De 8 Pre-eclampsie Symptomen

Pre-eclampsie kan leiden tot ernstige complicaties voor jou en je baby. Maar hoe kan je het herkennen? Dus wat zijn de pre-eclampsie symptomen?

De symptomen van pre-eclampsie kunnen variëren, maar zijn onder andere hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, en oedeem (zwelling). 

Pre-eclampsie kan leiden tot eclampsie, een ernstige aandoening die kan leiden tot een coma of zelfs de dood.

Het is daarom belangrijk om de symptomen van pre-eclampsie serieus te nemen en onmiddellijk medische hulp te zoeken als je denkt dat je deze aandoening hebt.

Dit artikel vertelt je de symptomen van pre-eclampsie en hoe ze precies ontstaan.

zwangere vrouw zit op bed

De symptomen van pre eclampsie

Hoofdpijn. Een van de meest voorkomende symptomen van pre-eclampsie is hoofdpijn. Dit kan een stekende of drukkende pijn zijn die vaak aan één kant van het hoofd voorkomt. Het kan ook gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Verhoogde bloeddruk. Pre-eclampsie kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor jou en je baby.

Oedeem (zwelling). Pre-eclampsie kan leiden tot oedeem of zwelling, vooral in de benen, voeten, enkels en handen. Dit kan een teken zijn van een verminderde nierfunctie.

Verminderde urineproductie. Pre-eclampsie kan leiden tot een verminderde urineproductie. Dit kan duiden op problemen met de nieren.

Oog veranderingen. Pre-eclampsie kan veranderingen in het oog veroorzaken, zoals veranderingen in het netvlies, die kunnen worden opgemerkt tijdens een oogheelkundig onderzoek.

Pijn op de bovenbuik. Pre-eclampsie kan pijn op de bovenbuik veroorzaken, die kan voelen als een stekende of drukkende pijn.

Vermoeidheid en slaperigheid. Pre-eclampsie kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid.

Veranderde huidskleur. Pre-eclampsie kan een veranderde huidskleur veroorzaken, zoals geelzucht.

Veranderde bloedstolling. Pre-eclampsie kan leiden tot veranderde bloedcoagulatie, wat kan leiden tot bloedingen of bloedstolsels

Veranderde reflexen. Pre-eclampsie kan leiden tot veranderde reflexen.

Veranderde leverfunctie. Pre-eclampsie kan leiden tot veranderde leverfunctie

Houd er rekening mee dat de symptomen niet altijd aanwezig hoeven te zijn en dat het voorkomen van de symptomen niet altijd garantie geeft voor pre-eclampsie. Raadpleeg altijd een arts bij vermoeden van pre-eclampsie.

De oorzaak van pre-eclampsie symptomen

De precieze oorzaak van pre-eclampsie is nog niet volledig begrepen, maar het wordt gedacht dat het te maken heeft met problemen met de bloedvaten in de placenta.

De placenta is het orgaan dat zorgt voor de voeding en zuurstof van de baby tijdens de zwangerschap. 

Als de bloedvaten in de placenta beschadigd zijn of niet goed functioneren, kan dit leiden tot een vermindering van de bloedstroom naar de placenta. 

Dit kan leiden tot een onvoldoende aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby, waardoor de baby groeit en zich ontwikkelt.

Als gevolg hiervan produceert het lichaam van de moeder meer van een eiwit genaamd plasmerendothelcellysogeen (sFlt-1) dat de bloedvaten in de placenta vernauwd. Dit kan leiden tot verhoogde bloeddruk (hypertensie) en oedeem (zwelling).

Bovendien, de afbraak van bloedvaten in de placenta kan leiden tot een afname van de productie van een stof genaamd endotheline-1. 

Dit kan leiden tot een afname van de bloedstroom naar de nieren, wat kan resulteren in verminderde urineproductie.

Deze afwijkingen in de bloedstroom en oedeem kunnen ook leiden tot andere symptomen, zoals hoofdpijn, veranderde oogheelkundig onderzoek, pijn op de bovenbuik, vermoeidheid en slaperigheid, veranderde huidskleur, veranderde reflexen, veranderde leverfunctie, en veranderde bloedcoagulatie.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen niet altijd aanwezig hoeven te zijn en dat het voorkomen van de symptomen niet altijd garantie geeft voor pre-eclampsie. Raadpleeg altijd een arts bij vermoeden van pre-eclampsie.

Aandachtspunten

Pre-eclampsie komt het meest voor tijdens de tweede helft van de zwangerschap, maar kan zich ook voor de 20e week voordoen.

Pre-eclampsie is een serieuze aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties voor jou en je baby, waaronder eclampsie, hersenbloedingen, longoedeem, nier- en leverfalen, bloedstolsels, en zelfs de dood.

De oorzaak van pre-eclampsie is nog niet volledig begrepen, maar het wordt gedacht dat het te maken heeft met problemen met de bloedvaten in de placenta. 

Sommige risicofactoren voor pre-eclampsie zijn onder andere eerdere pre-eclampsie, diabetes, hoge bloeddruk vóór de zwangerschap, obesitas, en meerdere zwangerschappen.

Het is belangrijk om regelmatig controles te hebben bij een arts tijdens de zwangerschap om pre-eclampsie op te sporen. 

De bloeddruk wordt gemeten en de urine wordt onderzocht op eiwit, wat beide indicatoren kunnen zijn voor pre-eclampsie.

De behandeling voor pre-eclampsie kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de fase van de zwangerschap. 

In milde gevallen kan de arts besluiten om de bloeddruk te controleren en te wachten tot de zwangerschap vordert. 

In ernstige gevallen kan een bevalling worden geïnduceerd om problemen voor jou en je baby te voorkomen.

Preventie van pre-eclampsie is nog niet geheel duidelijk, maar er zijn een aantal aanbevelingen waaronder: het vermijden van roken, alcohol en drugs, een gezonde levensstijl, het vermijden van overgewicht voor de zwangerschap, en het behandelen van onderliggende medische aandoeningen, zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Pre-eclampsie is een ernstige aandoening die tijdige behandeling vereist. Als je denkt dat je pre-eclampsie hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Take home message

Wat zijn de symptomen van pre eclampsie?

De symptomen van pre-eclampsie kunnen variëren, maar kunnen onder andere hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, oedeem (zwelling) en verminderde urineproductie omvatten. 

Veranderd oogheelkundig onderzoek, pijn op de bovenbuik, vermoeidheid en slaperigheid, veranderde huidkleur, veranderde reflexen, veranderde leverfunctie en veranderde bloedcoagulatie kunnen ook symptomen zijn van pre-eclampsie. 

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen niet altijd aanwezig hoeven te zijn. Raadpleeg altijd een arts bij vermoeden van pre-eclampsie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen