Hoe Moet je Pasta Bewaren? 6 Tips

Heb je net een grote hoeveelheid pasta gekocht of heb je zelf pasta gemaakt en wil je de rest bewaren voor later? 

Geen zorgen, er zijn een aantal manieren om pasta op een juiste manier te bewaren zodat je er later nog van kunt genieten.

Dus hoe moet je pasta bewaren?

KORT ANTWOORD

De eerste stap is om de pasta af te koelen. Als je pasta direct in een container of zak doet terwijl deze nog warm is, kan dit leiden tot condensvorming en de groei van schimmels en bacteriën. Laat de pasta afkoelen tot kamertemperatuur of koeler voordat je het opbergt.

Een andere optie is om de pasta te blancheren voordat je het bewaart. Dit helpt om de textuur en smaak te behouden en verlengt de houdbaarheid. Om te blancheren, kook de pasta in ruim kokend water voor ongeveer 2 minuten, spoel het daarna af onder koud water en laat het afkoelen.

Als je de pasta wilt bewaren voor langere tijd, kun je het in een afgesloten container of zak met luchtdichte sluiting bewaren in de koelkast. Pasta kan in de koelkast worden bewaard voor maximaal 3 tot 5 dagen.

Voor langere opslag, kun je de pasta ook invriezen. Hier zijn 2 manieren om te doen, één is om de gekookte pasta in een afgesloten container of zak te doen en deze in de diepvries te bewaren. Hierdoor kun je de pasta maximaal 3 maanden bewaren. De andere manier is om de ongekookte pasta te blancheren en daarna te drogen en in een afgesloten container of zak te doen. Hierdoor kun je de pasta maximaal 6 maanden bewaren.

Als je de pasta gaat gebruiken nadat deze is bewaard, zorg er dan voor dat je deze goed opwarmt voordat je het eet. Verhit de pasta in een pan met een beetje olie of boter of in een magnetron. Hierdoor zal de pasta weer de oorspronkelijke textuur en smaak krijgen.

Dit artikel vertelt je meer over pasta bewaren, extra tips, wat je niet moet doen en vertelt je meer over de houdbaarheid van pasta.

vrouw staat voor een lege open koelkast

Tips voor pasta bewaren

Hier zijn nog een aantal tips om pasta op de juiste manier te bewaren:

 1. Zorg dat de container of zak waarin je de pasta bewaart, schoon is. Dit helpt om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen.
 2. Voeg geen saus of andere ingrediënten toe aan de pasta voordat je het bewaart. Dit kan de smaak en textuur van de pasta beïnvloeden en kan ook leiden tot de groei van bacteriën.
 3. Vermijd het bewaren van pasta in metalen containers of zakken. Dit kan de smaak van de pasta beïnvloeden en kan ook leiden tot corrosie van de container of zak.
 4. Als je de pasta hebt bewaard in de koelkast, zorg er dan voor dat je het goed afdekt. Dit helpt om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen en houdt de pasta vers.
 5. Als je de pasta gaat invriezen, zorg er dan voor dat je het goed verpakt. Hierdoor blijft de pasta langer vers en zal de smaak niet aangetast worden.
 6. Als je de pasta gaat gebruiken nadat deze is bewaard, zorg er dan voor dat je deze goed opwarmt. Hierdoor zal de pasta weer de oorspronkelijke textuur en smaak krijgen.

Met deze manieren, kun je de pasta op een juiste manier bewaren en nog steeds genieten van de pasta later.

Wat je niet moet doen

Er zijn een aantal dingen waar je pasta niet moet bewaren en veelgemaakte fouten die mensen maken bij het bewaren van pasta:

 1. Pasta moet nooit worden bewaard in een warme omgeving, zoals in de buurt van een fornuis of oven. Dit kan leiden tot de groei van bacteriën en kan de houdbaarheid van de pasta verminderen.
 2. Pasta moet nooit worden bewaard in een dampige of vochtige omgeving. Dit kan leiden tot de groei van schimmels en kan de textuur van de pasta beïnvloeden.
 3. Pasta moet nooit worden bewaard in direct zonlicht. Dit kan leiden tot de groei van bacteriën en kan de smaak van de pasta beïnvloeden.
 4. Vermijd het bewaren van pasta in metalen containers of zakken. Dit kan de smaak van de pasta beïnvloeden en kan ook leiden tot corrosie van de container of zak.

Veelgemaakte fouten omtrent pasta bewaren:

 • Pasta bewaren in te warme of te vochtige ruimte
 • Pasta bewaren in onschone containers of zakken
 • Pasta bewaren met saus of andere ingrediënten erbij
 • Pasta bewaren zonder af te koelen of te blancheren voor invriezen
 • Pasta niet goed afdekken of verpakken als je het bewaren in koelkast of diepvries
 • Pasta niet goed opwarmen als je het gaat gebruiken nadat deze is bewaard.

Houdbaarheid van pasta

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van pasta, zoals de manier waarop de pasta is bewaard en de soort pasta.

 1. Verse pasta: Verse pasta is meestal een paar dagen houdbaar in de koelkast, afhankelijk van de datum van productie. Het is het best om de vervaldatum op de verpakking te controleren.
 2. Gekookte pasta: Gekookte pasta kan in de koelkast worden bewaard voor maximaal 3 tot 5 dagen. Het is het best om de pasta af te koelen voordat je het in de koelkast bewaart en zorg dat je het goed afdekt om te voorkomen dat de pasta droogt uit.
 3. Gedroogde pasta: Gedroogde pasta kan een langere houdbaarheid hebben, meestal tussen de 6 tot 12 maanden, afhankelijk van de datum van productie. Het is het best om de vervaldatum op de verpakking te controleren.
 4. Geblancheerde pasta: Geblancheerde pasta kan ongeveer 3 maanden in de diepvries worden bewaard. Hierdoor zal de pasta behouden zijn textuur en smaak.
 5. Ongekookte pasta: ongekookte pasta kan ongeveer 6 maanden in de diepvries worden bewaard. Hierdoor zal de pasta behouden zijn textuur en smaak.

Take home message

Hoe moet je pasta bewaren?

Pasta moet worden afgekoeld tot kamertemperatuur of koeler voordat het in een afgesloten container of zak met luchtdichte sluiting in de koelkast bewaard wordt. 

Geblancheerde pasta kan in de diepvries bewaard worden. Gedroogde pasta kan in een droge en koele plaats bewaard worden. 

Vermijd het bewaren van pasta in een warme of vochtige omgeving, of in direct zonlicht, of in metalen containers.

Voeg geen saus of andere ingrediënten toe aan de pasta voordat je het bewaart.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen