Perineum Douche: Alles Wat je Moet Weten

Met een perineum douche kunnen zwangere vrouwen hun perineum (de huid tussen de vagina en de anus) schoon houden tijdens de zwangerschap. 

Het is een manier om de kans op infecties te verminderen en de hygiëne te verbeteren in dit gevoelige gebied. 

Het wordt aanbevolen om de douche te gebruiken vanaf de 37ste week van de zwangerschap.

Er zijn verschillende manieren om een perineum douche te doen, maar een veelgebruikte methode is om een speciaal douche-apparaat te gebruiken dat is ontworpen om water op een zachte, gerichte manier op het perineum te spuiten.

Er zijn ook andere methoden, zoals het gebruik van een bekkenbodem douche of een gewone douchekop.

In het algemeen kan een perineum douche een nuttige aanvulling zijn op de hygiëne van zwangere vrouwen, maar het is belangrijk om de risico’s en voordelen af te wegen en om professioneel advies te vragen voordat je begint.

Dit artikel vertelt je meer over de perineum douche, wanneer zwangeren het gebruiken, hoe te gebruiken, en waar je op moet letten bij de aanschaf.

zwangere vrouw met kramp op bed

Wanneer zwangeren een perineum douche gebruiken

Hier zijn enkele redenen waarom zwangere vrouwen besluiten om een perineum douche te gebruiken:

 1. Om infecties te voorkomen: Het perineum is een gevoelig gebied dat gemakkelijk geïnfecteerd kan raken. Door het perineum te reinigen met een douche, kan dit de kans op infecties verminderen.
 2. Hygiëne: Een perineum douche kan helpen bij het verbeteren van de hygiëne in dit gevoelige gebied.
 3. Voorbereiding op de bevalling: Sommige vrouwen gebruiken een perineum douche als een manier om hun perineum te versterken en te ontspannen voor de bevalling.
 4. Om te ontspannen: Voor sommige vrouwen kan het gebruik van een perineum douche een ontspannende ervaring zijn.

Hoe gebruik je een perineum douche

Om een perineum douche te gebruiken, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Overleg eerst met een verloskundige of gynaecoloog om ervoor te zorgen dat het veilig is voor jou en je baby.
 2. Zorg dat je alles klaar hebt voordat je begint met de douche. Dit betekent dat je een speciaal douche-apparaat, warm water, milde zeep, een handdoek en een schone en droge plek hebt om te zitten.
 3. Zet het water op een comfortabele temperatuur. Het water mag niet te warm of te koud zijn.
 4. Was je handen grondig voordat je begint.
 5. Ga zitten op de plek waar je de douche gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld op een toilet of een bidet zijn.
 6. Plaats het douche-apparaat of de douchekop op een comfortabele afstand van het perineum.
 7. Begin met het reinigen van de buitenste delen van de vagina met lauw water, waarbij je de stromen op een zachte manier richt op het perineum.
 8. Gebruik milde zeep om het gebied te wassen.
 9. Spoel het gebied grondig af met lauw water.
 10. Droog het gebied af met een schone en droge handdoek.

Houd er rekening mee dat de perineum douche niet bedoeld is om te worden gebruikt als vervanging van normale hygiënemaatregelen, zoals het regelmatig wassen van het gebied met milde zeep en water. 

Gebruik de douche dus als een aanvulling op deze hygiënemaatregelen. 

Het is ook belangrijk om te zorgen dat de waterstroom niet te krachtig is, om te voorkomen dat er beschadiging van het weefsel optreedt.

Werkt een perineum douche voor bepaalde klachten?

Een perineum douche kan helpen bij het verminderen van bepaalde klachten die zwangere vrouwen kunnen hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Vaginaal ongemak: Sommige vrouwen klagen over ongemak of irritatie in de vagina tijdens de zwangerschap. Een perineum douche kan helpen bij het verminderen van deze symptomen.
 2. Bevalling: Een perineum douche kan worden gebruikt als een manier om de bevalling te vergemakkelijken door het versterken en ontspannen van het perineum.
 3. Bevalling complicaties: Het gebruik van een perineum douche kan de kans op bevalling complicaties zoals een episiotomie of herstelproblemen na de bevalling mogelijk verminderen.
 4. Hygiëne: Zoals eerder genoemd, kan een perineum douche helpen bij het verbeteren van de hygiëne in dit gevoelige gebied.

Aandachtspunten

Weet dat de perineum douche niet bedoeld is om te worden gebruikt als vervanging van normale hygiënemaatregelen, zoals het regelmatig wassen van het gebied met milde zeep en water. 

Dit betekent dat het gebruik van een perineum douche een aanvulling moet zijn op deze hygiënemaatregelen, in plaats van een vervanging ervan.

Overleg met een verloskundige of gynaecoloog voordat je begint met deze methode, om ervoor te zorgen dat het veilig is voor jou en je baby. 

Dit is omdat sommige vrouwen specifieke medische aandoeningen of risicofactoren hebben die het gebruik van een perineum douche onveilig kunnen maken.

Als je besluit om een perineum douche te gebruiken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hygiëne van het apparaat. 

Dit betekent dat je het apparaat moet reinigen en desinfecteren voordat je het gebruikt, en dat je het apparaat moet vervangen als je merkt dat het beschadigd is of als het verouderd is.

Zorg ervoor dat het water niet te warm of te koud is. Het water moet comfortabel aanvoelen voor de huid. 

Te warm water kan leiden tot irritatie of brandwonden, terwijl te koud water kan leiden tot huiveringen of ongemak.

Het is belangrijk om te zorgen dat de waterstroom niet te krachtig is, om te voorkomen dat er beschadiging van het weefsel optreedt. 

Een te krachtige waterstroom kan leiden tot irritatie of zelfs verwonding van het weefsel.

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste technieken te gebruiken tijdens de douche om te voorkomen dat het weefsel beschadigd wordt. 

Dit kan je leren van een verloskundige of gynaecoloog.

Tot slot, moet je weten dat de perineum douche niet geschikt is voor iedereen en dat er ook alternatieven zijn zoals bekkenbodemoefeningen en massages die ook nuttig kunnen zijn in het versterken van het perineum. 

Overleg daarom altijd met een professional voordat je besluit om een perineum douche te gebruiken, om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is.

Take home message

Een perineum douche is een methode die zwangere vrouwen kunnen gebruiken om hun perineum schoon te houden tijdens de zwangerschap. 

Het kan een nuttige aanvulling zijn op de hygiëne van zwangere vrouwen en kan helpen bij het verminderen van bepaalde klachten zoals vaginaal ongemak en bevalling complicaties.

Echter, het is belangrijk om te weten dat de perineum douche niet bedoeld is om te worden gebruikt als vervanging van normale hygiënemaatregelen, zoals het regelmatig wassen van het gebied met milde zeep en water. 

In overleg met een verloskundige of gynaecoloog kun je beslissen of een perineum douche iets is dat bij jouw situatie past en welke alternatieven er zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen