Pleister Anticonceptie: Betrouwbaarheid, Voordelen en Bijwerkingen.

In plaats van de anticonceptiepil in te nemen zou je ook een anticonceptiepleister op je huid kunnen plakken. Maar is pleister anticonceptie betrouwbaar?

KORT ANTWOORD

De anticonceptiepleister heeft een effectiviteit van 99% als je het perfect gebruikt. Echter, in de praktijk maken we gemakkelijk fouten waardoor de effectiviteit ongeveer 93% is. Van de 100 gebruikers zullen elk jaar dus ongeveer 7 mensen zwanger worden.

Dit artikel vertelt je meer over pleister anticonceptie, waarom mensen ervoor kiezen, of het beter is dan de anticonceptie en de bijwerkingen ervan.

anticonceptiepil twijfelende vrouw

Waarom mensen voor de anticonceptiepleister kiezen

In vergelijking met andere anticonceptiemiddelen biedt de anticonceptiepleister een aantal voordelen.

De pleister moet je elke week aanbrengen terwijl je de anticonceptiepil elke dag moet innemen.

Zo hoef je het niet elke dag te onthouden en het scheelt dagelijks aandacht. Het is ook fijn voor de mensen die pillen doorslikken moeilijk vinden.

Er zijn nog een aantal voordelen van de anticonceptiepleister:

 1. van de partner heb je geen medewerking nodig
 2. seks hoeft voor de anticonceptie niet onderbroken te worden
 3. constante dosering van hormonen
 4. je kunt het op elk moment verwijderen waardoor je je vruchtbaarheid in eigen handen hebt

Anticonceptiepleister vs de anticonceptiepil

De anticonceptiepleister en anticonceptiepil kunnen een zwangerschap even effectief voorkomen en komen ook beide met een kans op soortgelijke bijwerkingen.

Houd er rekening mee dat de anticonceptiepleister in vergelijking met de combinatiepil die via de mond wordt ingenomen, voor een hogere oestrogeenspiegel kan zorgen.

Hierdoor kan de kans op oestrogeengerelateerde bijwerkingen toenemen zoals bloedstolsels. 

Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen.

Bijwerkingen van pleister anticonceptie

De anticonceptiepleister brengt een aantal mogelijke bijwerkingen met zich mee zoals hoofdpijn, buikpijn, zachte borsten of pijn, menstruatiepijn, misselijkheid of braken, stemmingswisselingen, duizeligheid, gewichtstoename, vermoeidheid, acne en diarree.

Daarnaast kan het ook zorgen voor spierkrampen, huidirritatie, doorbraakbloeding, vaginale infecties, vaginale afscheiding en vasthouden van vocht.

Bovendien kan het de kans verhogen op hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, bloedstollingsproblemen, leverkanker, en galblaasaandoeningen.

Hoe pleister anticonceptie werkt

Bij pleister anticonceptie breng je een kleine kleverige pleister op je huid aan.

De anticonceptiepleister geeft oestrogeen- en progestageenhormonen af waarmee een zwangerschap voorkomen kan worden.

In de medische wereld wordt zo’n pleister ook wel een transdermale pleister genoemd.

Kortom, de anticonceptiepleister geeft via je huid hormonen af waarmee een zwangerschap voorkomen kan worden.

Is de anticonceptiepil schadelijk?

Vanwege de krachtige hormonen in de anticonceptiepil vragen veel mensen zich af of de pil ook slecht kan zijn.

Zo kunnen er bijwerkingen en complicaties optreden. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn pijnlijke borsten, hoofdpijn,misselijkheid en  bloedingen tussen de menstruaties.

Daarnaast kan de pil het risico op vaatziekten, zoals beroertes, hartaanvallen en bloedstolsels doen verhogen. 

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op medische problemen verhogen zoals roken, ouder zijn dan 35 jaar, of risicofactoren hebt voor een hartaanval waaronder een hoge bloeddruk, suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte en bloedstollingsaandoeningen. 

Tot slot kan de pil in zeldzame gevallen levertumoren veroorzaken. 

Hierbij moet wel vermeldt worden dat de combinatiepil het risico op eierstok- of baarmoederkanker juist kan verlagen. 

Kortom, in sommige opzichten is de anticonceptiepil slecht voor je.

Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke anticonceptie zonder hormonen. En dat zijn er nog een aantal. 

Anticonceptie Zonder Hormonen

Mensen hebben nog wel eens last van bijwerkingen zoals gewichtstoename of stemmingswisselingen.

De pil kan ook onnatuurlijk aanvoelen en zoals hiervoor besproken verhoogt de pil het risico op bloedstolsels.

Echter komt er wel veel bij kijken en zijn een aantal methoden niet zo goed onderzocht.

 1. Anticonceptiespons. Spons die in de vagina tegen de baarmoederhals wordt geplaatst en een zaaddodend middel afgeeft.
 2. Pessarium. Halfrond rubber of siliconen membraan dat voorkomt dat sperma de baarmoeder binnendringt (Voor 94% veilig).
 3. Vrouwencondoom. Je plaatst de vrouwencondoom in de vagina en werkt als een gewone condoom, dus het zal je ook beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. 
 4. Spermicide. Chemische stoffen die de spermacel verlammen of doden (pil-, schuim- of gelvorm). Werkt in 28% van de gevallen niet.
 5. Ritmemethode. Het is gebaseerd op de ovulatiecyclus waarbij je op je meest vruchtbare dagen geen seks hebt. Het staat ook wel bekend als de vruchtbaarheid bewustmethode of natuurlijke gezinsplanning. 
 6. Baarmoederhalskap. Een siliconen hoedje dat je over je baarmoedermond plaatst en combineert met een zaaddodend middel. 1 op de 5 vrouwen wordt na een jaar alsnog zwanger.
 7. Koperspiraal. De koperionen verminderen de beweeglijkheid van de spermacellen en kunnen de spermacellen ook doden. 
 8. Zout en water. Soms gebruiken mensen zout en water als noodanticonceptie, waarbij je binnen 5 minuten na het onveilig vrije zout en water inneemt. De effectiviteit is door geen enkele studie onderbouwd dus wees gewaarschuwd.
 9. Voedingsmiddelen. Sommige mensen beweren dat je gember en papaja als natuurlijke anticonceptie kan gebruiken, maar deze claims zijn niet legitiem, dus probeer er ook geen zwangerschap mee te voorkomen.
 10. Coïtus interruptus. Het interrumperen van de geslachtsgemeenschap, oftewel de terugtrek methode. Het staat ook wel bekend als ‘’voor het zingen de kerk uit’’. Aangezien het voorvocht spermacellen bevat is het zelfs als je niet klaarkomt onveilig.

Take home message

De anticonceptiepleister is een zogeheten transdermale pleister die je op je huid aanbrengt, waarna het kunstmatige oestrogeen- en progestageenhormonen afgeeft.

De anticonceptiepleister wordt ook wel”de pleister” genoemd. Maar is pleister anticonceptie betrouwbaar?

De anticonceptiepleister is bij perfect gebruik voor 99% effectief.

Echter, aangezien we allemaal wel eens fouten maken is de anticonceptiepleister in werkelijkheid voor ongeveer 93% effectief.

Van 100 gebruikers zullen jaarlijks dus ongeveer 7 mensen alsnog zwanger worden.

Daarnaast bestaan er ook een aantal natuurlijke anticonceptiemethoden zoals de condoom, koperspiraal, pessarium, anticonceptiespons en spermicide. 

De effectiviteit wordt door verschillende factoren beïnvloed en niet alle methoden zijn legitiem. Wees gewaarschuwd want je wilt niet voor een verrassing komen te staan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Gallo, M. F., Kilbourne-Brook, M., & Coffey, P. S. (2012). A review of the effectiveness and acceptability of the female condom for dual protection. Sexual health, 9(1), 18-26.