Polyfenolen en Omega 3: Unieke Gezondheidsvoordelen

Polyfenolen en omega 3 verlagen niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, ze gaan ook een bijzondere samenwerking aan. Dus wat doen polyfenolen en omega 3?

Polyfenolen en omega 3-vetzuren kunnen beide het vetmetabolisme beïnvloeden. Ze moduleren namelijk de plasmalogenenniveaus. Bovendien ontstaat er een synergie tussen polyfenolen en omega 3 waarbij de polyfenolen de omega 3-lipiden functionaliseren en voorkomen dat er na inname schadelijke producten gevormd worden. De polyfenolen uit lijnzaad kunnen in combinatie met omega 3 zelfs chronische lichte stress verminderen. 

Dit artikel vertelt je de effectiviteit van de polyfenolen en omega 3 combinatie en waarom beide stofjes zo gezond voor je zijn.

voeding hoog in polyfenolen en omega 3

Polyfenolen en omega 3 bieden veel gezondheidsvoordelen

Polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten en kunnen dankzij het verminderde lipide-oxidatie het risico op hart en vaatziekten verlagen. Hoe polyfenolen het lipidenmetabolisme (vetmetabolisme) beïnvloed is nog niet bekend. Er zijn nog maar weinig studies naar verricht. Echter, recente studies suggeren dat polyfenolen net zoals de omega 3-vetzuren de plasmalogenenniveaus kunnen moduleren. 

Omega 3. Visconsumptie kan het risico op cardiovasculaire aandoeningen verlagen. Omega 3-voedingssupemlenten kunnen het triglyceridengehalte in het bloedplasma verlagen. Hoe deze omega 3-vetzuren precies werken, is niet volledig bekend. Er wordt verondersteld dat de meervoudig onverzadigde vetzuren het aanvullen van plasmalogenen kan versoepelen. 

Wat we uit de gezondheidsvoordelen kunnen halen is dat zowel polyfenolen als omega 3 een belangrijke rol spelen bij het vetmetabolisme. 

Dan luidt al snel de vraag wat een combinatie van deze twee voedingsbenaderingen voor effecten heeft. 

De combinatie van polyfenolen en omega 3

Deze bioactieve voedingsbestanddelen beschikken over een aantal afzonderlijke eigenschappen. Maar samen staan ze nog sterker. 

Het volgende is over polyfenolen en omega 3 gerapporteerd:

 1. verdubbeling van de plasma-antioxidatieve capaciteit
 2. 50-200% afname in ontstekingsbiomarkers 
 3. verdrievoudiging glutathionperoxidase-activiteit
 4. 50-100% afname van lipideperoxidatie, 8-isoprotanen en proteïnecarbonylering (urine)

Dit maakt maakt de combinatie een veelbeolvende voedingsinterventie waarmee je meerdere stofwisselingsziekten kan verlichten of voorkomen.

Meerdere stofwisselingsziekten worden namelijk veroorzaakt door redoxhomeostase verstoringen en chronische ontstekingen. 

De precieze interacties worden nog niet volledig begrepen. De optimale dosering is ook nog niet volledig bekend. Toekomstig onderzoek zal dit in kaart moeten brengen.

Polyfenolen beschermen omega 3-vetzuren 

Bij de aanname van geraffineerde omega 3-concentraten kunnen er nog wel eens schadelijke pro-inflammatoire producten gevormd worden. Polyfenolen kunnen de oplossing bieden.

Onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijke polyfenolen in mariene-oliën de omega 3-vetzuren tegen oxidatie en autoxidatie kunnen beschermen.

Hierdoor ontstaan er na inname geen pro-inflammatoire producten. 

De krachtige olijfbiofenolen-antioxidanten kunnen mariene-oliën functionaliseren. De synergie tussen polyfenolen en omega 3 kan de volksgezondheid ten goede komen. 

Polyfenolen en omega-3 vetzuren tonen antidepressief effect

granaatappelEen muizenstudie heeft de psychologische effecten van polyfenolen en omega-3 vetzuren uit lijnzaad en granaatappelschil onderzocht. Hierbij werden de muizen aan chronische lichte stress blootgesteld. 

Aan het einde van de studie bleken de polyfenolen en omega-3 vetzuren een antidepressief effect te hebben. 

Polyfenolen uit lijnzaadgroepen:

 1. lagere cortisolconcentratie (stress)
 2. een hogere sucroseconsumptie
 3. lagere epinefrine- en norepinefrineconcentratie (adrenaline)
 4. lagere superoxide dismutaseactiviteit
 5. lagere monoamineoxidase A- en B-activiteit
 6. volledige remming lipide peroxidatie

De polyfenolen van granaatappelschillen: 

 1. volledige remming lipide peroxidatie
 2. minder enzymactiviteit
 3. verminderde hormoonconcentratie
 4. echter in mindere mate dan vlaszaad.

Kortom, de polyfenolen uit lijnzaad hadden een gunstiger effect dan de polyfenolen uit granaatappelschillen.

Take home message

De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van polyfenolen en omega 3-meervoudig onverzadigde vetzuren zijn al ruim in kaart gebracht. Over de combinatie tussen deze twee bioactieve bestanddelen is iets minder bekend. 

Zowel polyfenolen als omega 3-vetzuren kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dan ga je je afvragen hoe effectief de combinatie is.

Polyfenolen en omega 3 kunnen elkaar versterken, ook wel bekend als een synergetische werking. Zo voorkomen polyfenolen dat er na inname van geraffineerde omega 3-concentraten zich schadelijke producten vormen. 

Veelbelovende resultaten dus. Toekomstig onderzoek zal de precieze effecten en optimale doseringen in kaart moeten brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen