Pijn in Stuitje tijdens de Overgang: 5 Oorzaken

In de overgang kun je last krijgen van pijn in het stuitje. Dit kan komen door hormonale veranderingen die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je botten en spieren.

De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan zich uiten als een stekende, brandende of doffe pijn. 

Gelukkig zijn er manieren om de symptomen te verminderen en de pijn te verzachten.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van pijn in je stuitje in de overgang en wat je er allemaal aan kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Oorzaken pijnlijk stuitje in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je tijdens de overgang pijn in je stuitje kunt ervaren. Hieronder een lijst met enkele van de meest voorkomende:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang verandert de hormonale balans in je lichaam. Dit kan invloed hebben op de gezondheid van je botten en spieren, waardoor je meer kans hebt op pijn in het stuitje.
 2. Osteoporose. Deze aandoening kan ontstaan als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de overgang. Osteoporose kan leiden tot verzwakte botten, wat kan leiden tot pijn in het stuitje.
 3. Spier- en gewrichtsproblemen. Pijn in het stuitje kan ook ontstaan als gevolg van spier- en gewrichtsproblemen, zoals artritis.
 4. Stress. Stress kan invloed hebben op het lichaam en kan leiden tot spanning in de spieren, waardoor je pijn in het stuitje kunt ervaren.
 5. Overbelasting. Overmatig sporten of fysieke activiteit kan leiden tot overbelasting van de spieren en gewrichten in het stuitje, waardoor je pijn kunt ervaren.

Als je pijn in het stuitje ervaart, raadpleeg dan je huisarts voor een diagnose en behandelingsopties.

Hormonale veranderingen

De meest voorkomende oorzaak van pijn in het stuitje tijdens de overgang is de hormonale veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe dit mechanisme werkt:

 1. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af. Oestrogeen is een hormoon dat belangrijk is voor de gezondheid van de botten.
 2. Wanneer de oestrogeenproductie afneemt, kan dit leiden tot een afname van de botdichtheid. Hierdoor worden de botten minder stevig en kwetsbaarder voor breuken.
 3. Dit verhoogt het risico op osteoporose, een aandoening waarbij de botten verzwakt raken.
 4. Osteoporose kan leiden tot pijn in het stuitje, omdat de botten in dit gebied minder stevig zijn en kwetsbaarder voor breuken.
 5. Pijn in het stuitje kan ook ontstaan als gevolg van verminderde spier- en gewrichtsfunctie, die samenhangt met de afname van oestrogeenproductie.
 6. Als gevolg van de afname van oestrogeen kan ook de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten afnemen, waardoor de gewrichten minder soepel bewegen en er meer kans is op pijn.

Wat je ertegen kunt doen

Er zijn verschillende manieren om pijn in het stuitje tijdens de overgang te verminderen. Hieronder een lijst met enkele van de meest voorkomende:

 1. Oefeningen: Oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom het stuitje, zoals squats en lunges, kunnen helpen om de pijn te verminderen.
 2. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom het stuitje te versterken, waardoor de pijn afneemt.
 3. Medicatie: Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen om de pijn te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen zijn.
 4. Hormoontherapie: Sommige vrouwen kiezen ervoor om hormoontherapie te gebruiken om de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang te corrigeren. Dit kan helpen om de pijn in het stuitje te verminderen.
 5. Voeding: Het is belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te eten, rijk aan calcium en vitamine D, om de gezondheid van je botten te ondersteunen.
 6. Verminderen van stress: Stress kan invloed hebben op het lichaam en kan leiden tot spanning in de spieren, waardoor je pijn in het stuitje kunt ervaren. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen of te ontspannen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle methoden voor iedereen werken en dat sommige vrouwen meer baat hebben bij een combinatie van methoden. 

Hoeveel mensen hebben pijn stuitje overgang?

Er is geen exact cijfer hoeveel mensen pijn in het stuitje ervaren tijdens de overgang, maar het is een veelvoorkomend symptoom. 

Zo hebben ongeveer 1 op de 3 vrouwen in de menopauze er last van. 

Het is belangrijk om te weten dat iedere vrouw haar eigen ervaring heeft met de overgang en dat sommige vrouwen geen pijn in het stuitje ervaren. 

Take home message

We hebben net besproken dat pijn in het stuitje een veelvoorkomend symptoom is tijdens de overgang. 

Dit kan te wijten zijn aan de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je botten en spieren. 

We hebben gekeken naar verschillende oorzaken zoals hormonale veranderingen, osteoporose, spier- en gewrichtsproblemen, stress en overbelasting.

Maar het is belangrijk om te weten dat er oplossingen zijn voor pijn in het stuitje. 

Van oefeningen, fysiotherapie, medicatie, hormoontherapie tot een gezonde en gevarieerde voeding en vermindering van stress. 

Er zijn verschillende manieren om de symptomen te verminderen en de pijn te verzachten.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle methoden voor iedereen werken en dat sommige vrouwen meer baat hebben bij een combinatie van methoden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen