vaginale moisturizers en glijmiddelen. 

Vaginale droogheid kan leiden tot een afname van libido en kan ook leiden tot problemen in relaties.

8. Gewichtstoename

Gewichtstoename is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Dit kan leiden tot een toename van het gewicht en kan ook leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. 

De oorzaak van gewichtstoename tijdens de overgang kan zijn een combinatie van factoren zoals hormonale veranderingen, vermindering van de stofwisseling, en vermindering van de spiermassa. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, zoals regelmatige oefeningen, gezonde voeding en stressmanagement. 

Regelmatige oefening kan helpen bij het verminderen van gewichtstoename, evenals het verminderen van cafeïne, nicotine en alcohol consumptie.

9. Veranderingen in de huid

Veranderingen in de huid kunnen ook een symptoom zijn tijdens de overgang. Dit kan leiden tot een drogere huid, rimpels, en een afname van elasticiteit. 

De oorzaak van deze veranderingen in de huid is vaak een afname van oestrogeen, een hormoon dat helpt om de huid gezond te houden. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, zoals regelmatige oefeningen, gezonde voeding, stressmanagement en huidverzorgingsroutines. 

Het gebruik van vochtinbrengende crèmes, serums en oliën kan helpen bij het behouden van een gezonde huid. Ook kan het nuttig zijn om counseling of psychotherapie te overwegen om te werken aan emotionele gezondheid tijdens deze periode.

10. Haaruitval

Haaruitval kan ook een symptoom zijn van de overgang. Dit kan leiden tot dunner wordend haar of haaruitval op bepaalde delen van het hoofd. 

De oorzaak van haaruitval tijdens de overgang is vaak een afname van oestrogeen, een hormoon dat belangrijk is voor haargroei. 

Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, zoals aanpassingen in de levensstijl, zoals gezonde voeding, stressmanagement en hormonale behandelingen. 

Take home message

De overgang is een natuurlijk proces in het leven van een vrouw waarbij haar hormonen veranderen. 

Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen. 

Hoewel deze klachten vervelend kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat ze tijdelijk zijn en dat er manieren zijn om ze te verminderen. 

Bijvoorbeeld, door gezonde voeding te eten, regelmatig te bewegen en stress te verminderen.

Ook kan het helpen om met een arts of een therapeut te praten om de klachten aan te pakken.

Het is belangrijk te onthouden dat de overgang een natuurlijk proces is en dat veel vrouwen hierdoor gaan. 

Er zijn vele manieren om de klachten te verminderen en het is belangrijk om de juiste ondersteuning te zoeken. 

Met de juiste zorg en aandacht kun je de overgang positief beleven en je kwaliteit van leven verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen