Door Overgewicht Zwaar Ademen: Oorzaak en 7 Remedies

Kun je door overgewicht zwaar ademen?

Overgewicht kan leiden tot ademhalingsproblemen. Dit komt doordat overtollig vetweefsel in het lichaam druk uitoefent op de borst en longen, wat het moeilijker maakt om te ademen. 

Het kan ook leiden tot aandoeningen zoals slaapapneu, waarbij je adem stokt tijdens de slaap. 

Dit artikel vertelt je waarom mensen door overgewicht zwaar ademen inclusief oplossingen voor dit probleem.

vrouw meet buikomtrek

Het Vetweefsel verdrukt de longen

Het precieze mechanisme waarover ik het eerder had is als volgt:

 1. Overgewicht kan leiden tot een toename van vetweefsel rond de borst en buik, dit staat bekend als centrale obesitas.
 2. Dit overtollige vetweefsel kan druk uitoefenen op de borst en longen, waardoor het moeilijker wordt om de longen uit te breiden tijdens de inademing.
 3. Dit kan leiden tot een vermindering van de capaciteit van de longen om zuurstof op te nemen, waardoor de ademhaling moeilijker wordt.
 4. Bovendien, als gevolg van de druk van het vetweefsel op de borst, kan de afvoer van koolstofdioxide van de longen worden belemmerd, waardoor de ademhaling nog moeilijker wordt.
 5. In geval van slaapapneu, kan de druk van het vetweefsel rond de keel leiden tot een afsluiting van de luchtwegen, waardoor de ademhaling tijdens de slaap onderbroken wordt. Dit kan leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De zware ademhaling verminderen

Het is mogelijk om zwaar ademen door overgewicht te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt aanpakken:

 1. Gewichtsverlies. Dit is de belangrijkste manier om zwaar ademen door overgewicht te verminderen. Dit kan worden bereikt door een gezonde en gebalanceerde voeding te volgen en regelmatig te bewegen.
 2. Fysieke activiteit. Regelmatige oefening kan helpen om spiermassa op te bouwen en het uithoudingsvermogen te verhogen. Dit kan de ademhaling verbeteren en helpen bij het verminderen van het gewicht.
 3. Behandeling van slaapapneu. Als je last hebt van slaapapneu, kan een behandeling zoals een continu positieventilatie-apparaat helpen om de ademhaling tijdens de slaap te verbeteren.
 4. Medicijnen. Als medische aandoeningen zoals astma of COPD een rol spelen bij je ademhalingsproblemen, kunnen medicijnen helpen om de symptomen te verminderen.
 5. Vermindering van stress. Stress kan leiden tot een verhoogde ademhaling, dus het verminderen van stress kan helpen om de ademhaling te verbeteren.
 6. Verminder alcohol en roken. Roken en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot longontsteking en longschade, dus het verminderen van deze gewoonten kan helpen om ademhalingsproblemen te verminderen.
 7. Behandeling van onderliggende medische aandoeningen. Behandeling van aandoeningen zoals een overactieve schildklier of hartfalen kan helpen om de ademhaling te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat iedereen anders is en dat wat werkt voor de een, misschien niet werkt voor de ander.

Andere mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van zwaar ademen, naast overgewicht. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Longaandoeningen: Aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en longemfyseem kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.
 2. Hartaandoeningen: Het hart kan niet efficiënt pompen, wat kan leiden tot zuurstofgebrek en zwaar ademen. Aandoeningen zoals hartfalen, hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen kunnen dit veroorzaken.
 3. Bloedarmoede: Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft, wat kan leiden tot een tekort aan zuurstof in het bloed en zwaar ademen.
 4. Infecties: Longontsteking, bronchitis en andere infecties van de luchtwegen kunnen leiden tot zwaar ademen.
 5. Kanker: Sommige kankers, vooral longkanker, kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.
 6. Overmatige inspanning: Overmatige inspanning, zoals intense fysieke activiteiten of sporten, kan leiden tot zwaar ademen.
 7. Psychologische aandoeningen: Angst en paniekstoornissen kunnen leiden tot hyperventilatie, waarbij je sneller en dieper ademt dan normaal, wat kan leiden tot zwaar ademen.

Take home message

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van ademhalingsproblemen zoals zwaar ademen. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ongeveer 39% van de volwassenen wereldwijd overgewicht en 13% heeft obesitas. 

Het behouden van een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige beweging en gezonde voeding, is essentieel om overgewicht te voorkomen of te bestrijden. 

Als je zwaar ademt of andere ademhalingsproblemen ervaart, is het belangrijk om je arts te raadplegen voor verdere beoordeling en eventuele behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen