Pijn in Lies en Onderbuik Vrouw: 5 Oorzaken

Pijn in de lies en onderbuik bij vrouwen komt veel voor en kan invloed hebben op het dagelijks leven. 

Daarom is het belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken van deze pijn kunnen zijn en hoe het kan worden behandeld. 

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken van de pijn in de lies en onderbuik bij vrouwen en wat je er allemaal tegen kunt doen.

dokter onderzoekt buik van vrouw

1. Menstruatiepijn (Premenstruele pijn)

Tijdens de menstruatiecyclus maakt het lichaam hormonen aan die de baarmoeder klaarmaken om een eventuele zwangerschap te ondersteunen. 

Als een vrouw niet zwanger wordt, sterft het slijmvlies in de baarmoeder af en wordt het afgevoerd via de vagina. Dit wordt menstruatie genoemd.

Pijn in de lies en onderbuik kan een normaal onderdeel zijn van de menstruatiecyclus. 

Dit wordt vaak premenstruele pijn genoemd en kan meestal worden behandeld met pijnstillers. 

Premenstruele pijn kan variëren in ernst en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals opgeblazen gevoel, vermoeidheid, irritatie en emotionele veranderingen.

Als de pijn ernstig is of lang aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om te bepalen of er een andere oorzaak voor de pijn is. 

Sommige vrouwen hebben ook andere aandoeningen, zoals endometriose of baarmoederfibromen, die pijn tijdens de menstruatie kunnen veroorzaken. 

In dergelijke gevallen kan de arts specifieke behandelingen aanbevelen om de pijn te verminderen.

2. Een ontsteking of infectie van de eileiders

Een ontsteking of infectie van de eileiders kan leiden tot pijn in de lies en onderbuik. De eileiders zijn twee dunne buizen die vanaf de eierstokken naar de baarmoeder lopen. 

Ze helpen bij het transport van eicellen vanuit de eierstokken naar de baarmoeder. Als de eileiders ontstoken of geïnfecteerd raken, kan dit leiden tot pijn en andere symptomen, zoals koorts, misselijkheid, braken en pijn tijdens het urineren.

Er zijn verschillende oorzaken van eileiderontsteking of -infectie, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals chlamydia en gonorroe. 

Deze aandoeningen kunnen worden overgedragen tijdens seksueel contact en kunnen de eileiders infecteren als ze niet behandeld worden. 

Een andere mogelijke oorzaak van eileiderontsteking is een gebrek aan vruchtbaarheid. 

Als de eileiders niet in staat zijn om eicellen te transporteren, kan dit leiden tot ontsteking of infectie.

Als je pijn in de lies en onderbuik heeft en u vermoedt dat dit kan worden veroorzaakt door een eileiderontsteking of -infectie, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

Een arts kan tests uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven om de ontsteking of infectie te bestrijden.

3. Problemen met de eierstokken

Pijn in de lies en onderbuik kan ook worden veroorzaakt door problemen met de eierstokken. 

De eierstokken zijn kleine, ovale organen die aan weerszijden van de baarmoeder liggen en eicellen produceren. 

Ze spelen ook een belangrijke rol bij het maken van hormonen die nodig zijn voor de menstruatiecyclus.

Er zijn verschillende aandoeningen die pijn in de lies en onderbuik kunnen veroorzaken als gevolg van problemen met de eierstokken. 

Een van deze aandoeningen is een cyste op de eierstok. Een cyste is een holte gevuld met vloeistof die op de eierstok kan ontstaan. 

Ze kunnen in verschillende maten en vormen voorkomen en kunnen pijn veroorzaken als ze groot of druk uitoefenen op andere organen.

Een andere aandoening die pijn in de lies en onderbuik kan veroorzaken is een ontsteking van de eierstokken, ook bekend als ovaritis. 

Dit kan worden veroorzaakt door infecties, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of een blaasontsteking. 

Ovaritis kan leiden tot ernstige pijn en andere symptomen, zoals koorts, misselijkheid en braken.

Als je pijn in de lies en onderbuik hebt en je vermoedt dat dit kan worden veroorzaakt door problemen met de eierstokken, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

4. Zwangerschap

Pijn in de lies en onderbuik kan ook een teken zijn van zwangerschap, vooral als het gepaard gaat met andere zwangerschapsverschijnselen. 

Zwangerschap is de periode waarin een vrouw een embryo of foetus draagt in haar baarmoeder. 

Het begint op het moment van bevruchting, wanneer een spermacel een eicel bevrucht, en duurt ongeveer 40 weken.

Tijdens de zwangerschap kan het lichaam van een vrouw veel veranderingen ondergaan, waaronder hormonale veranderingen, veranderingen in de bekkenbodemspieren en groei van de baarmoeder. 

Deze veranderingen kunnen leiden tot pijn in de lies en onderbuik. Bijvoorbeeld, tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap kan de baarmoeder zich uitbreiden om plaats te maken voor de groeiende embryo. Dit kan leiden tot milde pijn in de onderbuik.

In sommige gevallen kan pijn in de lies en onderbuik tijdens de zwangerschap ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals een miskraam, een ectopische zwangerschap of placenta-problemen. 

Als je pijn in de lies en onderbuik hebt tijdens de zwangerschap en je bezorgd bent, is het raadzaam om je arts te raadplegen.

5. Andere aandoeningen

Pijn in de lies en onderbuik kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Dit zijn enkele van de aandoeningen die pijn in de lies en onderbuik kunnen veroorzaken:

  1. Diverticulitis: Dit is een aandoening waarbij zakjes of uitstulpingen in de darmwand ontstoken raken. Diverticulitis kan leiden tot pijn in de onderbuik, diarree, koorts en bloed in de ontlasting.
  2. Blaasontsteking: Dit is een infectie van de blaas die leidt tot pijn en brandend gevoel tijdens het plassen.
  3. Kanker: Sommige vormen van kanker, zoals darmkanker of baarmoederkanker, kunnen leiden tot pijn in de lies en onderbuik. Als u pijn in de lies en onderbuik heeft en u bent bezorgd dat het kan worden veroorzaakt door kanker, is het raadzaam om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Als je pijn in de lies en onderbuik hebt en je vermoedt dat het kan worden veroorzaakt door een van deze aandoeningen of door een andere oorzaak, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

Een arts kan tests uitvoeren om de oorzaak van de pijn te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven. 

Take home message

Wat zijn mogelijke verklaringen van pijn in lies en onderbuik bij vrouwen?

Sommige van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Menstruatie: Pijn in de lies en onderbuik kan een normaal onderdeel zijn van de menstruatiecyclus. Dit wordt vaak premenstruele pijn genoemd en kan meestal worden behandeld met pijnstillers.
  • Eileiders: Een ontsteking of infectie van de eileiders kan leiden tot pijn in de lies en onderbuik. Dit kan het gevolg zijn van een seksueel overdraagbare aandoening of een gebrek aan vruchtbaarheid.
  • Eierstokken: Pijn in de lies en onderbuik kan ook worden veroorzaakt door problemen met de eierstokken, zoals een cyste of een ontsteking.
  • Zwangerschap: Pijn in de lies en onderbuik kan ook een teken zijn van zwangerschap, vooral als het gepaard gaat met andere zwangerschapsverschijnselen.
  • Andere aandoeningen: Pijn in de lies en onderbuik kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals diverticulitis, een blaasontsteking of zelfs kanker.

Voor een correcte diagnose en behandeling ga je langs de dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen