Is een Powernap Gezond? 8 Gezondheidsvoordelen

Na een powernap kun je je als herboren voelen. Het is vanzelfsprekend dat powernaps je energie geven en slaperigheid verminderen. Maar is een powernap gezond?

Dit artikel vertelt je 8 gezondheidsvoordelen van powernap.

vrouw-slaapt-op-het-werk

1. Verhoogde alertheid

Een powernap van 20-30 minuten is de ideale oppepper. Dutjes verbeteren zelfs het reactievermogen. 

Wist je dat een dutje halverwege op de dag beter is dan zowel cafeïne als meer slapen in de nacht? Dit blijkt uit een rapport van de Harvard Medical School.

2. Verhoogt de productiviteit

vrouw mediteert op kantoorEen powernap van 40 minuten kan je productiviteit met maar liefst 34% verhogen.

Dit blijkt uit onderzoek van de National Sleep Foundation. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ze daar slaapcapsules op de werkvloer hebben.

3. Leervermogen en geheugen

Een powernap verfrist niet alleen je geest maar het zou je zelfs slimmer kunnen maken. Een kort dutje geeft je energie terwijl een lang dutje zelfs het leren kan bevorderen. 

Een powernap van 60 minuten kan je hersencapaciteit aanzienlijk stimuleren. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië. Hier is een logische verklaring voor. 

Een lang dutje verbetert de hippocampusactivatie. Dit is het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het leren en geheugen. Studenten die in de schoolbanken in slaap vallen zijn dus wellicht heel slim bezig.

4. Cognitieve vaardigheden

zenuwschadeBovendien verbeteren powernaps meerdere cognitieve vaardigheden en stimuleren ze het probleemoplossend vermogen.

5. Verbeterde stemming

Powernaps helpen bij de regulatie van je stemming. Een powernap kan je humeur de hele dag bevorderen. 

Echter, als je powernap te lang duurt zul je je aanvankelijk meestal juist slaperig en groggy voelen. Dit wordt ook wel slaaptraagheid genoemd en kan een half uur duren.

6. Stresspreventie

Powernaps zorgen voor ontspanning en kunnen je zenuwen kalmeren.. Ze verminderen stress, angst en depressie. 

Ze zorgen er ook nog eens voor dat je meer geduld hebt. Dankzij een korte dosis slaap kan je lichaam stress beter weerstaan.

7. Verbeterde creativiteit

Een studie heeft een verband aangetoond tussen powernaps en creativiteit. Hier zijn drie redenen voor. 

Dankzij slaap kun je verbindingen tussen verwante onderwerpen leggen, wordt het makkelijker om nieuwe informatie in oude informatie te integreren en kun je lijstjes en regels beter abstraheren. Hiervoor hoef je maar 20 minuten te powernappen.

8. Lager risico op hartaandoeningen

Powernaps kunnen zelfs de kans op hartaandoeningen verlagen. Mensen die wekelijks 1-2 keer een dutje doen hebben maar liefst 48% minder kans op hart- en vaataandoeningen zoals een beroerte, hartaanval of hartfalen. Dit bleek uit een onderzoek waarin mensen 5 jaar lang gevolgd werden.

9. Verbeterde fysieke prestaties

Naast het verbeteren van cognitieve functies, kunnen powernaps ook een positief effect hebben op fysieke prestaties. 

Een kort dutje kan vermoeidheid verminderen en de reactietijd verbeteren, wat voordelig kan zijn voor atleten en mensen die fysieke activiteiten beoefenen.

10. Verminderde bloeddruk

Powernaps kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk, vooral bij mensen die regelmatig last hebben van hoge bloeddruk. 

Korte dutjes gedurende de dag kunnen helpen om de bloeddruk te normaliseren en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

11. Verbeterde immuunfunctie

Voldoende slaap en rust, inclusief powernaps, kunnen het immuunsysteem versterken en de algemene gezondheid bevorderen. 

Tijdens het dutten krijgt het lichaam de kans om te herstellen en te regenereren, waardoor het immuunsysteem beter kan functioneren.

12. Vermindering van vermoeidheid en slaperigheid

Powernaps zijn vooral gunstig voor mensen die te maken hebben met vermoeidheid en slaperigheid overdag, zoals nachtwerkers of mensen met slaapstoornissen. 

Een kort dutje kan helpen om de algehele alertheid te verbeteren en de symptomen van vermoeidheid te verminderen.

13. Verbeterde concentratie en focus

Een powernap kan de concentratie en focus versterken, vooral wanneer je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren op een taak. 

Door even te rusten en te ontspannen, kun je je geest verfrissen en beter in staat zijn om je te concentreren op taken die concentratie vereisen.

14. Verhoogde creativiteit en probleemoplossend vermogen

Naast het reeds genoemde verband tussen powernaps en creativiteit, kunnen dutjes ook helpen bij het verbeteren van het probleemoplossend vermogen. 

Een korte periode van rust kan de hersenen helpen nieuwe perspectieven te ontdekken en creatieve oplossingen te bedenken.

15. Verbeterde stemming en emotioneel welzijn

Powernaps kunnen een positieve invloed hebben op de stemming en het emotionele welzijn. 

Door even te rusten en te ontspannen, kunnen stress en spanning verminderd worden, waardoor je je rustiger en meer in balans voelt.

Take home message

Een powernap werkt beter dan cafeïne, maar is het ook goed voor je?

Onderzoek heeft aangetoond dat een powernap goed is voor je energielevels, alertheid, productiviteit, leervermogen, geheugen, humeur en creativiteit.

Naast het verminderen van stress kan het zelfs je immuunsysteem bevorderen en de kans op hartaandoeningen verlagen.

Tussen 13:00 en 15:00 hebben de meeste mensen een energiedip, het ideale moment om een powernap te doen. Vergeet je wekker uiteraard niet te zetten!

Als je te lang powernapt kan het namelijk zelfs averechts werken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rolston, E., Sandlin, J. R., Sandlin, M., & Keathley, R. (2007). Power napping: Effects on cognitive ability and stress levels among college students. Research Quarterly for Exercise and Sport, 78(1), A36.