6 Pre-eclampsie Gevolgen: Korte- en Langetermijn

Pre-eclampsie kan leiden tot ernstige complicaties voor zowel de moeder als de foetus. 

Het wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk en de aanwezigheid van eiwitten in de urine.

Hoewel pre-eclampsie meestal in de tweede helft van de zwangerschap optreedt, kan het in sommige gevallen ook na de bevalling voorkomen. 

De precieze oorzaak van pre-eclampsie is nog niet bekend, maar er zijn bepaalde risicofactoren die de kans op deze aandoening verhogen.

Dit artikel vertelt je de korte en lange termijn pre-eclampsie gevolgen, en de gevolgen voor de baby.

zwangere vrouw zit op bed

Pre-eclampsie gevolgen baby

De gevolgen van pre-eclampsie voor de baby kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder een lijst van mogelijke gevolgen.

Groeivertraging. Pre-eclampsie kan leiden tot groeivertraging van de foetus, wat kan resulteren in een kleiner geboren kind.

Vroeggeboorte. Pre-eclampsie kan leiden tot voortijdige bevalling, wat kan leiden tot problemen met de gezondheid en ontwikkeling van de baby.

Intrauteriene groeiretardatie. Pre-eclampsie kan leiden tot een vertraagde groei van de foetus, wat kan resulteren in een kleiner geboren kind.

Placenta insufficiëntie. Pre-eclampsie kan leiden tot een onvoldoende werking van de placenta, waardoor de foetus onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Foetale distress. Pre-eclampsie kan leiden tot stress voor de foetus, waardoor de hartslag van de baby afneemt.

Foetale dood. In uitzonderlijke gevallen kan pre-eclampsie leiden tot de dood van de foetus.

Het is belangrijk om te weten dat deze gevolgen niet altijd voorkomen bij pre-eclampsie en dat er ook maatregelen kunnen worden genomen om deze gevolgen te verminderen. 

Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen bij vermoeden van pre-eclampsie tijdens de zwangerschap.

Pre-eclampsie korte termijn gevolgen

De korte termijn gevolgen van pre-eclampsie kunnen variëren van mild tot ernstig.

Hoge bloeddruk. Pre-eclampsie wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, wat kan leiden tot problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.

Oedeem. Pre-eclampsie kan leiden tot oedeem, of zwelling, vooral in de benen en enkels.

Proteïnurie. Pre-eclampsie kan leiden tot aanwezigheid van eiwitten in de urine, wat kan leiden tot nierproblemen.

Pijn op de bovenbuik. Pre-eclampsie kan leiden tot pijn op de bovenbuik, vooral in de rechterbovenkant.

Verminderde bloedcirculatie. Pre-eclampsie kan leiden tot verminderde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed naar de organen kan stromen.

Verminderde leverfunctie. Pre-eclampsie kan leiden tot verminderde leverfunctie, waardoor de lever niet goed functioneert.

Weet wel dat deze symptomen niet altijd aanwezig zijn bij pre-eclampsie en dat elke persoon anders kan reageren op deze aandoening. 

Pre-eclampsie lange termijn gevolgen

De lange termijn gevolgen van pre-eclampsie kunnen variëren van mild tot ernstig. 

Hoge bloeddruk. Pre-eclampsie kan leiden tot blijvend verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Nierproblemen. Pre-eclampsie kan leiden tot nierproblemen, waaronder chronische nierschade.

Leverproblemen. Pre-eclampsie kan leiden tot leverproblemen, waaronder levercirrose.

Hersenproblemen. Pre-eclampsie kan leiden tot hersenschade, waaronder beroerte.

Verminderde vruchtbaarheid. Pre-eclampsie kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Pre-eclampsie kan leiden tot verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Ook hier is het belangrijk om te weten dat deze gevolgen niet altijd voorkomen bij pre-eclampsie en dat er ook maatregelen kunnen worden genomen om deze gevolgen te verminderen. 

Take home message

We hebben de pre-eclampsie gevolgen besproken, zowel voor de moeder als voor de foetus. 

We hebben gezien dat pre-eclampsie een aandoening is die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap en kan leiden tot ernstige complicaties. 

We hebben gezien dat de gevolgen van pre-eclampsie korte- en lange termijn kunnen zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel pre-eclampsie ernstige gevolgen kan hebben, er ook maatregelen kunnen worden genomen om deze gevolgen te verminderen. 

Door een arts te raadplegen bij vermoeden van pre-eclampsie tijdens de zwangerschap, kun je de gezondheid van jou en je kindje in de gaten houden en, indien nodig, actie ondernemen.

Bovendien, ook na de bevalling is het belangrijk om controles te ondergaan om de gezondheid van de moeder te monitoren, zodat eventuele problemen op tijd opgemerkt kunnen worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen