Het pescotarisch dieet zorgt voor meerdere gezondheidsvoordelen en is het goed voor het dierenwelzijn en vermindert de impact op het milieu. Om deze redenen willen veel mensen pescotariër worden.

Veel diëten zijn complex en vereisen veel tijd in de keuken. Gelukkig kan je met een paar kleine aanpassingen al pescotariër worden en juist veel tijd in de keuken besparen. 

Wellicht heb je ergens over het pescotarisch dieet gelezen en vraag je je nu af hoe je pescotariër kan worden. 

Dit artikel vertelt je 8 handige tips die de overschakeling gemakkelijker maken.

1. Begin bij de basics

Als pescotariër schrap je rood vlees, lamsvlees, gevogelte, en varkensvlees uit je dieet. In plaats daarvan mag je zoveel groenten, vruchten, granen, bonen, peulvruchten, kaas, eieren, yoghurt en vis eten als je maar wilt. 

Daarnaast ligt de focus op het beperken van geraffineerde suiker en bewerkte voedingsmiddelen. 

2. Bouw het op 

Als je normaal gesproken veel vlees eet, kan een plotselinge omschakeling naar het pescotarisch dieet erg moeilijk zijn. 

Het is daarom verstandig om het rustig op te bouwen en langzaam te beginnen. Maak je geen zorgen als je aanvankelijk af en toe afwijkt van het dieet. 

Bij het pescotariër worden gaat dit erg vaak onopgemerkt bij het nemen van een plakje salami of het nemen van kippenbouillon. Dit zit nou eenmaal in je systeem. Geef jezelf en je lichaam de tijd. 

3. Geen one-size-fits-all

Net zoals vegetarische diëten kunnen ook pescotarische dieten onderling sterk verschillen. 

Er moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt dat veel pescotariërs ook zuivel en eieren blijven consumeren. 

Sommige pescotariërs schrappen zuivel en eieren terwijl anderen dat juist niet doen. Er is geen one-size-fits-all aanpak. 

Tijdens het pescotariër worden moet je doen waar jij je het prettigst bij voelt. Niemand zal je verplichten om een purist te zijn waarbij je alle dierlijke producten achterwege laat. 

4. Eenvoudige recepten 

Pescotariër worden heeft ook voordelen die je in eerste instantie niet verwacht. Een groot voordeel van het pescotarisch dieet is dat je door het elimineren van kip en rundvlees veel tijd bespaart in de keuken. 

Vis is sneller te bereiden en vereist daarnaast minder kruiden omdat het van zichzelf al zo smaakvol is. 

De bereidingswijze van vis is in één zin samen te vatten. Verpak vis met wat kruiden en citroen in perkamentpapier en stop het vervolgens in de oven. That’s it. 

Eventueel kan je een pescotarisch kookboek of tijdschrift aanschaffen die je tijdens de overgang op dit nieuwe eetpatroon zal motiveren.

5. Combinatie oude en nieuwe gerechten

Als het pescotarisch dieet compleet nieuw voor je is kunnen nieuwe gerechten soms uitdagend zijn. Gelukkig is er een handige manier om het pescotariër worden te vergemakkelijken. 

Combineer vertrouwde en bekende gerechten zoals wraps met vis. Door iets bekends met vis te combineren wordt het koken minder intimiderend en bespaar je een hoop tijd in de keuken. 

6. Varieer 

Sommige mensen denken dat je elke dag vis moet gaan eten, maar twee keer per week is al meer dan voldoende om alle gezonde vetten en omega-3 binnen te krijgen. 

Zo lang je gevarieerd eet zou je in principe elke dag vis mogen eten. Eet dus geen zeven dagen per week zalm. 

Variatie garandeert dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Andere eiwitrijke bronnen zijn tofu, kikkererwten of eventueel eieren. 

7. Bespaar geld 

Als je krap bij kas zit kunnen vis en zeevruchten kostbaar zijn. Gelukkig hoef je niet altijd de meest verse vis in huis te hebben en zijn er genoeg trucjes om geld te besparen. 

Zo zijn ingeblikte vis zoals tonijn en zalm niet alleen goedkoop maar ook lang houdbaar. Je zou eventueel ook vis bij de visboer kunnen kopen en invriezen om er zeker van te zijn dat je altijd wat in huis hebt. 

8. Overige tips

Vind mede pescotariërs. Vrienden, collega’s of familieleden kunnen tijdens het pescotariër worden een grote steun zijn 

Informeer je gezin. Pescotariër worden heeft ook gevolgen voor je gezin of huisgenoten omdat er andere producten worden gekocht en bereid. 

Wekelijkse maaltijd plannen. Als je een erg druk leven leidt, kan een wekelijkse maaltijdplanning de overgang op een pescotarisch dieet makkelijker maken. Ga rustig zitten om je maaltijden en boodschappenlijstje uit te schrijven.

Kwaliteit van de vis. Controleer de versheid en kwaliteit door de uitstalling of toonbank goed onder de loep te nemen. Alle zeevruchten moeten op ijs liggen en op 0 °C bewaard worden. 

Take home message 

Gezondheidsvoordelen, de impact op het milieu en het dierenwelzijn verklaren waarom veel mensen pescotariër worden. 

Bouw het rustig op en kies waar jij je het beste bij voelt, omdat er geen one-size-fits-all aanpak bestaat. 

Combineer bekende en vertrouwde recepten met nieuwe recepten om de overgang makkelijker te maken. Door zoveel mogelijk te variëren, zul je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Informeer je gezin zodat iedereen op de hoogte is van de veranderingen en zoek een mede pescotariër voor extra motivatie en steun.    

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen