Pijnlijk Klierweefsel in de Overgang: 5 Oorzaken

In de overgang kun je last krijgen van pijnlijk klierweefsel. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld borstpijn of pijn in de oksels. 

Het is belangrijk om te weten dat dit een normaal onderdeel is van de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang. 

Er zijn gelukkig manieren om deze pijn te verminderen.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van pijnlijk klierweefsel in de overgang en wat je er allemaal aan kunt doen.

oudere vrouw zit duizelig op bank

Hoe kan de overgang pijnlijk klierweefsel veroorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot pijnlijke klierweefsel tijdens de menopauze. Hieronder een lijst met enkele mogelijke oorzaken:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogenen en progesteron in de eierstokken. Dit kan leiden tot een ophoping van klierweefsel in de borst, wat kan leiden tot pijn en ongemak.
 2. Cysten. Cysten zijn holtes gevuld met vocht die zich kunnen vormen in de borstklierweefsel. Ze kunnen pijn veroorzaken als ze groot genoeg worden.
 3. Fibroadenomen. Fibroadenomen zijn goedaardige tumoren die zich kunnen vormen in de borst. Ze kunnen pijn veroorzaken als ze groot genoeg worden.
 4. Weefselverdikking. De borstklierweefsel kan zich dikker maken tijdens de overgang, dit kan leiden tot pijn en ongemak.
 5. Stress. Stress kan een rol spelen bij het ontwikkelen van pijnlijke klierweefsel tijdens de overgang, omdat het de hormonale balans kan verstoren.

Het is belangrijk op te merken dat pijn in de borst niet altijd gerelateerd is aan kanker. 

Veel van de oorzaken van pijnlijk klierweefsel in de overgang zijn goedaardig en vereisen geen behandeling.

Hormonale veranderingen

De meest voorkomende oorzaak van pijnlijke klierweefsel tijdens de menopauze is hormonale veranderingen. Hieronder zal ik uitgebreid beschrijven hoe dit mechanisme werkt:

 1. Productie van hormonen. Tijdens de reproductieve jaren produceren de eierstokken oestrogenen en progesteron. Deze hormonen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het onderhouden van het borstweefsel.
 2. Vermindering van hormonale productie. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogenen en progesteron in de eierstokken. Dit proces wordt gekenmerkt door veranderingen in de menstruatiecyclus, het optreden van overgangsklachten en de afname van de vruchtbaarheid.
 3. Ophoping van klierweefsel. Door de vermindering van hormonale productie kan er een ophoping van klierweefsel in de borst ontstaan. Dit klierweefsel kan zich dikker maken, wat kan leiden tot ongemak en pijn.
 4. Vermindering van bloedstroom. Het dikkere klierweefsel kan ook leiden tot een vermindering van de bloedstroom in de borst, wat kan bijdragen aan de pijn.
 5. Vermindering van collageen. Oestrogenen helpen ook bij het aanmaken van collageen, een eiwit dat helpt bij het behouden van de elasticiteit van de huid en weefsels. Wanneer de productie van oestrogenen afneemt, kan dit leiden tot een afname van collageen en dus aan de vermindering van de elasticiteit van het borstweefsel.

Het is belangrijk op te merken dat deze veranderingen niet alleen kunnen leiden tot pijn, maar ook tot andere symptomen zoals veranderingen in de grootte en vorm van de borsten, een gevoel van volheid en vermoeidheid en veranderingen in de huid van de borst.

Wat kun je doen tegen pijnlijk klierweefsel in de overgang

Er zijn verschillende manieren om pijn in de borst tijdens de overgang te verminderen. Hieronder een lijst met enkele opties:

 1. Hormoontherapie: Hormoontherapie kan helpen om de ophoping van klierweefsel in de borst te verminderen en om hormonale veranderingen die leiden tot pijn te corrigeren.
 2. Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen om de bloedstroom in de borst te verhogen, waardoor de pijn kan verminderen.
 3. Massage: Massage van de borst kan de bloedstroom verhogen en de spierspanning verminderen, waardoor de pijn kan verminderen.
 4. Warmtetherapie: Plaats een warm kompres op de pijnlijke borst voor ongeveer 15-20 minuten, dit kan de pijn verminderen.
 5. Stressvermindering: Stress kan een rol spelen bij het ontwikkelen van pijn in de borst, dus het verminderen van stress kan helpen om de pijn te verminderen.
 6. Regelmatige oefening: Regelmatige oefening kan helpen om de bloedstroom te verhogen, de spierspanning te verminderen en de hormonale balans te verbeteren, waardoor de pijn kan verminderen.
 7. Een gezonde levensstijl: Het onderhouden van een gezonde levensstijl met een gezonde voeding, regelmatige oefening en het vermijden van roken kan helpen om de hormonale balans te verbeteren en de pijn te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat de beste behandeling afhankelijk is van de oorzaak van de pijn en dat het raadzaam is om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Hoeveel mensen hebben pijnlijk klierweefsel overgang?

Het is moeilijk om een precieze cijfer te geven voor het aantal vrouwen die pijnlijke klierweefsel tijdens de overgang ervaren, omdat de symptomen variëren van persoon tot persoon en sommige vrouwen misschien niet zoeken naar medische hulp. 

Maar in een studie onder 1000 vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar, gaf 40% aan dat zij wel eens pijn in de borst hebben gehad. 

Take home message

We hebben net besproken dat pijn in de borst een van de meest voorkomende symptomen van de overgang kan zijn en dat er verschillende oorzaken zijn waarom vrouwen klachten kunnen ervaren. 

Het is belangrijk om te weten dat pijn in de borst niet altijd gerelateerd is aan kanker en dat veel van de oorzaken van pijnlijke klierweefsel in de overgang goedaardig zijn en geen behandeling vereisen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om pijn in de borst tijdens de overgang te verminderen, waaronder hormoontherapie, acupunctuur, massage, warmte-therapie, stressvermindering, regelmatige oefening en het onderhouden van een gezonde levensstijl. 

Het is aan te raden om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling, die het beste bij je specifieke situatie past.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen