Plassen Na De Seks En De Kans Op Zwangerschap

Veel vrouwen denken dat de urine het sperma kan wegspoelen en doden. Maar klopt dat wel? Kortom, beïnvloedt plassen na de seks de kans op een zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Plassen na de seks zal de kans op zwangerschap niet verlagen. De urine zal de spermacellen niet doden en de urine zal het sperma niet wegspoelen. De blaas en de vagina staan namelijk niet met elkaar in verbinding, dus je kan de ejaculatie met het plassen niet naar buiten duwen. Daarnaast kan je er ook geen SOA’s mee voorkomen. Bovendien kan staande seks, het direct opstaan na de seks, oftewel de zwaartekracht, een zwangerschap niet voorkomen. Na onbeschermde seks kan je een zwangerschap alleen met noodanticonceptie voorkomen, oftewel de morning-afterpil. Plassen na de seks heeft wel een ander voordeel. Het zal de kans op urineweginfecties verlagen.

Dit artikel vertelt je of plassen de kans op een zwangerschap kan beïnvloeden, waarom sommige mensen juist niet plassen na de seks inclusief de kans op urineweginfecties.

stelletje ligt in bed

Plassen na seks kans op zwangerschap

Er zijn nogal wat stellen die gebruik maken van de terugtrekmethode (dat overigens niet veilig is). Wanneer de man zich te laat terugtrekt en klaarkomt loop je dus een groot risico op een onbedoelde zwangerschap. 

Er wordt gedacht dat als je na de seks plast de kans op een zwangerschap afneemt. Het is geen gekke gedachte. Ook denken veel mensen dat de urine de spermacellen kan doden. Maar klopt dat wel?

Het is niet geval. Je kan de kans op een zwangerschap niet verlagen door na de seks te plassen. Hier is een logische verklaring voor.

Het sperma bevindt zich in de vagina terwijl de urine zich juist in de blaas bevindt. Als je gaat plassen kan je het sperma dus niet uit de vagina spoelen.

Kennis van de anatomie zal het duidelijker maken.

Anatomie

Om te begrijpen waarom plassen na seks de kans op een zwangerschap niet beïnvloedt moet je iets meer weten over de anatomie. Het gaat hier om de urinebuis en het vaginale kanaal.

Je blaas bevat urine en zal het via de urinebuis uitscheiden. Je vagina leidt naar het vaginalekanaal en de baarmoederhals. Het sperma bevindt zich in het vaginale kanaal en dus niet in de urinebuis. 

De plasbuis ligt net boven de vagina. Kortom als je plast gaat het urine niet door je vaginale kanaal. 

Hoewel de plasbuis en vaginale kanaal dicht bij elkaar liggen zal dat niet veel uitmaken. De urine zal immers niet je vagina kanaal doorspoelen.

Zwaartekracht 

In een staande positie kan je ook zwanger worden en het verlies of uitlekken van zaadvocht als je opstaat na de seks, maak niet veel uit.  

De kracht van de ejaculatie is sterker dan de zwaartekracht. 1 milliliter ejaculaat bevat maar liefst 200 miljoen zaadcellen. Het maakt dus niet zoveel uit als er een paar zaadcellen uitvallen.

Het is dus duidelijk dat plassen na de seks geen zwangerschap kan voorkomen. Het heeft echter wel een ander voordeel.

Plassen na seks kans op urineweginfectie

vrouw houdt plas op bij wcPlassen na de seks heeft wel een ander groot voordeel, namelijk een lagere kans op een urineweginfectie.

TIjdens de seks kunnen er bacteriën van het rectum bij de urinebuis terechtkomen. Door na de seks te plassen kan je deze bacteriën wegspoelen.

Kortom, plassen na seks kan de kans op een urineweginfectie verlagen. 

Daarnaast zal het van voor naar achteren vegen de kans op een urineweginfectie voorkomen. Andersom zouden bacteriën van de achterkant makkelijker de blaas kunnen bereiken.

Take home message

Veel vrouwen denken dat plassen na de seks de kans op een zwangerschap kan verkleinen. De gedachten hierachter zijn dat de urine de spermacellen kan doden en wegspoelen. Maar is dat wel waar?

Plassen kan een zwangerschap niet voorkomen. Het wel of niet plassen na penile-vaginale seks heeft geen invloed op de zwangerschapskans.

Het heeft wel een ander voordeel namelijk het wegspoelen van bacteriën bij de plasbuis waarmee je urineweginfecties kan voorkomen.

Kortom, een toiletbezoek is geen veilige vorm van contraceptie. Na onbeschermde seks kan je met noodanticonceptie een zwangerschap wel voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Amiri, F. N., Rooshan, M. H., Ahmady, M. H., & Soliamani, M. J. (2009). Hygiene practices and sexual activity associated with urinary tract infection in pregnant women. EMHJ-Eastern Mediterranean Health Journal, 15 (1), 104-110, 2009.