Pre-eclampsie Voorkomen: 5 Tips

Pre-eclampsie is een ernstige complicatie die kan optreden tijdens de zwangerschap. Het wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwit in de urine. 

Gelukkig zijn er manieren om het risico op pre-eclampsie te verminderen. Dus hoe kun je pre-eclampsie voorkomen?

Dit artikel vertelt je hoe je pre-eclampsie kunt helpen voorkomen.

zwangere-vrouw-controleert-bloedsuiker

1. Gezonde voedselkeuzes en een gezond gewicht

Een gezonde levensstijl, waaronder een gezond dieet, kan het risico op pre-eclampsie helpen verminderen. 

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die worden aanbevolen voor zwangere vrouwen om het risico te verminderen. 

Zo is het belangrijk om voldoende eiwitten, calcium, ijzer, foliumzuur en omega-3 vetzuren binnen te krijgen. 

Dit kun je doen door voldoende groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, eieren, noten, zaden en bonen te eten. 

Vermijd daarentegen voedingsmiddelen met veel verzadigd vet, suiker of zout. Het is ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden. 

Dit helpt niet alleen bij het verminderen van het risico op pre-eclampsie, maar het is ook goed voor jou en je baby tijdens de zwangerschap.

2. Stoppen met roken

Roken tijdens de zwangerschap kan een grote impact hebben op de gezondheid van jou en je baby. Het kan namelijk het risico op pre-eclampsie verhogen. 

Roken kan namelijk de bloedvaten vernauwen, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit is een van de belangrijkste symptomen van pre-eclampsie. 

Ook kan roken leiden tot minder zuurstof in de bloedbaan van de foetus, wat kan leiden tot groeiachterstand of zelfs een vroeggeboorte. 

Daarom is het aan te raden om te stoppen met roken voordat je zwanger wordt, of zo snel mogelijk tijdens de zwangerschap. 

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om te helpen met stoppen met roken, zoals nicotinepleisters en -gum, medicijnen en professionele hulp. 

Het is belangrijk om te beseffen dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap niet alleen het risico op pre-eclampsie vermindert, maar ook het risico op andere complicaties tijdens de zwangerschap en de gezondheid van je baby in de toekomst verbetert.

3. Extra voorzichtig zijn

Een verhoogd risico op pre-eclampsie kan aanwezig zijn als je al een geschiedenis hebt van deze aandoening of andere aandoeningen die het risico verhogen. 

Het is daarom aan te raden om voorzichtig te zijn wanneer je zwanger wordt, vooral als je al een geschiedenis hebt van pre-eclampsie of andere aandoeningen die het risico op pre-eclampsie verhogen. 

Dit kan betekenen dat je extra controles nodig hebt bij de arts tijdens de zwangerschap, of dat je medicatie moet nemen om het risico te verminderen. 

Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken en te volgen aanwijzingen op die hij/zij je geeft. Door een goede controle en eventueel medicatie kan het risico op pre-eclampsie verminderd worden. 

Onthoud ook dat als je al een geschiedenis hebt van pre-eclampsie of andere aandoeningen die het risico verhogen, je misschien wilt overwegen een zwangerschap te vermijden of uit te stellen totdat je gezondheid stabieler is.

4. Regelmatige controles

Regelmatige controles bij de arts tijdens de zwangerschap zijn van groot belang bij het detecteren en voorkomen van pre-eclampsie. 

Tijdens deze controles zal de arts de bloeddruk meten, urine controleren op eiwit en eventueel andere bloed- of urine testen uitvoeren. 

Als er indicaties zijn voor pre-eclampsie, kan de arts je aanbevelen om medicatie te nemen of je in het ziekenhuis op te laten nemen om verdere complicaties te voorkomen. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat als je symptomen hebt die kunnen wijzen op pre-eclampsie, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, of oogproblemen, om onmiddellijk contact op te nemen met je arts. 

Door regelmatig controles te hebben en snel te reageren op symptomen, kan pre-eclampsie op tijd worden opgemerkt en behandeld, wat kan helpen om complicaties te voorkomen.

5. Volg aanwijzingen van de arts op

In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om het risico op pre-eclampsie te verminderen. 

Bijvoorbeeld als je al een geschiedenis hebt van pre-eclampsie of andere aandoeningen die het risico verhogen, of als er indicaties zijn dat je een hoog risico hebt tijdens de zwangerschap. 

Deze medicatie kan helpen om de bloeddruk stabiel te houden en kan ook helpen bij het voorkomen van vroeggeboorte. 

Het is belangrijk om te onthouden dat medicatie alleen mag worden genomen na overleg met een arts. 

Volg de aanwijzingen en doseringen op zoals voorgeschreven door de arts, om zo het beste resultaat te behalen en eventuele bijwerkingen te voorkomen. 

Medicatie kan een belangrijk onderdeel zijn bij het verminderen van het risico op pre-eclampsie, maar het is ook belangrijk om andere maatregelen te nemen zoals gezonde levensstijl, regelmatige controles bij de arts en eventueel stoppen met roken.

Take home message

Hoe kan je preeclampsie voorkomen?

Pre-eclampsie kun je voorkomen door gezonde levensstijlkeuzes, regelmatige controles bij de arts, stoppen met roken en indien nodig medicatie te nemen. 

Het is belangrijk om te praten met je arts over je risico en eventuele maatregelen die je kunt nemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat pre-eclampsie een ernstige aandoening is, maar door de juiste maatregelen te nemen, kan het risico worden verminderd. 

Door gezonde keuzes te maken, regelmatig controles bij de arts te hebben en eventueel medicatie te nemen, kan je een gezonde zwangerschap hebben en het risico op pre-eclampsie verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen